Із січня 2012 року зміниться порядок реєстрації договорів купівлі-продажу, успадкування, дарування нерухомості. Їх оформлятиме Державна реєстраційна служба, Укрдержреєстр — нова структура при Міністерстві юстиції.

Там же реєструватимуть перепланування. Раніше це робило Бюро технічної інвентаризації. БТІ надалі виконуватиме лише первинну технічну інвентаризацію новобудов під час їх здачі в експлуатацію.

Як працюватиме Укрдержреєстр, іще невідомо. Уряд не розробив інструкцій, нормативної бази. У січні-лютому переоформити житло не вдасться, попереджають клієнтів рієлтори. Ті кинулися в БТІ.

Термінал, який видає талони на прийом до вінницького БТІ, о дев\'ятій ранку в середу брали штурмом.

Перед входом чекають півсотні осіб. Стільки ж усередині. Кінець черги — на сходах, початок — біля термінала на другому поверсі. Жінка років 60 хоче взяти талончик без черги. Її не пускають. Вона обхоплює голову руками і щосили вищить. Люди кривляться:

— Хай бере і йде звідси.

Двоє чоловіків відтягають іншу відвідувачку від монітора.

— Жінку за шкірки брати? — кричать із натовпу. — Міліцію визовемо!

Чоловік у кашкеті пробирається із пожмаканим папірцем — списком черговиків. Вигукує порядковий номер. Із натовпу називають прізвище. Потім підходять до термінала.

— Ззаду нажали, а в живіт кулаком давлять. Не тисніть, — просить Раїса Левіна, 56 років.

Доки в БТІ обідня перерва, жінки сідають на сходах, підстеливши газети. У тісному коридорі чекають понад 40 осіб.

— Я прийшла сюди, ще семи ранку не було, людей 20 переді мною стояло. А по талону я 106-та, — жаліється сусідці Раїса Левіна.

— Видно, працівники БТІ понавидавали талонів своїм. Я бачила, як мужик узяв аж п\'ять, а потім на підвіконнику продавав, — запевняє сусідка.

Працівниця відділу називає 106-й номер.

— Я, я! — Раїса Іванівна протискається до заскленої стійки. — Ой, радість яка! Здам документи, і через три дні прийду забирати. Буду повноправною власницею квартири. Як забирати, ще треба 50 гривень дати. Не знаю, за що.

— За пєчать, — підказують.

Усі сміються.

Охочих оформити право власності побільшало втричі, каже заступник вінницького міського голови Володимир Слишинський:

— На два дні припинили прийом заяв на витяг із державного реєстру — за ним оформлюють спадщину, дарування, обмін, поділ. Бо треба опрацювати попередні заявки. А люди не вірять. Оголошення зривають. Учора такий натовп зібрався, що погрожували перекрити дорогу, якщо не приймуть документи.

У дворі Центрального бюро технічної інвентаризації Києва на вул. Трьохсвятительській черга із понад 60 осіб. Двір заставлений легковиками, люди ледве пробираються між ними.

— Хто крайній? — сивий чоловік років 60 запитує дівчину на високих підборах.

— За тим дядьком будете, — дівчина показує за 10 осіб назад.

— Ого, та нє, дамочка, пропустіть, я приходив сюди раніше, й цих десятьох не було, — чоловік супиться і пробивається до дверей.

Чути писк автомобільної сигналізації. До черги підбігає паркувальник.

— Хто власник чорного "Ссанг Йонга"? Це падло три машини заблокувало, — каже.

— Тут завжди черги. Але таких, як сьогодні, давно не було, — говорить рієлтор Максим Мартиненко, 32 роки. Він місяць оформляє квартиру на Троєщині. — Люди бояться, що нова установа запровадить додаткові довідки і за це доведеться більше платити. Тому покупці ринули сюди.

Реєстрація триватиме тиждень

Люди бояться нових поборів. Тому й квапляться оформити угоди в БТІ, вважає 32-річний Сергій Костецький, аналітик компанії "СВ-девелопмент".

— Для укладання угоди треба отримати близько 100 підписів чиновників. Витратити тисячі гривень на хабарі. З нового року достатньо буде заповнити кілька паперів. Витрати будуть лише офіційні, втричі менші. Не треба буде звіряти планування квартири з її техпаспортом.

БТІ — це бюро технічної інвентаризації. Чотири роки тому цій організації додали тимчасові обов\'язки — реєстрацію права власності. Тепер це виконуватиме Укрдержреєстр, пояснює 45-річний Віктор Несін, голова правління Спілки консультантів із нерухомості:

— Досі покупець після оформлення покупки нерухомості у нотаріуса мав сам іти у БТІ і реєструвати право власності на неї. Це могло тривати до двох місяців. За новими ж правилами нотаріус, який завіряє договір купівлі-продажу, пересилає через інтернет усі дані в Укрдержреєстр. Реєстрація триватиме не більше тижня.

Укрдержреєстр лише реєструватиме договори купівлі-продажу. А за БТІ звірятимуть техпаспорт на житло із помешканням, перевірятимуть відповідність технічних параметрів. Офіційно Укрдержреєстр має запрацювати із 1 січня. Однак ще треба набрати персонал, потім навчити його. Думаю, це забере десь півроку. Тож діяльність БТІ подовжать до середини 2012-го.


Переглядів: 7471
Поширень: 0