22 листопада у Вінницькій мерії відбулось підписання трьохстороннього Меморандуму про співробітництво в сфері забезпечення прав осіб з обмеженими фізичними можливостями. Документ передбачає оснащення пандусами для людей з інвалідністю та матерів із дитячими візочками муніципальних автобусів, які цьогоріч за результатами проведеного влітку тендеру місто закуповує у Корпорації «Богдан». Такий пілотний проект є першим в Україні.

Питання покращення транспортних перевезень у місті залишається одним з пріоритетних завдань міської влади. Зокрема, мова йде про розвиток муніципального транспорту. За останні роки завдяки спільному проекту зі Швейцарією було повністю замінено трамвайний парк Вінницького ТТУ, створено Муніципальний автобусний парк і проводиться послідовна робота по придбанню нових автобусів. Влітку цього року було проведено тендер на закупівлю 15 одиниць автобусів для Муніципального автобусного парку, за результатами якого переможцем стала Корпорація «Богдан». У відповідності до укладеної між КП «ВТТУ» і Корпорацією «Богдан» угоди, завод-виробник у 2011 році зобов\'язується поставити Вінницькому трамвайно-тролейбусному управлінню 15 одиниць великих міських автобусів Богдан А70110 на суму 18 млн. грн.

У відповідності до підписаного 22 листопада Меморандуму, за кошти Благодійного фонду Петра Порошенка муніципальні автобуси «Богдан» будуть оснащуватися спеціальними засобами для адаптації цього виду транспорту для людей з обмеженими фізичними можливостями. Це сприятиме підвищенню доступності та якості міського пасажирського транспорту загального користування для вінничан з інвалідністю на рівні встановлених стандартів із використанням сучасних технологій. Йдеться про комплектацію цьогорічної партії муніципальних автобусів пандусами та брендування зупинок громадського транспорту для створення зручних умов доступу та користування пасажирським транспортом особам з інвалідністю. Відповідно до досягнутих домовленостей, не лише сім автобусів, які ще мають надійти до Вінниці до кінця року, будуть дообладнані пандусами безпосередньо на заводі, а і ті «Богдани», які вже курсують на маршрутах міста, будуть ними оснащені фахівцями із конструкторського бюро Корпорації «Богдан» спільно із спеціалістами КП «ВТТУ».

«Сьогодні відбувається ще одна вагома подія для нашого міста, - зазначив під час підписання Меморандуму міський голова Володимир Гройсман. - Я вдячний Петру Олексійовичу за небайдужість до міста і вінничан і тих подій, які у нас відбуваються. Це не перший і не останній Меморандум, який ми підписуємо із Благодійним фондом Петра Порошенка, але головне те, що за підписанням таких документів обов\'язково слідують дії, які призводять до конкретного вирішення окремих питань. І це частина тієї роботи, яку нам потрібно продовжувати в напрямку розвитку громадського транспорту міста».

За словами Петра Порошенка, підписанням цього документу міська влада і Благодійний фонд прагнуть продемонструвати, що сьогодні кожен може зробити для міста щось корисне. «На певній маленькій ділянці кожен може зробити щось таке, що зробить життя того, хто знаходиться поруч, комфортнішим, покращить свободу пересування, - вважає Петро Порошенко. - Цей пілотний проект буде першим в Україні, і сьогодні навіть в столиці держави такі автобуси відсутні. 15 «Богданів», які отримає Вінниця, є найсучаснішими та найновішими. До речі, Вінниця є першим містом, яке буде експлуатувати такі автобуси. Я вважаю, що дуже добре, коли нам вдається щось робити першими в Україні, і люди з різних куточків України і Європи їздять сюди навчатися тому, в який саме спосіб налагоджений постійний діалог між вінничанами і міською владою. Вартість цього проекту складає близько мільйона гривень, але я вважаю, що це дуже ефективно витрачені кошти». Петро Порошенко додав, що Корпорація «Богдан» сьогодні має пропозиції від міської влади Харкова, яка, знаючи про досвід Вінниці, має бажання підписати угоду щодо поставки великих міських автобусів у наступному році. А те, що харків\'яни не помиляються у виборі постачальника, підтвердив начальник Вінницького ТТУ Володимир Бугайчук, який від імені колективу подякував за надійність, комфортабельність та високу якість автобусів.

Реалізація цього проекту стане ще одним кроком для адаптації міста під потреби людей з обмеженими фізичними можливостями. Це підтверджують і самі активісти громадської організації «Гармонія», яка опікується проблемами людей з інвалідністю. «Я щиро дякую за таку нагоду, адже багато хто з нас проживає в різних куточках міста і попри те, що діє служба перевезення людей на візках, вона не встигає здійснювати перевезення. Людина з обмеженими фізичними можливостями хоче подорожувати по місту, користуватись транспортом і отримувати ті послуги, які отримують усі люди. Я пишаюся тим, що Вінниця є флагманом у вирішенні таких питань, адже людина з інвалідністю у нашому місті почуває себе людиною з повним набором різноманітних прав, - говорить голова Вінницької обласної організації молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» Раїса Панасюк. -До речі, цими автобусами зможуть пересуватися не тільки люди з обмеженими фізичними можливостями, а й матусі із дитячими візками».


Переглядів: 4537
Поширень: 0