педагогічна конференціяЗ кожним роком демографічна ситуація в місті покращується і показник приросту населення вже кілька років поспіль позитивний. Але, не зважаючи на це, система закладів освіти Вінниці завдяки постійній увазі до цього питання керівництва міста і адміністрацій садків успішно справляється із влаштуванням дітей у дитячі садочки, а згодом – і в загальноосвітні заклади. На сьогоднішній день ДНЗ міста відвідує більше 14 тисяч малюків. Ще шість років тому ця цифра не перевищувала 10 тисяч. Разом з тим на той час черга у дитячі садки була близько двох тисяч. Сьогодні – біля 400 дітей. Саме з дошкільної освіти і розпочинається шлях дитини у суспільстві, і від того, наскільки якісними будуть умови для всебічного розвитку малечі, залежать подальші успіхи маленького вінничанина.

На сьогоднішній день системі дошкільної освіти Вінниці приділяється багато уваги. Цьогоріч у місті запрацює два нових садки. Окрім цього, лише протягом останнього навчального року відкрито 7 нових груп в існуючих ДНЗ та 4 групи короткотривалого перебування; 5 садочків перейшли на 12-годинний робочий день. Голова Вінницької міської організації профспілки педагогічних працівників Петро Соловей вважає вінницьке дошкілля одне з кращих в Україні і закликав так тримати й далі.

Поступово змінюються підходи до навчально-виховного процесу в загальноосвітніх закладах міста. Департамент освіти спільно із педагогами сформували напрямки стратегічного розвитку галузі, в якій передбачені пріоритетні напрямки роботи, завдання та цілі. Визначено два головних напрямки по яких необхідно рухатись, - це покращення якості освіти і підвищення фахової майстерності вчителів. Передбачені також заходи, які покликані вирівняти рівень освіти в усіх загальноосвітніх закладах обласного центру.

Свого часу міський голова Володимир Гройсман поставив завдання перед департаментом освіти– підсилити вивчення англійської мови в усіх школах міста. В результаті, вже три роки вінницькі діти з першого класу розпочинають знайомитись з іноземною мовою. Цьогоріч на рівні держави теж прийнято рішення ввести в начальну програму вивчення англійської мови з першого класу. Школи Вінниці вже готові до цього і лише продовжать розпочату справу. Окрім цього, в школах міста вже другий рік поспіль буде реалізовуватись проект «Спілкуймося англійською», в рамках якого діти розмовляють лише іноземною мовою під час гурткових занять. Цьогоріч в кількох пришкільних таборах було також створено атмосферу, де діти спілкувались англійською або польською.

Робота педагогів міста спрямована також і на зміну атмосфери у школах. Змінюються підходи до виховної роботи, учні залучаються до управління закладом (школярі самі обирають своїх лідерів), у школах створені групи розв’язання конфліктів та багато іншого.

Кадрове забезпечення – це ще один важливий аспект, який впливає на якість освіти в місті. Тому цьому питанню приділяється значна увага. В першу чергу підвищуються вимоги до керівників навчальних закладів. Інший напрямок – це формування педагогічних колективів: прийом на роботу вчителів лише через проходження конкурсу, підвищення кваліфікації вчителів, організація спеціальних тренінгів, супровід перспективних студентів тощо.

Наприкінці конференції освітяни мали можливість поспілкуватись із міським головою Володимиром Гройсманом. Мер Вінниці подякував освітянам за роботу, розповів про сьогоднішню ситуацію із фінансуванням галузі та можливостями міського бюджету, а також про завдання, які сьогодні стоять перед міською владою. Після цього разом із начальником управління освіти і науки ОДА Ігорем Івасюком і директором департаменту освіти міської ради Володимир Буняком він привітав директора ЗОШ №6 Наталію Тітову з отриманням Почесної відзнаки міського голови – медалі «За вагомий внесок у розвиток міста», а також привітали із ювілеєм директора-розпорядника приватної школи «Аіст» Ігоря Казмірука. На цьому приємні подарунки не закінчились – керівники кращих шкіл та садків також отримали почесні грамоти, а ті, хто став кращими за результатами рейтингової оцінки, отримали й грошові винагороди. ​



Переглядів: 4651
Поширень: 0