Здавалося б, життя вперед спішить,
Не вимагає історичних фактів,
І можна жить, бездумно в світі жить,
Стираючи життя важливі дати!
Проте колись нащадки не простять,
Загублених у круговерті років
Цінних подій, перепетій життя –
Таких важливих і значимих кроків!
Тому історія, символіка, події,
Що відбуваються, що сталися-були,
Повинні стати нашим першим ділом,
Яке б зібрали ми і зберегли.
Нехай традиції живуть і не вмирають,
Нехай не губляться людей тих імена,
Що гідну справу в світі починають,
Вичерпуючи зміст життя до дна!

Ці слова повинні стати життєвим кредом прийдешніх поколінь. Суспільно важливим є підняття нашого краю на новий рівень, новий високий рубіж, а для цього важливо повертатись до витоків історії і відроджувати самосвідомість нашого народу. Адже, як сказав хтось із мудреців, не збудувати високої споруди без глибокого фундаменту.

Саме тому 28 вересня 2012 року у Вінницькому апеляційному адміністративному суді відбувся історично-презентаційний вечір ««Савой» – відновлюємо разом», метою якого було згадати історію однієї із найцінніших пам’яток архітектури, одного із неофіційних символів та ідентифікаторів нашого міста – будівлі колишнього готелю «Савой», а зараз Вінницького апеляційного адміністративного суду, яка наразі святкує 100-річний ювілей із дня заснування.

На захід були запрошені представники спільноти «Історія Вінниці», фахівці з краєзнавства, представники творчої інтелігенції міста, судді та працівники апаратів окружного та апеляційного адміністративних судів.

Відкрив вечір голова ВААС Віталій Кузьмишин, який наголосив на тому, що дуже важливо і знаково, що сьогодні, після багатьох років забуття та розрухи, будівля «Савой» професійно і дбайливо реставрується та ще довгі роки продовжуватиме радувати око вінничан і гостей міста.

Ця споруда є дійсно перлиною міста Вінниці та заслуговує на гідне повернення, оскільки вона є не лише пам’яткою архітектури місцевого значення, яка виконана у стилі необароко, першою у місті шестиповерховою електрифікованою будівлею, оснащеною електричним ліфтом, а й будівлею, з якою пов’язано чимало історичних подій, які відіграли значущу роль у 1917–1925 роках і, як наслідок, вплинули на формування нашої Держави у майбутньому.

Начальник управління культури і туризму Вінницької обласної державної адміністрації Марія Скрипник підкреслила важливість проведення цього заходу та наголосила на тому, що «Савой» є не лише адміністративною будівлею державного значення, а й важливим культурним та мистецьким осередком.

Завдяки молодим, але дуже прогресивним науковцям, магістранту інституту історії, етнології і права ВДПУ ім. М.Коцюбинського Олександру Федоришину та викладачу Вінницького училища культури і мистецтв ім. М.Д.Леонтовича Назарію Давидовському гості свята побували у захоплюючій подорожі вуличками міста та побачили колоритне минуле будівлі через дотик до важливих подій та осіб ХХ століття. Краєзнавці ознайомили присутніх із історією будівлі ще від років заснування і до наших днів, проаналізували особливості будови першої шестиповерхової споруди у Вінниці, озвучили чимало спогадів видатних людей тих часів, зокрема таких, як: Олександр Кошиць, Олексій Брусилов, Віктор Приходько, Симон Петлюра, Олександр Бируля, та звернули увагу на архітектурну цінність «Савою». Натхненна розповідь представників спільноти «Історія Вінниці» супроводжувалась цікавими звуковими записами і відеосюжетами, які знаходяться у колекції спільноти. Окрім того, було продемонстровано ексклюзивні фото будівлі різних часів.

Із особливостями архітектури «Савою», яка виражається у надзвичайно вдалому та гармонійному поєднанні архітектурних стилів, ознайомив головний архітектор Вінницької області – начальник управління містобудування та архітектури Вінницької облдержадміністрації Сергій Царенко.

У ході вечора відбулось нагородження Почесними грамотами Вінницького апеляційного адміністративного суду осіб, які зробили вагомий внесок у відновлення та збереження історичної спадщини Вінниччини – готелю «Савой», а зараз будівлі Вінницького апеляційного адміністративного суду.

Як ми повідомляли раніше, Вінницький "Савой" відкриє оновлений фасад 15 жовтня


Переглядів: 3783
Поширень: 0