Урочисте відкриття “Соціальних майстерень для неповносправних”

Уперше не тільки на Вінниччині, а й на території України створено “Соціальні майстерні для неповносправних”. Розміщуються майстерні у приміщенні колишньої занедбаної школи і садочка, що у селі Дорожне Вінницького району. Їх ініціатором виникнення виступили Комунальний заклад “Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями “Обрій” і громадська організація Асоціація захисту та допомоги інвалідам “Відкриті серця”.

Відкриття “Соціальних майстерень для неповносправних”

На офіційне відкриття соціальних майстерень, яке відбулось 19 вересня і співпало із шостою річницею заснування КЗ “Обрій”, прибули представники обласної і районної держадміністрацій.

Планується, що відвідувати майстерні зможуть молоді люди з важкими формами інвалідності, такими як дитячий церебральний параліч і синдромом Дауна, аутизм, розумовою відсталістю.

Роботи учнів Соціальних майстерень для неповносправних

У майстернях вони виготовлятимуть сувенірні вироби з глини, шкіри, лози, рогози, паперу, солоного тіста, бісеру. Поки майстерні відкриті для молодих людей з Вінницького району. Але у планах організаторів створення подібних майстерень у кожному районі Вінницької області.

- Ми хочемо об’єднати усі громадські організації, батьків, владу, меценатів, для того, щоб довести усім, що люди з важкими формами інвалідності також мають право на працю, на трудову зайнятість, - говорить директор Комунального закладу “Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями “Обрій”, керівник Громадської організації Асоціація захисту та допомоги інвалідам “Відкриті серця” Світлана Демко. - Близько року ми шукали приміщення. З усіх сіл, які ми об’їздили, у селі Дорожне дуже гарна транспортна розв’язка для того, щоб доїхати, ще й з прекрасними дорогами.

Роботи учнів Соціальних майстерень для неповносправних

Розраховані майстерні на 30 осіб віком від 18 до 35 років. Усі люди займатимуться з 9 до 17 години під наглядом і супроводом інструктора з праці, психолога, соціального педагога, медсестри, фахівця з лікувальної фізкультури і чергового адміністратора. Наразі вирішується транспортна проблема для того, щоб неповносправні змогли доїхати додому.

Ремонт приміщення у 400м2 розпочато у 2011 році і здійснюється за кошти батьків молодих людей, спонсорів, асоціації “Відкриті серця”. Зараз керівники “Соціальних майстерень для неповносправних” просять відгукнутись малярів, штукатурів, плиточників, щоб завершити ремонтні роботи.

Довідка:

Комунальний заклад “Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями “Обрій” працює з 19.09.2006 року. А програма “Працетерапія” - з листопада 2011 року. Сьогодні організація об’єднала 260 родин.



Переглядів: 8905
Поширень: 0