4 травня Вінницький міський голова Володимир Гройсман побував у трьох медичних закладах - Центрі матері та дитини, лікарні швидкої медичної допомоги та Центрі первинної медико-санітарної допомоги №7, на базі якого незабаром буде створено сучасний муніципальний діагностичний центр. Мер Вінниці оглянув приміщення лікарень, подивився, як розвиваються медичні заклади міста, поспілкувався із медичним персоналом та пацієнтами.

На сьогоднішній день заклади охорони здоров\'я міста вже четвертий місяць перебувають у процесі реформування. І вінничани, і лікарі звикають до іншої первинної ланки, де вже немає поліклінік, а діють Центри первинної медико-санітарної допомоги із мінімальною кількістю вузьких спеціалістів. Так вимагає Закон України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров\'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві». До прийняття цього Закону вінницька влада по-іншому бачила медичну реформу, бо довгий час вивчала це питання і формувала комплексний поетапний підхід до зміни всієї системи, яка в кінцевому результаті була б максимально адаптована під потреби міського населення. «Два тижні тому на рівні віце-прем\'єр-міністра Раїси Богатирьової проходила нарада, на якій обговорювалось питання міської медицини в тому числі. У мене є сподівання, що підхід до міської медицини буде змінений. І якщо це відбудеться, то ми зможемо відрегулювати ситуацію у наших лікарнях. Сьогодні ж у нас фактично не має варіантів - ми повинні виконувати закон».

Не зважаючи на таку ситуацію, у місті продовжується планомірна робота по покращенню якості надання медичних послуг вінничанам і на первинному, і на вторинному рівнях. В межах фінансових можливостей у лікарнях поступово ремонтуються приміщення, з\'являється нове обладнання та нові умови перебування пацієнтів. Вінницький міський голова Володимир Гройсман час від часу навідується до лікарень міста, аби подивитись на зміни, які там відбуваються, як це відбулось і 4 травня.

об\'їзд міського головиЛікарня «Центр матері та дитини», яку 4 травня мер Вінниці відвідав першою, складається з акушерського та педіатричного корпусів. Минулого року тут було відкрито нове реанімаційне відділення для жінок з відеоспостерженням. Вже до кінця травня у педіатричному корпусі розпочне роботу дитяче анестезіологічне відділення на 6 ліжок та палати інтенсивної терапії, де зможуть перебувати діти від наймолодшого віку (після перинатального центру) до 16 років. Тут також створенні умови й для спільного перебування матері та дитини. Оновлено у цій лікарні і приміщення приймального відділення дитячого стаціонару, зроблено поточний ремонт дитячого анестезіологічного відділення та палат гінекологічного відділення. Придбано медичне обладнання: опромінювач фототерапевтичний, фетальний монітор, функціональні ліжка, монітор насичення киснем, ручний легеневий мішок тощо.

У міській лікарні швидкої медичної допомоги також відбулись зміни. Тут у різних відділеннях розпочали надавати нові послуги. Наприклад, ендопротезування (минулого року встановлено 155 ендопротезів). Крім цього, почали використовувати блокуючий стержень при переломах плечової кістки; розширено покази до застосування алотрансплантатів при защемленій грижі; розширено покази до оперативних втручань на хребті при травмах та ускладненому остеохондрозі.

об\'їзд міського головиПоступово набувають нового вигляду й приміщення, де перебувають хворі. Протягом останніх двох років зроблено сучасний ремонт на третьому поверсі стаціонару, де розміщувалось терапевтичне відділення, та створені комфортні умови для пацієнтів та медичного персоналу. Після ремонту це приміщення розподілено на дві частини, в одній - розмістилось, власне, саме терапевтичне відділення, а в іншому крилі тепер лікуються пацієнти з гострим порушенням кровообігу (інсультні хворі). Раніше для таких людей було відділення на базі МКЛ №1 (Хмельницьке шосе), яке наприкінці минулого року «переїхало» на Київську і увійшло до складу нейрохірургічного відділення, поповнивши його 20 ліжками. Там, в тому числі, створено дві палати інтенсивної терапії на 6 ліжок з відповідним обладнанням. З моменту переїзду тут проведено понад 10 успішних оперативних втручань інсультним хворим в сучасному операційному блоці цієї лікарні.

А на першому поверсі Центру первинної медико-санітарної допомоги №7 триває ремонт під створення сучасного муніципального діагностичного центру. У складі центру буде три відділення: рентгенодіагностичне, ендоскопічне та експрес-лабораторія. У центрі проводитимуться рентгенодіагностика, комп\'ютерна томографія, ультразвукові та ендоскопічні дослідження та обстеження на мамографі. Тут зможуть обстежитись жителі міста, маючи відповідне направлення лікуючого лікаря. Для обслуговування пацієнтів лікарні швидкої допомоги кабінет комп\'ютерної томографії працюватиме цілодобово. Окрім цього, у лікарні швидкої допомоги зросте ефективність надання невідкладної медичної допомоги за рахунок можливості швидкого і ефективного обстеження пацієнтів з політравмами та гострими інсультами. А експрес-лабораторія надасть змогу в найстисліше терміни отримувати результати аналізів лабораторних досліджень.

Сучасний діагностичний центр буде створено повністю за позабюджетні кошти. Цей проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Ізраїлю та Благодійного фонду Петра Порошенка.

Об\'їзд міського головиУ зв\'язку із ремонтом на першому поверсі, вінничани, які приходять на прийом до сімейного лікаря чи вузького спеціаліста, відчувають певні тимчасові незручності, пов\'язані, в тому числі, із тим, що ліфт працює лише з 2-го поверху. Втім, вже в середині літа їх не буде, бо усі ремонтні роботи завершаться, і діагностичний центр розпочне повноцінно працювати. «23 квітня з Ізраїлю вже було відправлено обладнання для діагностичного центру, яке 7 травня вже буде в порту Одеси. До кінця травня має завершитись ремонт самого приміщення, - розповідає міський голова Володимир Гройсман. - Для встановлення обладнання і його пуско-наладки необхідно два тижні. Відкриття центру ми плануємо наприкінці червня або на початку липня».

Загалом, Центр первинної медико-санітарної допомоги обслуговує 33 000 населення. Після реорганізації, яку необхідно було провести у зв\'язку із реформуванням галузі у визначених законодавством пілотних областях, тут вдалось залишити дещо більше вузьких спеціалістів, серед яких невролог дорослий і дитячий, окулісти дорослий і дитячий; отоларингологи дорослий і дитячий, онколог, ортопед-травматолог, хірург.



Переглядів: 6007
Поширень: 0