12 березня у Вінниці пройшов другий практичний семінар по розробці Стратегії розвитку міста до 2020 року, який провели експерти спільного канадсько-українського проекту «Регіональне врядування та розвиток» (РВР). Участь у ньому взяли представники фокус-груп (працівники виконавчих органів міської ради, активісти громадських організацій, експерти), які працюють над розробкою локальних стратегій.

У Вінниці робота над створенням документу, який міститиме чіткі кроки по розвитку обласного центру, розпочалась одразу після затвердження восени 2010 року Концепції стратегії розвитку «Вінниця:2020». Протягом минулого року фахівці різних департаментів та відділів міської ради знайомились із досвідом стратегічного планування іноземних партнерів Вінниці: їздили до Цюріху (Швейцарія), за програмою стажування знайомились із досвідом Кельце (Польща). Також працівники департаменту економіки і інвестицій брали участь у навчальних семінарах у Львові, які стосувались теми стратегічного планування з урахуванням суспільної думки і були організовані в рамках проекту партнерства Канада-Україна «Регіональне врядування та розвиток».

Подальша робота над доопрацюванням стратегії ведеться вже з врахуванням міжнародного досвіду. Наприкінці 2011 року за ініціативи міської ради було сформовано десять фокус-групи по напрямках, передбачених Концепцією стратегії розвитку. До роботи у них залучено більш ніж двісті учасників – фахівців, які працюють у різних галузях, активістів громадських організацій, експертів. Наприклад, у фокус-групу, яка розробляє локальну стратегію за напрямком «Нова економічна основа розвитку міста», входять економісти, науковці, представники малого та середнього бізнесу, керівники найбільших підприємств обласного центру, які мають своє бачення проблем і перспектив розвитку галузі, і пропонують цілком реальні і конструктивні практичні ідеї та проекти. Таким чином працюють над розробкою локальних стратегій й інші фокус-групи, визначаючи реальні дії, що сприятимуть розвитку усіх сфер життєдіяльності Вінниці.

На семінарі експерти проекту РВР Віктор Карамушка та Ірина Лєх звернули увагу на ті моменти, які викликають найбільше труднощів у роботі фокус-груп. Зокрема, мова йшла про єдиний підхід до оформлення локальних стратегій, їх підготовка до фінальної презентації, а також досить значна увага приділялась моніторингу та оцінюванню стратегій і проектів, які повинні мати свої індикатори, тобто цільові показники. Це важливий елемент локальної стратегії, адже з допомогою конкретних показників можна буде оцінювати зміни, що відбуваються у різних сферах, та коригувати цілі та завдання.

Довідка про Проект партнерства Канада-Україна «Регіональне врядування та розвиток» (РВР)

Проект партнерства Канада-Україна «Регіональне врядування та розвиток» (РВР), в рамках якого відбувається практичний семінар у Вінниці, був започаткований у 2005 році. Він спрямований на активізацію економічного розвитку усіх регіонів України. РВР фінансується Канадським агентством міжнародного розвитку і розрахований на 7 років (до 2012 року). Практичною складовою навчальної програми є розробка та впровадження учасниками реальних проектів розвитку регіонів, з урахування питань гендерної рівності та екологічної безпеки.

Проект РВР спрямований на розробку та впровадження практично-орієнтованої навчальної програми для державних службовців у 13 областях України. Учасники навчання мають можливість отримати знання та практичні навики щодо забезпечення сталого економічного розвитку, зменшення інфраструктурного дефіциту країни та ефективнішого менеджменту регіональними фінансами.

Протягом останніх років, проект РВР об’єднав фахівців з Канади, України та країн Центральної та Східної Європи. Тут працюють експерти з питань стратегічного планування та управління проектами, розробки показників для моніторингу регіонального розвитку, проведення соціально-гендерних аналізів для проектів розвитку громад тощо. Вони допомагають у проведенні навчань та надання консультацій для всіх зацікавлених груп проекту.

 



Переглядів: 4450
Поширень: 0