Щороку у місті збільшується кількість приватного автотранспорту. У часи, коли Вінниця розбудовувалась, на жаль, не було передбачено цієї тенденції. Тому сьогодні виникають певні проблеми в обласному центрі, які пов’язані з недостатньою кількістю автомобільних стоянок та паркувальних майданчиків. Особливо такі незручності відчувають мешканці багатоповерхівок, двори яких перенасичені автівками. У зв’язку із цим до міської ради час від часу надходять звернення від громадян з проханням вирішити цю проблему. Однак, на сьогоднішній день в мікрорайонах із щільною забудовою важко відшукати місце для облаштування великих стоянок для автотранспорту. Єдиним виходом із цієї ситуації є виділення ділянок на прибудинкових територіях для облаштування мініпарковок. І прийняти таке рішення мають самі мешканці на загальних зборах. Щоб зробити цей процес врегульованим, минулого року виконком міської ради затвердив Порядок влаштування місць для тимчасового розташування автотранспорту та відновлення зелених зон.

Першими, хто вирішив саме у такий спосіб усунути проблему із стоянкою автомобілів у дворах, стали мешканці будинків з адресами Коцюбинського,78, Збишка 7, Келецькій,118 та Космонавтів, 60. Вони зібрались і домовились поділити двори таким чином, щоб і автовласники мали можливість залишати свої авто, і діти не втратили ігрових майданчиків, і збереглись зелені насадження чи клумби.

Також вже є інформація, що наступного року планується розмежувати територію іще біля одного будинку. За словами заступника директора департаменту житлового господарства Романа Фурмана, якщо мешканці багатоповерхівок хочуть навести лад на своїх прибудинкових територіях таким чином, щоб всі мешканці могли користуватись двором відповідно до своїх потреб, потрібно в першу чергу зібратись і домовитись. І вже від дипломатичності і рівня взаєморозуміння сусідів залежить результат домовленості. Механізм подальшої роботи наступний: «Представники житлово-експлуатаційних підприємств на замовлення мешканців визначають місця на прибудинкових територіях, які можуть бути використані для облаштування зони тимчасового розміщення авто, та ділянки зелених зон, які ще можливо відновити, - говорить Роман Фурман. – Далі після зборів із мешканцями погоджують можливі шляхи впорядкування зазначених місць. Це може бути відновлення зелених зон із встановленням декоративної огорожі або ж асфальтування прибудинкової території для влаштування міністоянок для транспорту».

У разі, якщо більше половини жителів будинку погоджуються на влаштування зони для тимчасового розташування авто у своєму дворі, за рахунок співфінансування із міським бюджетом проводяться роботи щодо облаштування такої ділянки. «Тобто, лише у тому випадку, якщо мешканці будинку не проти, а власники автівок згодні брати дольову участь у влаштуванні тимчасової парковки, і проводяться роботи по її облаштуванню, - повідомив заступник директора департаменту житлового господарства. – Якщо ж двір невеликий і немає можливості влаштувати парковку, розглядається питання щодо будівництва такого майданчика по сусідству».

Крім того, на таких ділянках є можливість нанести спеціальну дорожню розмітку та встановити відповідні знаки типу «стоянка автомобілів дозволена тільки для мешканців будинку». За інформацією Романа Фурмана, мешканці, які хочуть аби в дворі їхнього будинку було розмежовано місце для паркування авто та збережені зелені насадження, можуть звертатись безпосередньо до свого житлово-експлуатаційного підприємства або до департаменту житлового господарства.



Переглядів: 4409
Поширень: 0