Кожен з нас хоче, щоб його житло та майно було у безпеці. Правда, ніхто стовідсоткової гарантії в тому, що з нашею оселею все буде гаразд сьогодні дати не може. Пожежа, нещасний випадок або стихійне лихо можуть знищити житло чи іншу власність. Але ці ризики можна передбачити, застрахувавши помешкання та майно. Страхування майна фізичних осіб допомагає звести до мінімуму шкоду від настання цих ризиків.

Страхова компанія "Місто" не боїться експериментувати: після запровадження у Вінниці медичного страхування, у листопаді розпочалось укладання договорів добровільного страхування помешкань вінничан від підтоплень, пожеж, наслідків стихійного лиха, вибуху газу, пошкодження житла сторонніми особами та інших ризиків, на які вказали городяни під час опитування.

Ще б пак! Мабуть не має квартири, яку б хоч раз та не підтопили сусіди чи якій би не нагадав про себе дірявий дах, чи ще «краще» - рвонула зношена каналізаційна труба. Ситуація вкрай неприємна.

Та спасіння потопаючих (а враховуючи ризики, які є в програмі страхування житла) і тих, хто топить – справа рук самих потопаючих і підтоплюючих. Адже в залежності від обраного страхового поліса, компанія компенсує збитки, які завдали вам чи завдали ви.

Програма страхування житла поширюється, як на приватні так і на багатоквартирні житлові будинки, а також на нежитлові приміщення (офіси) - розповідає заступник Голови Правління комунальної страхової компанії «Місто» Юрій Краківський, – входять сюди і помешкання членів ОСББ. В цілому, що стосується програми страхування житла, то її особливість полягає в тому, що страхова компанія організовує проведення ремонтних робіт, приймає рішення про виплату впродовж п’яти днів. Тому, потерпілим не потрібно перейматись ремонтом: укладено договори з підрядними будівельними організаціями. Для заключення договору ми не виїжджаємо до клієнта і відповідно не оглядаємо житло, а застосовуємо метод експрес-страхування.

Оперативне реагування на страховий випадок, низька вартість страхування майна (на 50% нижче ринкової), помісячна оплата, виплата страховки в стислі терміни, залучення будівельних організацій до ремонту помешкання, експрес-страхування без огляду житла, відповідальність за збитки заподіяні клієнтом помешканню своїх сусідів - це лише частина переваг СК «Місто» над іншими страховими компаніями, які страхують житло.

Можна додатково укласти договір страхування на побутову техніку та відповідальність перед сусідами. Вартість страховки коливається від 150 до 1500 гривень на рік. Суму можна виплатити одноразово, а можна сплачувати помісячно, як кого влаштує.

В середньому поліс для страхування квартири обійдеться в 400 гривень на рік, - говорить Юрій Краківський, - мінімальний щомісячний платіж від 12,50 гривень. Сума незначна у порівнянні з тими збитками та проблемами, які можуть зазнати клієнти в разі настання тих чи інших ризиків.

Оформити страховий поліс вінничани можуть безпосередньо у СК «Місто» або ж через консультантів компанії, які працюватимуть при всіх житлово-експлуатаційних конторах міста. Також можна звертатись і до відповідальних осіб при ОСББ та до уповноважених старших по будинку. Мешканці ж приватного сектору можуть отримати всю необхідну інформації та укласти договір через представника - консультанта квартального комітету.

Слід зазначити, що СК «Місто» зацікавлена в наданні клієнтам вичерпної інформації щодо всіх страхових виплат. У договорі передбачені мінімальні франшизи (1 тис грн..) - суми збитку, яку не відшкодовуватимуть. Це порівняно невеликі збитки, а відтак підрядна будівельна організація проводитиме ремонт за кошт власника помешкання. Договори вступають в дію через 15 днів з моменту оплати, задля зменшення випадків шахрайства.

При настанні страхового випадку необхідно звертатись безпосередньо в страхову компанію.

Прибуток від програми страхування житла СК «Місто» використовуватиметься для оновлення інфраструктури нашого міста, а городяни матимуть загальноміський страховий фонд.

Міська влада підтримує починання страхової компанії.

- Як показує досвід світової спільноти ніде в Європі та в інших країнах світу не має не застрахованого житла, - розповідає начальник управління житлового господарства Вінницької міської ради Сергій Кушнір. – Найцінніше, що є в людини – це життя і помешкання. Сьогодні ніхто не застрахований від ризику пошкодження чи руйнування житла, до якого можуть призвести підтоплення, пожежі чи вибух газу. Таких випадків у Вінниці багато. Як приклад, пожежа в одній з квартир житлового будинку по вулиці Козицького, під час якої було пошкоджено вісім квартир. За оцінкою ремонт лише однієї квартири обійшовся в 10-15 тисяч гривень. Власники помешкання не в змозі самотужки зробити ремонт, а відтак звертаються до міської влади. Але стовідсотково перекрити всі витрати з міського фонду ми не можемо.

- А скільки таких випадків, коли постраждалі від підтоплень городяни судяться з ЖЕКами, щодо відшкодування завданих збитків. Однак, враховуючи те, що ЖЕКи збиткові організації, постраждалі нічого не отримують.

- На мою думку, застрахувавши своє житло, вінничани отримують надійні гарантії на виплату відшкодування. А муніципальні кошти, які надходитимуть від страхування житла будуть використовуватись на потреби медицини, житлово-комунального сектору, покращення інфраструктури міста.

 


Переглядів: 5829
Поширень: 0