Міська рада створила свою антикризову програму та вирішила поповнити бюджет на декілька мільйонів гривень, виставивши на аукціон право орендувати вільні земельні ділянки.

Ласими шматочками у переліку є 5 соток по вулиці Келецькій, за які бюджет міста планує отримати близько 100 тисяч гривень та дві ділянки по вул. Юності та Привокзальній з комерційним призначенням та площею 0,0175 та 0,0060 га відповідно. Початкова ціна набуття права оренди на ділянки варіюються від 6 тис грн. до 120 тисяч, а річна орендна плата - від 200 грн за кв.м.

Призначення ділянок - переважно комерційне, але є специфічні місця, наприклад набережна по вул. Гліба Успенського поблизу дамби, де не передбачено забудови.

Поповнювати бюджет за рахунок здачі в оренду землі – більш гуманна та перспективна справа, аніж їх остаточний продаж. Щоправда, так як Вінниці пощастило не усім містам. Скористатись недолугим законодавством, коли розпорядження глави держави нівелюються постановами Кабміну мають змогу лише ті міста, у яких до розпорядження до лютого 2008 року були затверджені на місцевому рівні процедури проведення земельних аукціонів.

«Історія хвороби»
Криза у відносинах між прем’єром та президентом питаннях дуже нагадує «Землю» Ольги Кобилянської Так у квітні поточного року президент Ющенко призупинив дію постанови Кабміну №90 від 27 лютого, яким затверджувався порядок проведення земельних аукціонів. Мотивація: прийняття такої постанови виходить за рамки компетенції уряду, і, відповідно до Земельного кодексу, порядок проведення аукціонів має установлюватися винятково законом. Пані прем’єр довго не чекала, і одразу ж розкритикувала рішення президента за те, що той зупинив постанову уряду про проведення земельних аукціонів, заявивши, що має намір оскаржити його у Конституційному суді. «Невідомо по яким причинам, але президент наклав практично вето на цю постанову уряду. І ми на сьогоднішній день маємо зупинену постанову, яка запроваджує всі порядки. Сьогодні святкує свою перемогу вся земельна мафія по Україні,-заявила вона». Результатом суперечок стало призупинення земельних аукціонів у селах та містах України, а місцеві бюджети були позбавлені можливості закривати дірки за рахунок земель територіальних громад. Від проведення торгів «до з’ясування» законодавчих колізій відмовились Запоріжжя, Чернівці, Харків. Вінниця пішла своїм власним шляхом, сподіваємось, їй поталанить.

Точка зору Ігор Шутак – начальник управління комунального майна Вінницької міської ради:
«Проводити аукціони на набуття права оренди земельних ділянок вигідніше ніж продавати їх, тому що це дозволяє отримати два платежі одразу. Вартість набуття права оренди спрямовується до цільового фонду з розвитку міста, з якого можна фінансувати капітальні видатки на кшталт закупівлі снігоприбиральних машин. Другий платіж - за оренду протягом 10 років. Ці кошти дозволяють фінансувати поточні витрати на зразок харчування у школах, або надання матеріальної допомоги . Окрім того плата за оренду землі в разі змін законодавства може зростати, а це відповідно збільшуватиме надходження у бюджет міста. Оренда на відміну від продажу стимулює відповідальність користувача земельною ділянкою. Адже в разі неефективного використання землі, або ж використання не за призначенням він буде позбавлений права орендувати її. Аукціони на право оренди дають змогу з одного боку ефективно розподіляти земельні ресурси територіальної громади та отримувати додаткові надходження у бюджет міста, а з іншого – не втрачати такий потужний потенціал полісу як земля.»

Процедура подання заявки та участі в аукціоні:
  • в установленому порядку заявник подає до Управління комунального майна (УКМ) міської ради :
    • заяву державною мовою усталеного зразка,
    • документ, що посвідчує особу,
    • копію свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності,
  • Укладає з УКМ угоду про умови участі в аукціоні,
  • Отримує інформаційний пакет,
  • Вносить заставу в розмірі 10% від стартової ціни набуття права на оредну, реєстраційний внесок в сумі 34 грн
  • Переможець аукціону перераховує кошти за підготовку технічної документації земельної ділянки, вартість рекламного щита та вартість проведення аукціону
Тож якщо Вас не лякає ані процедура, ані навантаження, ані перелік документів – до 14 листопада ви ще маєте можливість подати заявку та поторгуватись за вінницьку земельку.


Переглядів: 3761
Поширень: 0