Програма «Муніципальне житло м. Вінниця» започаткована у 2009 році. За цей період у місті побудовано вже два житлових будинки – перший будинок на 98 квартир на вулиці Келецькій було здано в експлуатацію у 2010 році. В липні було введено в експлуатацію ще один 144-квартирний будинок на розі вул. Смирнова – І пров. Український. Де за програмою «Муніципальне житло м. Вінниці» покращили свої житлові умови 89 сімей, дві родини – через державну програму здешевлення іпотечних житлових кредитів для придбання доступного житла. Окрім того, іще три квартири у новобуді придбано за кошти державного бюджету в рамках загальнодержавної програми забезпечення житлом інвалідів 1 групи Великої Вітчизняної війни.

Саме у новозбудовану багатоповерхівку в мікрорайоні Старого міста 18 вересня завітали представники міської та обласної влади, аби привітати мешканців із новосіллям та вручити свідоцтва на право власності житлом.

Мер та губернатор міста вручають вінничанам свідоцтва на право власності та заселення до другого муніципального будинку

Другий муніципальний будинок складається із двох секцій. В одній з них, окрім квартир, розміщуватимуться перукарня, аптека, продуктовий магазин та лазня (остання свого часу знаходилась практично на цьому ж місці, але була у вкрай занедбаному стані). У другій секції на першому поверсі розташовані офісні приміщення, решта – квартири. Загалом у цьому будинку передбачено 144 квартири, з них 89 реалізовувались в рамках Програми «Муніципальне житло м. Вінниці». Вартість 1 квадратного метра цих квартир складає 4700 грн. Загалом у цьому мікрорайоні досить розвинута інфраструктура – поруч із новобудовою знаходиться дитячий садочок, пологовий будинок та лікарня.

Незабаром муніципальні житлові об’єкти доповняться ще третім 140-квартирним житловим будинком, будівництво якого розпочалось цього літа на провулку Щорса. 80 квартир у цьому будинку також планується реалізовувати за умовами програми «Муніципальне житло м. Вінниці». Решта, 60 квартир, передбачено на виконання державної програми здешевлення іпотечних житлових кредитів для придбання доступного житла.

Мер та губернатор міста вручають вінничанам свідоцтва на право власності та заселення до другого муніципального будинку

Як повідомив голова обласної державної адміністрації Микола Джига, на сьогоднішній день проблема житла залишається актуальною як для міста, так і для області. «Особливо це стосується медичних та педагогічних працівників, – підкреслив губернатор Вінниччини. – Ми і в подальшому будемо вирішувати це питання і працювати по такій схемі, щоб забезпечити населення житлом. Те, що ви сьогодні бачите, – дуже гарний результат. Міська програма працює, і буде працювати надалі за підтримки міської та обласної влади».

Упродовж серпня-вересня вже відбулось 2 тури жеребкування та визначено 18 перших учасників третьої муніципальної багатоповерхівки, у якій 1 кв. м загальної площі житла складатиме 5300 грн. (це майже на чверть дешевше прогнозної вартості 1 кв.м житла на первинному ринку міста у 2012 році - 6800 грн.). Зручними також залишаться умови іпотечного кредитування учасників програми. Максимальний термін залучення кредиту для придбання житла – 30 років. Відсоток банківського кредитування для учасників програми складає 16% на трикімнатні квартири, 16,5% на двокімнатні та 17% на однокімнатні квартири.

Вінничанка

За словами очільника міста Володимира Гройсмана, програма «Муніципальне житло м. Вінниці» підтвердила свою життєздатність, відтак реалізовуватиметься і надалі. «В цій програмі є потреба в першу чергу з боку самих людей, і це головне, - говорить міський голова. - Сьогодні профспілки забезпечують абсолютну прозорість процедур, а отже, цей проект буде жити і надалі. Як і в другому муніципальному будинку, який ми сьогодні відкриваємо, так і в третьому будинку по провулку Щорса, роботи над будівництвом якого вже розпочато, - є частина квартир, які ми передали для реалізації програми Президента щодо іпотечного кредитування і кредитів».



Переглядів: 9910
Поширень: 0