26 та 27 липня з ініціативи Вінницької міської ради у співпраці з Програмою розвитку ООН (UNDP), а також Асоціацією «Міста електронного врядування України» та КП «Інститут розвитку міст» у Вінниці триватиме конференція «Smart city: електронні технології для забезпечення розвитку локальної демократії та сталого міського розвитку». Фахівці у галузі інформаційних технологій ряду обласних центрів України, а також експерти з Грузії, Естонії, Словаччини та Польщі обговорюватимуть концепцію «розумних міст» (Smart City) та обмінюватимуться кращими практиками між містами.

Міський голова Володимир Гройсман, вітаючи учасників конференції, зазначив, що система «розумне місто» і є тим інструментом, який можливо запроваджувати на територіях для підвищення якості життя людей та вдосконалення системи управління містом і його сталого розвитку. «Для нас дуже важливо залучення досвіду від наших партнерів, незалежно від того, де вони знаходяться – чи-то Канада, чи Грузія, чи Естонія. Ми вивчали досвід різних країн, і з поточного місяця ми розпочали оновлення наших зовнішніх ресурсів. Ми чітко розуміємо, куди нам потрібно рухатися, і далі ми будемо тільки вдосконалюватися».

Представник основного партнеру конференції по «Розумним містам», старший програмний менеджер Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН), Оксана Реміга розповіла, що саме місцевий розвиток є пріоритетним напрямком роботи ПРООН. «Близько половини всієї діяльності, що здійснює Програма розвитку ООН, присвячена саме місцевому розвитку. Ми дуже щільно працюємо з сільськими територіями, проте передові ідеї стосовно управління розпочинаються саме в містах, - говорить Оксана Реміга. - Ми вдячні, що в нас є такі партнери як Вінниця, які йдуть набагато попереду ідей, інновацій та тих віянь, які відбуваються в Україні. Це яскравий приклад того, як взагалі дивитися на покращення життя населення комплексно. Я сподіваюсь, що питання, які розглядатимуться саме у Вінниці, дадуть поштовх до розвитку концепції впровадження Smart City по усій Україні»

Директор Академії електронного врядування Арво Отт (Естонія) говорить, що у його країні запроваджено низку проектів, які спрямовані на спілкування людей із владою з допомогою інформаційних технологій, замовлення необхідних довідок та послуг за допомогою мережі Інтернет тощо. «Основні питання не лише в тому, які механізми для впровадження цих механізмів, але й те, що і уряд, і муніципалітети використовували ці дані в процесі покращення управління, - говорить Арво Отт. – Вінниця, як я уже упевнився, із цим дуже гарно справляється. І це – вірний шлях, адже найбільше послуг, які надаються мешканцям, надають саме муніципалітети. Щоб інтегрувати ці послуги на рівні муніципалітету, дуже важливо мати загальні послуги центрального рівня. І це найважче питання, яке і впливає на майбутнє».

Старший менеджер проекту «Прозоре місто» та речник міської ради м. Мартін (Словаччина) Йозеф Петраш розповів, що проект їхнього міста, досвід якого брався за основу для оновлення сайту Вінницької мерії, доводить, що на місцевому рівні можна запроваджувати зміни. «Коли я повернуся до свого міста, я обов’язково поділюся досвідом Вінниці, який побачив тут, зокрема, по «Прозорому офісі», - розповідає пан Петраш. – В питанні успішного використання сучасних технологій існує одна проблема – потрібно, аби відбулися зміни на національному рівні, і зокрема, у законодавстві, які б дали можливість на рівні муніципалітетів брати справу у свої руки та змінювати її».

Представник служби архітектури Тбіліської міської ради Марія Марсаглшвілі підкреслила, що у системі «розумного міста» дуже важливим аспектом є питання публічності. «Адже електронні технології сприяють тому, щоб уся інформація була доступна, - каже Марія Марсаглшвілі. – Але у нас, якщо людина хоче отримати те чи інше рішення стосовно питань архітектури швидко, а не через 10-20 днів, вона має офіційно заплатити, і в такому випадку рішення буде видано в скорочені терміни. Це сприяє значному зниженню рівня корупції, адже все відкрито, прозоро, та, основне, законно».

«Ми знайшли у Вінниці цілу низку проектів, які б хотіли запроваджувати у роботі нашого міста, зокрема, нас зацікавив сервіс «Мапа звернень громадян», - зазначила координатор даних GIS м. Кельце (Польща) Домініка Ковальська. – Ми приїхали на конференцію, аби ділитися своїм досвідом, але також і щоб вчитися, і в тому числі – вінницьким проектам у галузі ІТ-технологій».

«Я щиро дякую за запрошення взяти участь у конференції, мені дуже приємно, що у нашого міста є такі потужні колеги як Вінниця, які дуже швидкими темпами не тільки у нашому регіоні, але й по усій Україні, є лідерами по впровадженню інформаційних технологій, - поділився своїми враженнями мер міста Житомир Володимир Дебой. – Ми також намагалися робити такі кроки, але вони не були систематизовані, але після сьогоднішньої конференції ми зможемо узагальнити наші напрацювання, додати досвід міжнародних колег та колег з інших міст, відтак дозволити Житомиру розвиватися більш швидкими темпами. Я впевнений, що ми зможемо йти за Вінницею і пишаюсь тим, що у Вінниці є такі досягнення».

27 липня, у Міжнародний день системного адміністратора, учасники конференції «Смарт-сіті» знайомитимуться із напрацюванням Вінниці у сфері управління. Так, наприклад, відбудеться знайомство із алгоритмами роботи Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс» та впровадження Центрів адміністративних та соціальних послуг на території міста, які запрацюють вже восени. Крім того, фахівці у сфері інформаційних технологій ознайомляться із роботою відділу оперативного реагування «Цілодобова варта», із системами внутрішньої та зовнішньої комунікацій тощо.

«Ми презентуємо і багато інших речей, які в нас вже є напрацьовані на сьогодні, - говорить Володимир Гройсман. – Такі технологічні речі дозволяють спростити та полегшити життя мешканців з одного боку, з іншого боку – роблять послуги доступними, прозорими, зрозумілими для жителів міста і відповідним чином роблять владу прозорою та достатньо ефективною».

Як ми повідомляли ранідше, у Міжнародний День системного адміністратора міжнародні експерти та it-фахівці у Вінниці ділитимуться досвідом використання електронних технологій.



Переглядів: 7475
Поширень: 0