Цієї п’ятниці вже 12 рік поспіль Україна та світова спільнота відзначатимуть Міжнародний день системного адміністратора. Це свято офіційно з’явилось у Чикаго у 2000 році. Відтоді, за ініціативи одного із представників цієї професії Теда Кекатоса, остання п’ятниця липня у святковому календарі вважається професійним святом усіх системних адміністраторів. Цьогоріч напередодні цієї дати до Вінниці завітають фахівці у галузі сучасних систем управління із різних міст України та міжнародні експерти у галузі системи управління «Розумне місто» або Smart City. 26-27 липня у мерії проходитиме конференція на тему «Електронні технології для забезпечення розвитку локальної демократії та сталого міського розвитку».

26 та 27 липня з ініціативи Вінницької міської ради у співпраці з Програмою розвитку ООН (UNDP), а також Асоціацією «Міста електронного врядування України» та КП «Інститут розвитку міст» у нашому місті проходитиме конференція «Smart city: електронні технології для забезпечення розвитку локальної демократії та сталого міського розвитку». Упродовж двох днів у Вінниці перебуватимуть фахівці у галузі інформаційних технологій з Івано-Франківська, Києва, Кременчука, Львова, Сум, Харкова, Черкас та інших міст України, з метою ознайомлення міст-учасників із концепцією «розумних міст» (Smart City), узагальнення напрацьованого досвіду та обміну кращими практиками між містами.

У ході конференції фахівці у галузі ІТ-технологій обговорюватимуть питання впровадження електронних технологій в сфері взаємодії влади і мешканців міста (організація надання адміністративних послуг, колл-центрів, створення інтерактивних веб-порталів тощо); впровадження електронних технологій для оптимізації роботи органів місцевого самоврядування (внутрішні портали, електронний документообіг тощо).

Також у ході конференції-семінару заплановані виступи на тему використання електронних технологій для вирішення інфраструктурних проблем (автоматизовані системи керування дорожнім рухом, електронні технології в ЖКГ і енергозбереженні, проекти «безпечне місто» тощо); можливості електронних технологій для покращення соціальних послуг (електронна картка пацієнта, автоматизована система нарахування субсидій тощо) та створення інтегральних платформ для оптимізації управління міським розвитком (GIS- системи тощо).

Крім того, у програмі семінару заплановані виступи міжнародних фахівців. Зокрема, досвід у впровадженні е-врядування презентуватиме член правління Академії електронного управління Арво Отт (Естонія). Про потенціал інформаційних технологій в управлінні міста Мартін(Словаччина), чия практика реалізації проекту Transparent City (прозоре місто) визнана кращою в Україні і саме вона була взята за основу при модернізації зовнішнього порталу Вінницької міської ради, розповідатимуть Йозеф Петраш та Яна Ковальчикова. Крім того, у програмі конференції виступи представників міста Тбілісі (Грузія) про досвід впровадження методології Smart City та нашого міста-побратима Кельце (Польща), яке входить до рейтингу «розумних міст» Європи. Також заявлені виступи представників фондів та міжнародних організацій, які працюють у сфері електронного управління.

Вінницю обрано місцем проведення такої конференції недаремно, адже у ній вже декілька років успішно працюють та впроваджуються новітні ІТ-технології як у органах місцевого самоврядування, так і в закладах освіти, медичних установах, ЖЕКах та інших комунальних підприємствах. Цей досвід також буде презентовано на конференції.

Довідка:

За останні роки у Вінниці створено локальну електронну мережу, яка сприяє якісному виконанню управлінських рішень стосовно усіх сфер життєдіяльності міста і допомагає контролювати їх реалізацію. Інформаційні технології допомагають у роботі не лише працівникам виконавчих органів, а й мешканцям, які можуть користуватись ними для вирішення різних питань. Як приклад якісно побудованої роботи у напрямку надання послуг вінничанам – діяльність Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс», де можна отримати будь-який дозвільний документ у максимально стислі строки (з появою «Прозорого офісу» усі послуги, які надає міська рада уніфіковані, розроблено чіткі алгоритми дозвільних процедур, терміни оформлення документів різного роду максимально скорочені). В 2012 році відбудеться відкриття трьох Центрів адміністративних та соціальних послуг у різних мікрорайонах міста.

Серед інновацій у сфері інформаційних технологій у Вінниці можна назвати: локальну мережу, до якої підключені комп’ютери усіх працівники виконавчих органів міської ради; внутрішній портал міської ради, де зберігається робоча документація всіх підрозділів міської ради; геоінформаційна система міста (80 шарів); оновлений зовнішній сайт. З квітня 2011 року впроваджено систему електронного документообігу. Вперше в Україні впроваджується проект «Автоматизованої системи управління житлово-комунальним господарством», який проходить відпрацювання на базі пілотного ЖЕКу. Розвиваються мережа Wi-Fi на площах міста та елементи «безпечного міста», всі трамваї обладнані точками доступу Wi-Fi. Відбувається створення муніципальної оптоволоконної мережі, яка дозволить об\'єднати заклади освіти, лікарні, комунальні підприємства міста; зменшити рівень злочинності; впровадити автоматизовану систему керування дорожнім рухом (АСКДР); оптимізувати транспортне сполучення на автошляхах міста. В перспективі планується реалізація проектів «Електронна медична картка» та «Безпечне місто».

Основний партнер конференції «Smart city: електронні технології для забезпечення розвитку локальної демократії та сталого міського розвитку», який взяв на себе усі витрати на проведення заходу, - Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй. ПРООН є глобальною мережею ООН в галузі розвитку, організацією, яка виступає за позитивні зміни та надає країнам доступ до джерел знань, досвіду та ресурсів задля допомоги людям в усьому світі будувати краще життя. ПРООН співпрацює з 177 країнами світу, допомагаючи їм знаходити власні шляхи розв\'язання глобальних та національних проблем в галузі людського розвитку. Покращуючи свої власні можливості, вони мають змогу використовувати досвід та знання співробітників ПРООН та широкого кола партнерів. ПРООН впроваджує свою діяльність в Україні з 1993 року. 23 квітня 2010 року було підписано Угоду про партнерство між Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй та Вінницькою міською радою.



Переглядів: 4953
Поширень: 0