Літак АН-2 1981 року випуску, який належить компанії V-Авіа, доставив двох лікарів – невролога та кардіолога – до хворих, що знаходяться на лікуванні у Бершадській районній лікарні,- повідомив головний лікар Вінницького обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій Пірникоза.

Фінансується програма санавіації за рахунок обласного бюджету. Вартість одного рейсу оцінюється у межах 4 тисяч гривень. Крім того, ще 600 тисяч гривень було видано додатково за рішенням сесії обласної ради на розвиток програми.

Голова облдержадміністрації Микола Джига особисто перевірив, як працюватиме подібний механізм на території Вінниччини і разом із медиками здійснив перший виліт санавіації.

За словами М.Джиги, аналіз і моніторинг фахівців Центру екстреної медицини області доводить, що санавіація у віддалених районах області, як наприклад, у Бершаді, Піщанці, Чечельнику діятиме значно ефективніше, ніж використання автомобілів швидкої допомоги.

«Такий вид медичної допомоги Вінниччині вкрай необхідний, оскільки транспортування хворих та травмованих із віддалених районів області спричинює серйозну небезпеку для їхнього життя», – зауважив Микола Джига. Крім того, як зазначив голова облдержадміністрації, статистика виїзду швидких допомог до дорослого населення свідчить, що найбільша кількість викликів «швидкої» припадає на серцеві хвороби. Але через великі відстані між населеними пунктами, лікарі запізно потрапляють до недужих. В результаті третина їх помирає. Для подолання цієї невтішної статистики на Вінниччині відновлено санавіацію, підкреслив Микола Джига.

Практично у кожному районі області проведено роботи по облаштуванню злітно-посадкових майданчиків, приведенню їх до належного робочого стану. Є взаєморозуміння у цьому питанні з боку райдержадміністрацій, адже керівники районів забезпечуватимуть можливість роботи санавіації на місцях. Тож відтепер у разі потреби необхідну термінову медичну допомогу зможе отримати кожен житель області», – запевнив Микола Джига. – Адже головна мета відновлення санітарної авіації – наблизити медицину до людей і підняти якість медичного обслуговування на Вінниччині на максимально новий рівень», – резюмував голова облдержадміністрації.

Як ми повідомляли раніше, Вінницькі медики літатимуть



Переглядів: 10989
Поширень: 0