У Вінниці стартує робота по виконанню Меморандуму щодо модернізації системи теплопостачання у двох мікрорайонах Вінниці, підписаний у листопаді минулого року між урядами Швейцарської конфедерації і України та містом Вінниця. Зі свого боку швейцарська сторона вже обрала виконавця проекту - компанію «First Climate» (Швейцарія). Її представники будуть допомагати реалізовувати у Вінниці проект по модернізації. 20 та 21 березня швейцарські консультанти, а також представники Швейцарського бюро співробітництва проведуть у Вінниці ряд робочих зустрічей, під час яких буде сформовано та погоджено чіткі графіки робіт по запланованих в Меморандумі заходах. В рамках цього візиту було також підписано Угоду про співпрацю між КП «Вінницяміськтеплоенерго» та компанією «First Climate» (Швейцарія), яка передбачає три напрямки роботи: «Інвестиційний проект», «Європейська енергетична відзнака» та «Підвищення інституційної спроможності».

Відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння щодо надання технічної та фінансової допомоги для проекту з енергоефективності у Вінниці, місто отримає 16 млн. швейцарських франків на комплексну модернізацію системи теплопостачання двох мікрорайонів обласного центру, а також на підвищення рівня енергоефективності міської інфраструктури. Основна мета проекту полягає у покращанні інфраструктури міста та його енергоефективності, в тому числі у підвищенні енергоефективності в системі централізованого теплопостачання, зменшенні викидів в атмосферу парникових газів та підвищенні рівня професійної кваліфікації фахівців КП «Вінницяміськтеплоенерго».

Підписанням Угоди про співпрацю між КП «Вінницяміськтеплоенерго» та компанією «First Climate» у Вінниці розпочинається безпосередня робота по реалізації заходів, передбачених Меморандумом, і перехід до більш конкретних дій.

В рамках першого компоненту «Інвестиційний проект» планується здійснювати безпосередньо модернізацію системи. Зокрема, по вулиці К.Маркса,18а передбачається встановлення 49 індивідуальних теплових пунктів, перехід на двотрубну систему та заміна старих трубопроводів на попередньоізольовані труби (загальною протяжністю 4,2 км). Крім того, на цій котельні буде встановлено систему «SCADA», яка надасть можливість здійснювати контроль за тепловою температурою, обчислювати споживання електроенергії, тепла, газу та води, а також контролювати параметри експлуатації та автоматизувати процес формування рахунків для споживачів.

На іншому інвестиційному об\'єкті, котельні по вул. Баженова,15, також планується здійснити ряд заходів, які допоможуть покращити енергоефективність мікрорайону. Зокрема, дві малоефективні котельні (вул. Москаленко,44 та 39) буде закрито, а мешканців та інших споживачів цих котелень буде під\'єднано до мережі реконструйованої котельні, де буде встановлено три нових газових котли загальною потужністю 18 MВт та двох котлів, які працюватимуть на деревині, загальною потужністю 6 MВт. Крім того, на котельні по вул. Баженова,15 буде встановлено 53 індивідуальні теплові пункти та ту ж таки систему «SCADA». Планується також замінити більше 5,5 кілометрів старих трубопроводів на попередньо ізольовані.

В рамках другої частини угоди «Європейська енергетична відзнака» (ЄЕВ) надаватиметься технічна допомога Вінниці для підтримки муніципалітету у його зусиллях на шляху до енергоефективного міста. Це буде реалізовано шляхом підтримки спеціально створеної Енергетичної групи, яка буде працювати над завершенням формування аналізу міського енергетичного опорного дослідження; оцінкою міської політики в галузі енергетики та розробкою Плану дій зі сталого енергетичного розвитку у відповідності до ЄЕВ.

Крім того, надаватиметься підтримка Енергетичній групі у розробці плану-графіку впровадження коротко-, середньо-, та довгострокових заходів, бюджетному плануванні, підготовці пропозицій тощо на основі підходу ЄЕВ.

«Ми розпочинаємо наш шлях до здобуття європейської винагороди «Європейська енергетична відзнака» і беремо на себе досить серйозні зобов\'язання щодо проходження цього шляху. Він передбачає отримання нагороди за результатами певних заходів, які дадуть нам економію енергоресурсів. І ми вдячні нашим швейцарських партнерам за допомогу і підтримку у наших намірах, - говорить Вінницький міський голова Володимир Гройсман. - Символічним є те, що сьогодні ми відзначаємо 68-му річницю визволення нашого міста від фашистських окупантів і символічним є те, що також сьогодні розпочинається процес визволення міста від енергозалежності, яку має вся країна і зокрема місто Вінниця».

«Для отримання нагороди потрібно виконати ряд вимог, які консультант не може змінювати, але може допомогти місту відповідати їм, - говорить представник компанії «First Climate» Александр Люхінгер. - У Швейцарії вже більше 100 міст мають таку відзнаку. Вінниця перше місто в Україні, яке висловило бажання отримати європейську відзнаку і вже починає готуватись до цього».

В останній частині угоди «Підвищення інституційної спроможності» передбачається реалізація наступних заходів: вдосконалення управлінського професійного рівня на КП «Вінницяміськтеплоенерго»; оптимізація процесів експлуатації та утримання обладнання; професійна підготовка персоналу КП «Вінницяміськтеплоенерего» щодо встановлення та експлуатації обладнання; надання підтримки у довгостроковому стратегічному плануванні; розробка бізнес-плану, спрямованого на фінансову стійкість підприємства; координація планування співпраці з іншими «донорами»; розробка стратегії та аналіз аутсорсингу («Стратегія робити або купувати»); розробка довгострокової системи управління енергопостачанням з використанням деревини; оцінка та пропозиція для запровадження більш ефективної процедури звітності.

 



Переглядів: 5807
Поширень: 0