28 листопада, напередодні відзначення 20-ої річниці утворення прокуратури України, прокурором Вінницької області Олександром Мрихиним проведено прес-конференцію, на яку були запрошені журналісти місцевих засобів масової інформації

Олександр Михайлович повідомив, що за 11 місяців поточного року, порівняно з аналогічним періодом минулого, підвищилась ефективність прокурорського реагування на порушення закону у бюджетній системі, де державі завдається найбільше матеріальних збитків. Так, тільки порушено 66 кримінальних справ, а за актами прокурорського реагування до різних видів відповідальності притягнуто 177 посадових осіб, з них 40, або майже кожний четвертий - це посадовець контролюючих органів. Сума відшкодованих до бюджету коштів склала 4,8 млн. грн.

З метою відшкодування зайве витрачених бюджетних коштів активізовано використання представницьких повноважень. Сума задоволених судами позовів прокурорів у цій сфері зросла із 8 до 19 млн. грн., а сума, на яку реально виконані судові рішення по стягненнях до бюджету, збільшилась із 2,4 до 8,5 млн. грн.

Характерними для області порушеннями бюджетного законодавства є незаконні видатки на підставі одноособових рішень голів місцевих рад та райдержадміністрацій, завищення обсягів робіт і послуг за бюджетні кошти, нарахування зарплати особам, які не виконували ніякої роботи тощо.

Враховуючи аграрну специфіку області, особлива увага приділялась захисту прав громадян та інтересів держави у сфері земельних відносин. Ефективність роботи на цьому напрямі також підвищилась. Порушено на 38,5 відсотка більше кримінальних справ, задоволено більше, майже у три рази, протестів. За результатами розгляду документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 83 посадових особи, причому 41 - це посадові особи контролюючих органів. Сума відшкодованих коштів збільшилась із 700 тис. до 1,2 млн. грн., а стягнення до бюджету відповідно із 150 тис. до 1,2 млн. грн.

Крім цього, з початку року у сфері земельних відносин заявлено позовів на суму 11,6 млн. грн. За рішеннями, що набрали законної сили судами задоволено позовів прокурорів на суму 3,9 млн. грн. Реально виконано таких судових рішень на суму 4,1 млн. грн. За судовими рішеннями державі повернуто майже 384 га землі.

Прокуратурою області посилено кримінально-правове реагування на порушення законодавства і у сфері запобігання та протидії корупції. До суду з обвинувальним висновком направлено 54 кримінальних справи про злочини з ознаками корупції відносно 59 осіб. Встановлена сума збитків у цих справах склала понад 4,7 млн. грн., з яких відшкодовано 3,8 млн. грн.

Серед притягнутих до кримінальної відповідальності за злочини, пов\'язані з корупцією, 20 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 16 працівників органів внутрішніх справ, 8 державних службовців, 3 працівники органів судової влади , 2 - земельних ресурсів, по одному - митної і податкової служб та органів охорони здоров\'я.

Прокурорами вживалися і заходи адміністративної протидії корупційним проявам. Так, на розгляд суду направлено 23 протоколи про адміністративні корупційні правопорушення. За результатами судового розгляду до відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 17 осіб, з яких 6 звільнено із займаних посад. Це пов\'язано із апеляційним оскарженням практично кожного судового рішення.

У полі зору органів прокуратури області постійно знаходиться питання захисту конституційних прав громадян на своєчасну оплату праці. У цій сфері з початку року порушено 36 кримінальних справ, з яких 30 вже направлено на судовий розгляд. За актами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 230 посадових осіб, відшкодовано біля 38 млн. грн. заборгованості по зарплаті. Вжиті заходи сприяли тому, що із початку року заборгованість із виплати зарплати в області скоротилась із 21 до 14,4 млн. грн.

Далі Олександр Михайлович зазначив, що відповідно до Плану заходів з нагоди відзначення професійного свята - Дня працівників прокуратури та 20 річчя утворення прокуратури України, у червні цього року було оголошено Конкурс на кращу публікацію у засобах масової інформації про роботу органів прокуратури, у якому взяли участь працівники 24 міськміжрайпрокуратур і прирівняних до них та журналісти засобів масової інформації усіх форм власності.

Щодо представників мас-медіа, то у Конкурсі взяли участь журналісти В.Мельник, Ф.Шевчук (г-та "Вінниччина"), І.Ковтанюк (г-та "Вінницька газета"), І.Жук (г-та "Місто"), І.Заіковатий (г-та "Реал") та Н.Чорна (Вінницька обласна держана телерадіокомпанія).

Відповідно до Положення про Конкурс призові місця зайняли:

І місце - Ірина Жук, редактор газети "Місто";
ІІ місце - Надія Чорна, завідуюча редакцією обласного радіомовлення;
ІІІ місце - Віталій Мельник, журналіст газети "Вінниччина".

Прокурор області О.Мрихин привітав журналістів з перемогою і вручив цінні подарунки.


Переглядів: 5776
Поширень: 0