Щороку кількість терактів в Україні зростає. Картина надзвичайних ситуацій схожа із вибухами у Дніпропетровську: саморобна вибухівка, урна, потерпілі. У більшості випадків підривники залишали листа з вимогою заплатити велику суму грошей. Більшість терактів досі не розкриті.

А почалось усе з кривавих вибухів у вінницьких маршрутках. У 2002-2003 роках у Вінниці сталося три вибухи у маршрутках. Вони забрали життя двох жінок, понад двадцять людей зазнали опіків. В усіх трьох випадках правоохоронці знайшли залишки вибухового пристрою. Ні замовників, ані виконавців терактів не знайшли.

Чоловіків, яких затримали за фотороботом, відпустили через недостатню кількість доказів. Висували версії, що причина вибухів - "розборки" між маршрутниками.

Після того в Україні був період відносного спокою. Починаючи ж із минулого року українські підривники особливо активні.

Перші вибухи 2011 року пролунали в Макіївці Донецької області 20 січня. Один - біля торговельного центру, інший - біля входу до держпідприємства "Макіїввугілля". Ніхто не постраждав. На місці події знайшли записку, у якій підривники вимагали 4 мільйони євро, погрожуючи продовжити тероризувати місто, якщо їхніх вимог не виконають.

Двох осіб затримали за підозрою у скоєнні злочину. Одного з них засудили до 15-ти років з конфіскацією майна, його напарника до восьми років в\'язниці.

Ще один теракт стався 21 жовтня в Запоріжжі. В камері схову одного із супермаркетів вибухнув саморобний пристрій. Минулося без жертв.

Сценарій запорізьких терактів схожий на макіївський: на місці розриву охоронник супермаркету знайшов записку невідомого, який на зазначені рахунки в банках вимагав переказати 5 мільйонів євро. У разі невиконання вимог погрожував подовжити серію вибухів. Міліція порушила кримінальну справу за статтею "Хуліганство", згодом перекваліфікувала на "Терористичний акт".

Незадовго до інциденту в запорізькому супермаркеті вибух прогримів у центрі Харкова. Місцеві журналісти повідомляли, що на місці було знайдено записку, у якій невідомі вимагали грошей від керівництва області, погрожуючи "норвезьким варіантом". Але на цьому вибухи не припинилися.

16 листопада у Дніпропетровську розірвалася урна для сміття. В результаті загинув 27-річний фінансовий директор дніпропетровської фірми. Слідчі заявили, що жертва була випадкова.

Тим часом, в інтернеті з\'явилося повідомлення від начебто авторів теракту. Аноніми повідомляли, що саме вони зорганізували вибухи в Харкові, Запоріжжі та Дніпропетровську. А свої вимоги передали до МВС, СБУ та прокуратури і обіцяли наступну акцію в Донецьку, якщо не виконають їхніх вимог.

Нагадаємо, з 2001 року в Україні запровадили кримінальну відповідальність за здійснення теракту. Відтоді СБУ розслідувала 22 кримінальні справи. 25 підривників відправили за ґрати, із них двох засудили до довічного ув\'язнення.



Переглядів: 10158
Поширень: 0