Вінницьке управління газового господарства («Вінницягаз») розпочало зухвалий й протизаконний переділ на ринку проектування та установки газового обладнання.

Результатом цих дій можуть бути нові газові вибухи в будинках й квартирах вінничан, на підприємствах нашого міста.

Досі підприємство «Вінницягаз» не могло гарантувати безпеку вінничан. Недавнє підтвердження тому - дві зруйновані від вибуху газу квартири на вулиці Карла Маркса (де зараз провину за вибух намагаються перекласти на мешканців), а також аварійний стан газотранспортної системи в цілому. Зношеність труб й обладнання та нинішнє халатне ставлення до своєї роботи газовиків, як стверджує колишній головний інженер Вінницького газового господарства Анатолій Скуратов, може спровокувати у Вінниці вибухи навіть цілих вулиць!

Але замість виконання своїх прямих функцій - забезпечувати безперебійну й безпечну подачу газу - керівництво «Вінницягазу» зайнялося захопленням ринку проектування та установки газового обладнання.

У зв\'язку з цим понад 10 вінницьких компаній звернулися в обласне відділення Антимонопольного комітету України за захистом своїх прав.

У заяві з вимогою розпочати провадження про зловживання антимонопольним становищем підприємством «Вінницягаз» підприємці, яких «Вінницягаз» незаконно витісняє з ринку, виклали факти тиску на них з боку «Вінницягаз», а також повідомили про тяжке становище в газотранспортній системі нашого міста, яке може спровокувати нові серйозні біди.

Компанії, що звернулися в Антимонопольний комітет, багато років працюють на ринку проектування та установки газового обладнання, мають всі ліцензії, а також дозволи місцевої влади на цей вид діяльності.

Для довідки:

Технічні умови для установки газового обладнання видає управління газового господарства, яке відповідає за газотранспортну безпеку

Всі інші роботи - проектування, врізка газу, встановлення обладнання, проводять компанії, які спеціалізуються на проектуванні й установці газового обладнання

Управління газового господарства як суб\'єкт господарювання на ринку також має право здійснювати ці роботи

Споживач має право вибирати виконавця – «Вінницягаз» чи іншого суб’єкта господарювання

Факти переділу

У зверненні до Антимонопольного комітету підприємці повідомили про такі факти витравлення їх з ринку монополістом «Вінницягаз»:

- «Вінницягаз» приймає заяви з громадян на розробку технічних умов. В рахунки до сплати «Вінницягаз» незаконно вписує також ціни за проектування та установку силами «Вінницягазу». Інші заяви від громадян, які хочуть виготовити в «Вінницягазі» тільки технічні умови та вибирають інших виконавців, не приймає. Цей факт беззаконня з боку «Вінницягаз» зафіксовано відповідним актом

- «Вінницягаз» поширює чутки про те, що інші компанії, крім «Вінницягаз», більше не працюють. Разом з тим «Вінницягаз» не може забезпечити своєчасну розробку технічних умов та проектування, вінничани по декілька місяців чекають у черзі для підключення

- Керівництво «Вінницягаз» жорстко присікає заяви своїх же співробітників про ці порушення, вручає їм догани під страхом звільнення

- Маніпулювання цінами. «Вінницягаз» встановив для цих компаній завищені ціни, а взагалі ціни для мешканців Вінниччини, якими у своїй роботі керується «Вінницягаз», є одними з найбільш високих в Україні

- «Вінницягаз» примушує підписувати замовників липові акти виконаних робіт, завищуючи ціни на деякі нібито виконані роботи. З цього приводу підприємці вимушені звернутися в правоохоронні органи для виявлення незаконних оборудок та притягнення посадових осіб «Вінницягаз» до відповідальності.

Каже координатор бізнес-коаліції Вінниччини Олександр Печалін: «Ми подали заяву в Антимонопольний комітет і чекаємо на жорстке розслідування, оскільки вважаємо, що компанія «Вінницягаз» замість виконання своєї прямої функції щодо забезпечення безпеки на газових магістралях, намагається підім\'яти під себе весь ринок послуг з проектування та встановлення обладнання. На підтвердження незаконних дій газотранспортного підприємства «Вінницягаз» ми, перебуваючи на території цього підприємства, склали акти. Коли замовники прийшли взяти технічні умови на газопостачання, у них не прийняли заявку старого зразка. У новій же заявці керівництвом компанії навмисно була прописана оплата, у тому числі за розробку проектних робіт. Такими діями вінницьких підприємців вирішили відсікти від виконання проектних робіт».

