Виконком міської ради  у четвер  прийняв рішення рекомендувати обласній раді два місця для встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку -  біля кіноконцертного залу «Райдуга» або на площі біля «Книжки».

За словами заступника начальника департаменту правової політики та якості міської ради Андрія Мислінського, результати обговорення хоча й носять рекомендаційний характер, ухвалюючи рішення про місце розташування монумента, виконком повинен взяти їх до уваги, як того вимагає українське законодавство, міжнародні принципи місцевого самоврядування та статут міста Вінниці.

За результатами анкетування, позитивно до ідеї встановлення у Вінниці пам’ятника Шевченку поставились 57% респондентів, 17% – байдуже,  негативно – 7,3%.  Щодо  місця під майбутній пам’ятник, то 40% із опитаних  підтримали варіант Центрального парку. Серед інших місць найбільшу громадську підтримку здобула площа Василя Стуса перед „книжкою”, за яку висловились 16,7% респондентів.

Встановлення пам’ятника на Театральній площі підтримало 10,2% опитаних, на перехресті Келецької – Космонавтів – 7,2%, на Музейній площі – 4,3%, не змогли визначитись 5,8% респондентів,  байдуже до місця встановлення пам’ятника поставились 9,5% опитаних.

На запитання: «Де в жодному випадку не варто встановлювати пам’ятник?» – 44,9% респондентів відповіли, - на Театральній, мотивуючи це тим, що це місце молодь обрала собі для мистецького дозвілля, та й площа камерна. Далі слідують  вулиця Островського (13,4%), перехрестя Келецької – Космонавтів (10,2%), Музейна площа (8,5%) та територія Центрального парку (6%).

Активно тривало обговорення і в соціальних мережах та на сторінках інтернет-видань і газет. За їх загальним підсумком, повідомила  директор департаменту у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Аліса Мисловська, перевагу вінничани віддали  Центральному парку, наступні позиції – за площами Театральною та Стуса.

Такого ж  висновку дійшла і обласна організація Спілки архітекторів України, яка з департаментом архітектури міської ради рекомендували виконкому прийняти рішення про рекомендацію  управлінню культури і туризму обладміністрації при проведенні конкурсу на проект пам’ятника розглядати як потенційно можливі місця для його встановлення територію біля ККЗ «Райдуга» та площу Василя Стуса.

Також на засіданні виконкому міський голова Володимир Гройсман запропонував громадськості долучитися до збору коштів на спорудження пам’ятнику. І  пообіцяв сам зробити  перший внесок: від себе та своєї родини  -  50 тисяч гривень.

На заклик вже відгукнулася обласна Федерація профспілок, а також підприємство МУР, яке готове безкоштовно виготовити проектно-кошторисну документацію.


Переглядів: 4426
Поширень: 0