Уночі над Вінницею з 5 по 24 серпня можна спостерігати цікаве явище — зорепад. Пік його припадає на 11-13 серпня, коли близько 130 метеоритів пролітатимуть зі швидкістю 60 км/год.

Нічна краса пов’язана з тим, що у вказаний період Земля проходить через орбіту комети Свіфта—Туттля, названу на честь науковців, які 1862 року її відкрили.

- Зоряний дощ ми спостерігаємо на території України щорічно з 1840 року, - говорить лектор вінницького планетарію Марія Левченко. - Його ще називають Персеїдом. Комета проходить близько біля сонця і замерзлі гази випаровуються. Залишається рій твердих частинок, утворених залишками кометного шлейфу або “хвоста”. Найдрібніші частинки, розміром декілька міліграм згорають в земній атмосфері. Для людського ока це зорепад надзвичайної краси.

Пік падіння персеїдів припав на ніч проти понеділка 13 серпня. Найкраще їх видно - опівночі. Для людського ока вони здаються зірками, що падають. За традицією, як говорить Марія Левченко, треба загадувати бажання, але нікому про нього не розказувати, і воно обов’язково збудеться.



Переглядів: 4830
Поширень: 0