Вінницька делегація у середу ділилась своїм баченням мінімізації корупційних проявів на рівні регіону на відеоконференції, яку організували у НАДУ для регіональних інститутів у Дніпропетровську, Одесі, Харкові та Львові, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

"Громада, об\'єднавшись, може зробити роботу влади більш прозорою та мінімізувати прояви корупції. Завдяки нашій активній громадянській позиції область першою в Україні затвердила оновлений розділ "Протидія корупції" у Єдиній комплексній правоохоронній програмі на 2010-2014 роки. Окрім того, депутати облради схвалили 14 пропозицій нашої організації та врахували рекомендації ВГО «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю", - розповіла слухачам відеоконференції, ініціатор антикорупційної програми, голова громадської організації «Філософія Серця» Юлія Грига.

За словами голови постійної профільної комісії Вінницької обласної ради Віталія Мрачковського, фінансування заходів цієї програми у квітні мають затвердити депутати облради. Зокрема, найближчим часом силами громадської організації має бути створений антикорупційний портал та у травні проведено міжнародну тематичну конференцію за участі експертів із Грузії.

"Якщо багато інформації буде виведено із "тіні" - це спрацює на користь суспільства", - переконував присутніх заступник голови Вінницької облради Юрій Медведєв.

Водночас, начальник відділу антикорупційної політики Міністерства юстиції України Олена Смірнова підкреслила провідну роль громади у подоланні корупції. На думку фахівця, у нинішньому Законі правильно розставлені акценти. "Корупція - це не лише дії чиновника, який бере хабар, а й відповідальність того, хто його провокує. Адже й той, хто дає хабарі - корупціонер. Проте, репресивні заходи не призведуть до продуктивної роботи. Слід змінювати свідомість людей та проводити оцінку діяльності влади та контролюючих інститутів через сприйняття громади", - зауважила експерт.

Відеоконференцію у НАДУ було проведено у форматі круглого столу "Роль та участь громадськості у процесі розробки, впровадження та контролю за виконанням державної антикорупційної політики на регіональному рівні". У роботі круглого столу також брали участь президент Національної академії Юрій Ковбасюк, фахівці НАДУ, Апарату РНБО України, незалежні експерти.


Переглядів: 4086
Поширень: 0