Микола Сищиков - останній у Вінниці Герой Радянського Союзу. Назавжди - останній, адже цьогорічне святкування вперше за багато років відбудеться без нього. До 67-річниці Дня Перемоги Микола Сергійович не дожив 84 дня.

В роки Великої Вітчизняної війни Микола Сищиков був командиром екіпажа на бомбардувальниках далекої авіації. Здійснив 241 бойовий виліт, скинув на ворога та його об\'єкти приблизно 290 тонн авіабомб. Звання Героя отримав у вересні 1943 року, як нагороду за успішно виконані завдання.

Народившись у російському Володимирі, він ще під час війни пов\'язав своє життя з Вінничиною. У Вінниці виросли його діти і внуки, це місто вважав своєю другою батьківщиною.

- Його смерть - величезна втрата для всіх вінничан і для мене особисто. Адже я мав честь бути близько знайомим із Миколою Сергійовичем більше сорока років. - говорить голова товариства «Україна-Росія» Іван Бондарчук. - Пишався дружбою з ним. Любив його як старшого товариша, як батька. Намагався вчитися у нього, брати з нього приклад. У мене вдома зберігається фото 1972 року. На ньому зображені Герої Радянського Союзу, які проживали на той період в Вінниці, запрошені на зустріч в міськком комсомолу. Тоді їх було близько тридцяти. Гірко усвідомлювати, що сьогодні з тієї плеяди не залишилося в живих жодного.

Зазвичай, коли прощаються з видатною людиною обіцяють не просто шанувати його пам\'ять, але і продовжити його справу.

- Пам\'ять про Миколу Сищикова можна увічнити по-різному. - продовжує Іван Бондарчук. - Ми звернулися до міської влади з проханням назвати його ім\'ям вулицю та встановити на будинку, в якому він жив, меморіальну дошку.

За словами Івана Бондарчука, питання щодо встановлення меморіальної дошки вирішиться вже найближчим часом. А вулиця отримає ім\'я героя, найімовірніше, на День Незалежності.



Переглядів: 5437
Поширень: 0