Під виглядом гуманітарної допомоги на територію області ввезені з-за кордону 143 престижних автомобіля. На папері іномарки призначалися для інвалідів, насправді переважна більшість з них дісталася іншим власникам. Зробити це вдалося з допомогою ... суддів.

За гуманітарний автомобіль не платиться ні гривні мита

Жодної гривні митних платежів та зборів не сплачується з автомобілів, які завозяться з-за кордону і визнаються гуманітарною допомогою для інвалідів. Саме в цьому велика спокуса стати власником такої машини. Необхідно уточнити, що податки на іномарку-«гуманітарку» на митниці нараховуються (вони досягають в середньому від десяти тисяч доларів і більше, все залежить від класу автомобіля і року його випуску). Але платити ці кошти не треба. Держава таким чином надала інвалідам істотну пільгу. Якщо це подарунок від щедрого закордонного дядечки, то про які податки може йти мова? Втім, на практиці картина виглядає зовсім інакше.

Як з\'ясувала прокуратура, насправді машини завозяться за іншою схемою. Купують автомобілі наші спритні ділки. Причому для себе. А щоб не платити податки, нібито «дарують» їх інвалідам. Перед цим домовляються c кимось з інвалідів, щоб той дав згоду оформити на нього «гуманітарку». Зробити це не так вже й складно. Адже право на отримання гуманітарної іномарки мають інваліди всіх груп незалежно від того, коли і за яких обставин вони отримали інвалідність. Як кажуть, є з кого вибирати. Пропонують їм певну суму грошей - і ті погоджуються.

Незаконними визнали постанови суддів на 143 машини

- Здавалося б, законодавець передбачив всі «лазівки» для запобігання порушень в таких випадках, - пояснюють у обласній прокуратурі. -Той, хто дарує автомобіль, зобов\'язаний передати його не конкретному інваліду, а Головному управлінню праці та соціального захисту населення. Причому робиться це письмово. Після цього транспорт стає державним майном. Тобто право власності на нього набуває держава, а не конкретна особа-інвалід. Останньому автомобіль передається тільки у користування. Інвалід пише з цього приводу заяву, де вказує, що ознайомлений з положенням про отримання гуманітарного транспортного засобу. А це означає, що одержувач такого «подарунка» не має права продавати його іншим, але ...

- Після смерті інваліда такий автомобіль все-таки може бути переданий у власність одному з членів його сім\'ї, правда, при відповідних умовах, - каже заступник прокурора Вінницької області Олег Хоменчук (на знімку). - Рішення з цього приводу приймає комісія з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України. Крім того, треба буде сплатити податки і збори за розмитнення автомобіля за ставками, що діяли на час його ввезення на територію держави.

- Таку можливість використовують ті, хто домагається транспортного засобу, - продовжує О. Хоменчук. - Звертаються із заявою до Головного управління праці та соціального захисту населення з проханням надати їм дозвіл на перереєстрацію гуманітарного автомобіля. Але там не мають права давати такий дозвіл. Тому відмовляють заявнику. Підкреслюю, на законних підставах. Отримавши відмову, ті йдуть до суду.

Такий шлях пройшли 143 бажаючих оформити на себе гуманітарний автомобіль. І домоглися свого.

- Ленінський районний суд Вінниці задовольнив заяви на перереєстрацію 143 автомобілів, - уточнює Олег Хоменчук. - Зобов\'язав видати позивачам дозвіл на перереєстрацію спірних машин. Прокуратура звернула увагу на той факт, що судді задовольняють десятки скарг з приводу гуманітарних автомобілів, і вирішили перевірити, на підставі чого базуються такі рішення. На нашу думку, це є очевидним порушенням чинного законодавства. Тому перший заступник прокурора міста Вінниці в апеляційному порядку оскаржив незаконні постанови суду на всі 143 автомобіля.

Правоту в діях прокуратури підтвердив Київський апеляційний адміністративний суд. Їм уже задоволено оскарження прокуратурою Вінниці 58 транспортних засобів. За результатами рішень апеляційного суду, сплачено 377 000 гривень податків і зборів, нарахованих за розмитнення гуманітарних транспортних засобів.

За словами Олега Хоменчука, прокуратура продовжує роботу по встановленню місця знаходження таких автомобілів на предмет перевірки того, хто користується ними. «Скажіть, ви особисто бачили за кермом престижної іномарки хоча б одного інваліда?» - Запитує співрозмовник ...



Переглядів: 9818
Поширень: 0