Рада, до якої увійшли провідні фахівці фінансово-економічного блоку області, працюватиме за принципом «мозкового штурму». За результатами засідань, регіональна антикризова рада направлятиме свої пропозиції щодо мінімізації наслідків рецесії до центральних органів влади.

Відповідно до положення про антикризову раду при голові облдержадміністрації, вона є «консультативно-дорадчим органом облдержадміністрації у сфері її повноважень з питань соціального та фінансово-економічного розвитку області, утвореним на період ліквідації негативних наслідків впливу на економіку країни, зокрема області, фінансово-економічної кризи».
До антикризової ради увійшли голова обласної ради, Вінницький міський голова, заступники голови облдержадміністрації, керівники регіональних представництв податкової адміністрації, держказначейства, НБУ, пенсійного фонду, голова Федерації профспілок області, директор обласного центру зайнятості, а також представники найпотужніших підприємств регіону.

За словами голови ради, губернатора Олександра Домбровського, орган збиратиметься щотижня з метою детального аналізу процесів, що відбуваються в області на фоні непростих світових тенденцій. Завдання ради – пропонувати механізми подолання кризових явищ та мінімізації їх наслідків.
Разом з тим, констатує голова облдержадміністрації, ситуація з бюджетним завершенням року і виплатою усіх соціальних платежів в області стабільна, проте можливі явища рецесії в окремих галузях. Так, скорочення кредитування промисловості «перекрило кисень» і будівельній індустрії, і сільськогосподарській переробці, які є базовими в регіоні. Якщо раніше банки в середньому в тиждень видавали 200 млн. грн. кредитів, за останні сім днів ця сума зменшилась в чотири рази.

Агропромисловий комплекс дає 60% валового регіонального продукту, але без обігових коштів не може формувати свою торговельну політику. Це, в свою чергу, відбивається на сільгоспвиробникові: незважаючи на рекордний врожай, свої затрати за відсутності сприятливої кон’юнктури аграрії відбити не можуть.

Брак дешевих ресурсів сильно відчула і будіндустрія. Скорочуються як обсяги введення готового житла, так і фінансування нових об’єктів, повідомив губернатор. Якщо два роки тому у загальній структурі капіталовкладень на нове будівництво передбачалось 50%, сьогодні – 20%.

Криза почала «стукати у двері» і до простих робітників. За даними обласного центру зайнятості, пряме вивільнення торкнулося 160 чоловік, 1350 пішли у відпустку за свій рахунок, ще 2,5 тис. – перейшли на неповний робочий день.

Враховуючи тенденції спаду виробництва, антикризова рада, зазначив губернатор, прийняла рішення відмовитися від проведення автоматичної процедури банкрутства підприємств, яке матиме місце в майбутньому. Остаточні рішення прийматимуться тільки після серйозного обговорення на засіданні дорадчого органу, щопонеділка пообіді,.


Переглядів: 2927
Поширень: 0