Чому можливі нові вибухи?

Бізнес-коаліція Вінниччини, куди входять 6 громадських організацій, Рада підприємців при ОДА, детально вивчивши ситуацію, прийшли до висновку про те, що ухил на виконання невластивих «Вінницягазу» функцій, поглиблення «в бізнес», тим більше на таких незаконних підставах, може ще більше погіршити катастрофічний стан справ у газовому господарстві міста.

Ось заява експерта вінницької Спілки підприємців «СТІНА», колишнього головного інженера Вінницького газового господарства Анатолія Скуратова, людини, що розпочала свій трудовий шлях у цій сфері з 17 років обхідником:

«У нас міна уповільненої дії. Уявіть собі автомобіль, який тривалий час не обслуговується, не перевіряються ні гальма, ні масло, і водій не знає, як він поведе себе на дорозі. Точно такими є справи і зі станом газового господарства у Вінниці. Газ транспортується, але система не обслуговується в належній мірі. Багато років пропрацював у цій сфері та досконально знаю предмет. У Вінниці подібна ситуація може призвести до непередбачених наслідків - до набагато більших вибухів, ніж у цих двох квартирах. Пригадайте, як кілька років тому злетіла в повітря дев\'ятиповерхівка в Дніпропетровську, тому що тамтешнє газове господарство вчасно не виявило та не локалізовано витік газу. У Вінниці, найімовірніше, винними у вибуху на Карла Маркса зроблять мешканців. Вибухнув же не весь будинок, і вину можна спихнути! А так здійнявся би галас – розбір польотів, чому газовики вчасно не ліквідують витоку газу, чому ці витоку газу взагалі мають місце?

Але розбирання ситуації повинно початися зараз! Для цього не потрібно допустити нових вибухів!

Газотранспортна система знаходиться в аварійному стані.

Одному з журналістів я пальцем показав, що до стояка за адресою вул. Соборна, 53 слюсар-обхідник тижнями не підходить і нічого не перевіряє. І так по всьому місті! На цьому стояку потрібно було прибрати подвійне заземлення, щоб не «виносився метал» (електрика, тобто блукаючі струми, має властивість пошкоджувати газопровід).

Сьогодні через блукаючий струм в сильно пошкодженому стані знаходиться газопровід по вулиці Першотравневій, і є обґрунтована загроза вибуху, при витоку газу, навіть цілої вулиці.

Думаю, що ви розумієте, що для такої заяви, яку зроблено мною, потрібен дуже великий досвід, моя компетенція, бездоганна репутація як професіонала та необхідність у наведенні ладу.

Ще декілька років тому штат Вінницького управління газового господарства був заповнений на 60% від необхідної кількості за нормою. На початок цього року було скорочено ще 200 чоловік. І в галузі стало 50% від необхідної за тарифом чисельності працівників. Зараз немає ні належного моніторингу газових мереж, ні належної експлуатації. Разом з тим - гроші, які стягує «Вінницягаз» за експлуатацію мереж, - колосальні».

Якими є наші вимоги?

«Ми вимагаємо наведення порядку в газотранспортній сфері Вінниці, забезпечення безпеки, забезпечення чесних правил гри на ринку», - заявили представники бізнес-коаліції Вінниччини, Ради підприємців при облдержадміністрації.

«У першу чергу «Вінницягаз» повинен займатися своїми прямими функціями, - сказала голова Ради підприємців при обласній держадміністрації Алла Алєксєнцева. - Зважаючи на не повторення вибуху в Дніпропетровську, вважаю, щоб СБУ та прокуратура серйозно промоніторили безпеку газотранспортної системи Вінниці».

Вінницькі підприємці, Рада підприємців наразі ініціюють створення спеціальної комісії на рівні голови облдержадміністрації Миколи Джиги.

Коли готувався прес-реліз, стало відомо про ЧП в селі Сосонка Вінницького району. 17 листопада у цьому селі внаслідок не спрацювання газового обладнання відбувся перетік середнього тиску в газопровід низького тиску. В результаті чого в декількох будинках газом з газових плит обпекло стелі в кухнях мешканців.

З повагою,

голова Спілки підприємців «СТІНА»

Олександр Печалін


Переглядів: 7108
Поширень: 0