Відтепер офіційно «дружитимуть» Ямпільський і Сорокський, Шаргородський і Шолданештський, Мурованокуриловецький і Дондушенський, Томашпільський і Резінський, Могилів-Подільський і Окницький, Барський і Флорештський райони, а також село Баланівка Бершадського району і село Окланда Сорокського району, село Клембівка Ямпільського району і село Кейнарій Векь Сорокського району.

Церемонія підписання угод відбулася 26 травня у місті Резіна Республіки Молдова під час 4-го засідання Єврорегіону «Дністер» за участю голови обласної Ради, голови Ради єврорегіону Сергія Татусяка.

Умовами договорів передбачено реалізацію сторонами спільних заходів різного напряму – від економічних та інфраструктурних до культурно-спортивних.

– Ми об\'єднуємо ресурси в інтересах розвитку наших регіонів. Ми готові до такої співпраці в освіті, культурі, туризмі, спорті, охороні навколишнього середовища, очищення річки Дністер, зменшення безробіття… У нас є стратегія розвитку, відтак, наші плани мають здійснитися, – зазначила голова району Резіна Елеонора Граур.

Сергій Татусяк зауважив, що надалі єврорегіон «Дністер» розвиватиме три- та чотиристоронні вектори співпраці. Мається на увазі, що вінничани долучатимуть до вінницько-молдовського союзу поляків, з якими мають близько 200 угод про співробітництво. Молдавани ж зі свого боку стануть посередниками між вінничанами і румунами.

– Робота саме на рівні територіальних громад – це наш пріоритет. В громадах зберігся дух побратимського спілкування, але нам потрібно напрацьовувати інвестиційну складову цих контактів, – зауважив очільник єврорегіону.

Першим проектом, який буде здійснено в рамках підписаних угод, стане обмін групами дітей під час літніх канікул для відпочинку і оздоровлення. Деякі наші райони, як-от Барський, Шаргородський, готові прийняти молдавських школярів у свої табори вже на першу зміну, решта планують на другий заїзд.

Віце-голова Єврорегіону «Дністер», голова району Сорока Віктор Сеу поінформував, що Євросоюз запропонував реалізувати програму щодо вивезення з їхніх територій відпрацьованих хімікатів.

– Зараз розробляється проект, в який ми внесли умову реалізовувати процес утилізації хімікатів як на території Молдови, так і в Вінницькій області. Думаю, так само на українській і на молдавській територіях ми будемо впроваджувати систему «Антиград», – розповів Віктор Сеу.

На засіданні Єврорегіону «Дністер» були присутні представники Кам’янського та Рибніцького районів Придністров’я, які раніше задекларували бажання приєднатися до єврорегіону. Сергій Татусяк вкотре запросив їх долучитися до спільного проекту, закликавши відкинути при цьому політику.

– Єврорегіон «Дністер» – це не політичний проект, тому ми раді будемо бачити вас партнерами. Якщо офіційна Молдова та Придністров’я все ще не можуть порозумітися, то громади вже можуть почати контактувати і це однозначно піде їм на користь, – підкреслив Сергій Татусяк.



Переглядів: 4142
Поширень: 0