У неділю, 2 вересня, у Хрестовоздвиженському храмі Вінниці відбулось справжнє свято першого дзвоника – після десятилітньої праці над будівництвом і облаштуванням православної школи заклад було урочисто відкрито. Навчально-виховний комплекс, названий на честь Святого Миколая, став єдиним православним у Центральній Україні. До речі, будівлю школи вітчизняні архітектори нещодавно визнали найкращою в Україні в номінації «Культові споруди».

- Нинішнього навчального року до 1-го і 2-го класів школи набрано 10 учнів, ще понад 50 діток будуть відвідувати садочок. Серйозне поповнення у закладі очікують уже наступного року, - розповів директор школи Михайло П’ятак.

- Оскільки на державне фінансування школа не претендує, ми розрахували розмір плати за навчання. Втім, у Вінниці є добродійники, люди, які завжди готові нам допомогти.

Олександр ДомбровськийДо когорти благодійників духівництво храму зараховує і міську владу, яка виділила близько півмільйона гривень на закупівлю шкільних меблів, дитячих ліжечок, кухонного обладнання, а також Олександра Домбровського, який будучи губернатором, завжди підставляв своє плече ініціаторам спорудження виховного комплексу, - каже настоятель Хрестовоздвиженського храму отець Миколай.

- У той час, коли школи стояли довгобудами, вінницькі віруючі дивували Україну абсолютно новою спорудою. Будували школу справді народними силами, загальною толокою – переважно за гроші віруючих, тих, хто вважав, що така школа повинна бути. Всього витратили біля 16 мільйонів гривень, але точну суму сказати важко, бо дуже багато людей просто приходили і допомагали як не матеріалами, то своїми руками. Дуже відчувалась підтримка екс-губернатора і депутата обласної ради Олександра Домбровського, зокрема, у процесі реєстрації школи, здобуття ліцензії, - розповідає отець Миколай.

- Це подія не тільки для Вінниці, а й без сумніву, для України, - сказав у своєму вітальному слові Олександр Домбровський. Адже, мораль і духовність у виховані дітей повинні бути головними. Переконаний, що сьогодні церква є єдиною моральною системою координат, яка вивірена тисячоліттями, де людина може зайти власне «я». І те, що маленькі першачки підуть у цю школу і будуть жити за принципами моралі, православними правилами – це надзвичайно важливо для майбутнього нашої держави.

- Цей комплекс вселяє в кожного з нас віру, - каже міський голова Володимир Гройсман, - без зміцнення духовності, моралі ми не зможемо побудувати якісне життя. Це не якийсь наш подвиг, це – наш святий обов’язок підтримувати такі починання. Дуже хотілося б, щоб у цих стінах було якомога більше дітей і молоді, щоб вони приходили сюди, як до своєї домівки.

Рішення міської влади підтримати починання віруючих, зусилля Олександра Домбровського заслуговують на велику повагу, - вважає митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Симеон.

- Якщо, дасть Бог, такі люди потраплять до парламенту, впевнений, вони і там не залишатимуться осторонь духовного життя рідного краю, - сказав владика. – А діти, які з самого дитинства вивчають християнську етику, Закон Божий, вони зовсім інші. Не обов’язково усі вони будуть ідеальними, відмінниками, адже кожна людина – це індивідуум. Але усе те, що закладеться сьогодні в дитячій душі і серці, воно обов’язково відлунням вийде у дорослому житті. Коли людина буде робити правильний вибір. Багато сьогодні є біди, неправди, лукавства, зла у світі. Тому ми повинні і дітей, і самих себе виховувати в істині, правді, вірі і любові.

Саме моральними принципами добра, а також християнськими цінностями привабила православна школа дітей та їх батьків. Андрія Турчака мама привела сюди до 2-го класу. Хлопчик каже, що вже познайомився з новими однокласниками, впевнений, що знайде тут друзів і з нетерпінням чекає початку занять. Тим часом його маму Вікторію тішить те, що збулась одна з її мрій.

- Про те, щоб Андрій відвідував цю школу я мріяла ще тоді, коли вона будувалась. Для нас це повернення до православних традицій, коли діти постійно вивчають Закон Божий і це є невід’ємною частиною освіти. Сьогодні з’явилась можливість повернутись до свого столітнього коріння, - каже Вікторія Турчак.

Православні традиції та богословські науки, старослов’янську мову у школі викладатимуть для дітей, чиї батьки письмово заявлять про таке бажання. Решта ж дисциплін, кажуть вчителі, цілком відповідатимуть загальноосвітній програмі.



Переглядів: 7346
Поширень: 0