Рішення про проведення у місті громадського обговорення щодо визначення місця для спорудження пам\'ятника Великому Кобзареві було ухвалено 17 листопада на засіданні виконкому міської ради. Цей процес триватиме до 1 лютого 2012 року.

Заступник директора департаменту правової політики та якості Владислав Телень під час засідання виконавчого комітету зазначив, що, згідно чинного законодавства, визначення місця для встановлення монументів на території населених пунктів належить до компетенції органів місцевого самоврядування. Враховуючи актуальність питання встановлення пам\'ятника Тарасу Шевченко у Вінниці, департамент правової політики та якості вийшов з ініціативою щодо проведення у місті широкого громадського обговорення з даного приводу. Оскільки попереднє обговорення місця для увічнення Кобзаря викликало досить неоднозначні та суперечливі думки серед мешканців міста, про що свідчать результати проведеного моніторингу опитувань в соціальних мережах та коментарів до публікацій місцевих ЗМІ в мережі Інтернет, - пропонується п\'ять ймовірних місць для обговорення. Зокрема, Музейна площа; перехрестя вул. Келецької - пр. Космонавтів з парного боку вул.Келецької; площа перед адміністративною будівлею по вул. Островського, 85; Театральна площа та територія ЦПКіВ ім. Горького в районі ККЗ «Райдуга». Міський голова Володимир Гройсман запропонував надати можливість вінничанам висловлювати й пропозиції по інших місцях, де, на їхню думку, вдало б розмістився пам\'ятник Кобзареві.

Директор департаменту містобудування, архітектури та кадастру міської ради Максим Мартинюк висловив свою думку з приводу місця розміщення пам\'ятника Шевченку: «Пам\'ятник Великому Кобзарю - це не простий монумент, тому він має розміщуватись на досить великій площі, на якій би була можливість розміститись чималій кількості людей. У зв\'язку із цим було проаналізовано територію міста і визначено місця, на яких теоретично можна було б розмістити пам\'ятник. Але зрештою вирішувати громаді».

Скульптор Юрій Козерацький звернув увагу на те, що місце потрібно обирати з урахуванням думки і самих скульпторів: «Оскільки пам\'ятник Шевченку має соціально-громадського призначення, місце потрібно підбирати надзвичайно обережно і виважено. Окрім того, що сама площа повинна вміщувати значну кількість людей, потрібно звертати увагу й на те, що пам\'ятник має бути грамотно освітлений. Треба зважати на те, як сонце сходить, як сідає, наскільки монумент буде в такому освітлені виразний та відповідатиме образу Шевченка. Потрібно також враховувати те, що до пам\'ятника було зручно доїжджати і підходити».

За підсумками розгляду цього питання, міський голова Володимир Гройсман доручив департаменту правової політики та якості зробити процес обговорення максимально публічним із залученням до нього якомога більшої кількості вінничан, щоб абсолютно кожен представник територіальної громади міста міг висловити свою думку з цього приводу і вона була врахована. «Я вважаю, що вибирати місце для розташування такої важливої споруди у місті як пам\'ятник Шевченку треба обов\'язково за участю вінничан, - говорить Володимир Гройсман. - Це повинен бути не просто пам\'ятник, а витвір мистецтва. Потрібно його не просто встановити, аби тільки встановити, а врахувати те, щоб і сам монумент, і територія були гармонійно пов\'язані».

Довідка:

В рамках громадського обговорення, яке триватиме упродовж двох місяців планується провести обговорення через місцеві засоби масової інформації, здійснити опитування в соціальних мережах та на офіційному сайті міської ради, а також провести анкетування серед мешканців міста. Ця робота триватиме упродовж двох місяців. На початку лютого 2012 року відбудеться засідання робочої групи щодо узагальнення вивчення громадської думки та підготовки проекту рішення міської ради по визначенню місця спорудження пам\'ятника Т.Г. Шевченку в обласному центрі. Після чого можна буде проводити конкурс на кращий проект пам\'ятника, який проводитиметься Вінницькою ОДА.


Переглядів: 8522
Поширень: 0