Ненсі Дж. Брінкер пообіцяла своїй помираючій сестрі Сюзан Дж. Комен, що вона зробить все можливе, щоб назавжди покінчити з раком молочної залози. В 1982 році ця обіцянка перетворилась на Фонд ім. Комен, який зараз є найбільшою організацією в світі, що бореться з раком молочної залози, та найбільшим джерелом неприбуткового фінансування, спрямованого на боротьбу з раком молочної залози, в який на сьогодні вже було інвестовано більше 1.5 мільярди доларів.

На думку його засновниці, Ненсі Брінкер: «…ця організація діє для людей, з любов’ю, турботою, досить індивідуальним підходом і прагне забезпечити всім людям в світі доступне лікування і можливість не стати жертвою цієї хвороби.
Сумна реальність в тому, що все ще належить виконати величезну роботу. Ми не знаємо, що викликає рак молочної залози, і ми не знаємо як йому запобігти. Всюди поряд з нами жінки все ще помирають, хоча цього можна було б уникнути.
А на глобальній сцені стан справ ще гірший. В найближчі 25 років у всьому світі можуть померти від раку молочної залози десять мільйонів жінок.»

За переконанням Фонду ім. Комен та результатами аналізу ситуацій в наших громадах головним питанням у пріоритетах боротьби з раком є поінформованість населення. В деяких країнах, що розвиваються слово «рак» навіть не згадується, хоча він забирає сьогодні більше життів, аніж СНІД, туберкульоз та малярія разом узяті, й стрімко розповсюджується. Це – гігантське соціальне цунамі, яке вже відбувається. До 2030 року ситуація повністю вийде з під контролю. І разом з тим, 40% смертей від раку можна запобігти …».

І хоча в Україні РМЗ займає перше місце за кількістю смертей серед онкозахворювань жінок— ми рідко про це думаємо, пишемо, говоримо і, як правило, не маємо часу на те, щоб сходити до онколога разом зі своєю мамою або бабусею. Фактично щогодини від раку молочної залози в Україні вмирає одна жінка, але це не заважає представникам української охорони здоров’я знову і знову лише констатувати те, що навіть такого фаху, як мамолог, у нас не існує. Українки дуже часто втрачають найцінніше — час… Понад чверть українських жінок звертаються до фахівця вже на запущеній стадії, коли порушення в молочній залозі помітні навіть неозброєним оком, і лікар має мало можливостей для допомоги, а жінкам менше шансів для виживання/одужання. Витрати на лікування раку задавнених форм значно зростають, іноді у 25 разів.

У Вінницькій області кожних три доби реєструється 2 нових випадки виявлення раку, а за 5 днів помирає дві жінки працездатного віку - 40-50 років.
Але діагноз «рак молочної залози» - не вирок!

Ніхто не знає причин виникнення і розвитку РМЗ, ніхто не знає, як попередити це захворювання. Але сучасна медицина доволі сильна, щоб успішно боротися з цим страшним захворюванням. Успіх лікування онкохворих на сто відсотків залежить від ранньої діагностики та своєчасного лікування. При виявленні РМЗ на ранній стадії 5-річне виживання складає 98 відсотків.

І кожна жінка може зробити це для себе:

Дізнайтесь про свій ризик

  • З’ясуйте, чи були випадки захворювання на рак молочної залози у Вашій родині та
  • Проконсультуйтесь з лікарем щодо особистого ризику захворіти на рак молочної залози.

Регулярно проходьте обстеження, які порадить ваш лікар

Тільки спеціаліст оцінить належним чином зміни у Вашому організмі та вирішить, який вид обстеження Вам найбільш підходить, зважаючи на Ваші персональні ризики.

Щороку робіть мамограму, починаючи з 40 років та проходьте клінічні обстеження молочних залоз раз на три роки, починаючи з 20-річного віку, та щорічно, починаючи з 40 років, якщо Ви не знаходитесь у зоні особливого ризику.

Ніхто не знає ваш організм краще за вас самих !
Знайте, що є нормою для Вас.

Вивчіть, які зазвичай є Ваші молочні залози на вигляд та дотик.
Помічайте зміни та повідомляйте про них лікарю

Негайно зверніться до лікаря, якщо Ви спостерігаєте у себе будь – які з наступних змін, що є візуально помітними:

  • Припухлість, твердий вузол, ущільнення
  • Набряк, локальне підвищення температури, почервоніння або потемніння шкіри
  • Зміна розміру або форми молочних залоз
  • Заглиблення або зморщеність шкіри
  • Свербіж, виразки або висипання на сосках
  • Западання соска або іншої частини грудей
  • Раптові незвичні виділення із сосків
  • Поява постійного болю в одній ділянці, що не проходить

«Виявивши ущільнення в грудях, не варто впадати у відчай: у дев\'яти з десяти випадків це виявляється доброякісна пухлина, від якої легко позбутися» онкогінеколог Галина Майструк.

В нашій країні Міністерство охорони здоров’я рекомендує жінкам регулярно раз в місяць проводити самообстеження молочної залози, але міжнародні організації ( в тому числі і Фонд ім.. Комен), базуючись на результатах багаторічних досліджень, наголошують на тому, що самообстеження не зменшує рівень смертності від раку молочної залози. Вони закликають жінок вивчити, які їхні груди на вигляд та дотик, як і їхні інші частини тіла – обличчя, руки, ноги, - щоб вчасно помітити зміни та вжити заходів. Виконуючи самообстеження жінки більше концентруються на методиці пальпації і мало уваги звертають на зовнішню перевірку (огляд). Візуальний огляд є важливим, оскільки шість з восьми загрозливих симптомів є візуальними

Дотримуйтесь здорового способу життя, це може зменшити ризик захворювання на РМЗ:

  • Утримуйте вагу тіла в нормі;
  • Регулярно виконуйте фізичні вправи;
  • Обмежте вживання алкоголю;
  • Якщо є можливість, годуйте дитину груддю.
  • Обмежте прийом гормонів у період пост менопаузи;
  • Заради здоров’я завтра - турбуйтесь про себе сьогодні!

В Україні партнером Фонду ім. Комен є Український жіночий Фонд (УЖФ) – міжнародна благодійна організація, заснована 2000 року для надання фінансової, інформаційної та консультативної підтримки жіночим громадським організаціям з України, Молдови та Білорусі.
Детальна інформація про діяльність фонду на сайті www.uwf.kiev.ua
 

Заради здоров\'я завтра, потурбуйся про себе сьогодні


Переглядів: 4240
Поширень: 0