«Епоха оптимізму» у кіномистецтві. Саме так в контексті святкування Дня міста можна розглядати проект Богдана Шумиловича «Від кіноавангарду – до відеоарту». 8 вересня на вінничан чекає «епоха оптимізму» виражена у музиці, хореографії, візуальному мистецтві, а 9 вересня вашій увазі пропонується авторський проект Богдана Шумиловича – керівника відео проектів Центру міської історії Центрально-Східної Європи «Від кіно авангарду – до відеоарту». Якщо музика кінця ХІХ – початку ХХ століття ототожнюється із виникненням джазу, творчістю Й.Штрауса, П.Чайковського, Дж.Гершвіна, А.Дворжака, то кіномистецтво – із виникненням авангарду. Авангард як напрямок кінематографу виникає у Франції наприкінці 20-х років на противагу комерційному кінематографу та розвивається у Німеччині, Бельгії, Голландії, США . Цікаво, що багато дослідників ототожнюють авангард саме з кінематографом, і лише пізніше «авангард» починає використовуватись як напрямок європейського мистецтва.

Саме на початку 20-х років з’явились книги та публікації про специфіку кінематографу, ритм, композицію кінообразу. Кіноавангард став основою для подальших творчих пошуків в області експериментального кінематографу та знайшов своє продовження у відеоарті. Сучасний відеоарт - це напрямок мистецтва, де для передачі художньої концепції використовують відеотехніку, комп\'ютерне та телевізійне зображення

Проект Богдана Шумиловича поєднує демонстрування творів кіноавангарду першої половини ХХ ст. та аналізує елементи кіномови, які використовувались у колажному мистецтві інтермедія та відеоарті. Презентація Богдана виразно демонструє поступовість розвитку мистецтв незалежно від їх медіа, розкриваючи широту тем та жанрів відеомистецва.

Чекаємо на Вас 09 вересня о 14.00 год. в кінотеатрі «Родина»

ВХІД ВІЛЬНИЙ

Як ми повідомляли раніше, на свій день народження Вінниця згадає, якою вона була на початку 20-го сторіччя. Афіша святкування.



Переглядів: 4149
Поширень: 0