Минулого року об’єм робіт по обслуговуванню криниць громадського користування збільшився удвічі. Приватні колодязі очищуються рідше – власники домоволодінь не охоче витрачаються на проведення санітарної очистки. У зв’язку із цим, за дослідженнями санепідемстанції, якість води у децентралізованих джерелах водопостачання гірша ніж у центральному водогоні. А у приватних колодязях показники відхилень від норми вищі ніж у криницях колективного користування.

На сьогоднішній день у місті є 650 криниць громадського користування і близько п’яти тисяч приватних. За результатами лабораторних досліджень, відхилення якості води у центральному водогоні за мікробіологічними показниками реєструвались на рівні 5,7–7,3% досліджених проб (цей показник в межах норми), за хімічними показниками такі випадки були поодинокі.

Дещо гірша ситуація із приватними колодязями. Там за мікробіологічними показниками фіксувались відхилення на рівні від 39,2% до 46,3%, а за хімічним – від 14,5% до 29,5%. Такі результати пов’язанні із тим, що люди, здебільшого, не утримують власні криниці так, як це потрібно. Основні фактори, які впливають на погіршення якості питної води, пов’язанні із недотриманням відстаней до джерела забруднення (вигрібних ям); не правильне обладнання та експлуатація криниць; невчасне проведення дезінфікуючих заходів тощо.

У 2011 році обстежувались криниці у дворах, де мешкають діти до трьох років. Із 45 відібраних проб для бактеріологічного аналізу 24 – не відповідали санітарним вимогам, а у 20-ти виявлено перевищення норм по вмісту нітратів.

Стосовно колодязів колективного користування ситуація дещо краща. На кожну таку криницю заведений паспорт, в якому відображена санітарно-технічна характеристика та динаміка лабораторного нагляду за якістю питної води. На замовлення департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради протягом 2011 року на території міста були проведені роботи по очистці та хлоруванню 116 криниць громадського користування та відремонтовано 38 криниць. Такі роботи проводитимуться і в поточному році.

«На сьогоднішній день говорити про кращу якість криничної води не доводиться, - каже головний лікар санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України м. Вінниці Олександр Сорочан. – Мешканці мають дбати про чистоту води в своїх колодязях самостійно, проводити їх очищення та хлорування. Сьогодні стан справ такий, що за рівнем пестицидів кринична вода у колодязях, які не чистяться або знаходяться близько до осередків забруднення, набагато гірша від водопровідної».


Переглядів: 8251
Поширень: 0