«Для мене знайомство з вінницьким педуніверситетом почалось в роки, коли це був педінститут ім.. Островського. Зараз університет відзначає 100 років – це роки відданої боротьби за українську незалежність, за українську державність, за українську мову, за українську літературу. За останні роки вдалось зробити багато для того, щоб не тільки студенти пишались тим, що вони навчаються в цьому навчальному закладі, а й роботодавці. Ще на посаді міністра закордонних справ, коли я зустрічав випускника нашого педуніверситету в закордонних дипломатичних установах – серце зжималося, як щось своє. Це люди, які отримали тут дуже гарну школу і досягли професійних висот», - сказав П.Порошенко вітаючи викладацький колектив та студентів з ювілеєм.

Петро Порошенко

На святі, він також привітав усю вчительську спільноту із міжнародним Днем вчителя. «У 2009 році, виступаючи з трибуни Генеральної Асамблеї організації об’єднаних націй, я помітив у залі, що лише одній професії в залі ООН присвячена пам’ятна дошка і ця професія - Вчитель. Там на зеленому малахітовому фоні стоїть дошка і на ній написано, що 5 жовтня 1966 року було прийнято рішення Генеральної Асамблеї ООН оголосити 5 жовтня, як Всесвітній День Вчителя. Це абсолютно справедлива оцінка тої ролі, тому місту, яку Вчитель займає в житті кожної людини, тому що це є унікальна професія», - переконаний П.Порошенко.

ВДПУ відсвяткував своє 100-річчя

Він подякував усім вчителям за надзвичайно віддану і важливу справу, яку вони роблять для держави. «Саме з цим святом пов’язані очікування батьків, бо ми усі є батьки, я батько чотирьох дітей, і я би пишався, якби хтось з моїх дітей став вчителем. Бо вчитель це завжди щось світле та чисте», - зізнався П.Порошенко

Під час свого виступу мер Вінниці Володимир Гройсман розповів, що сам є виходцем з родини вчителів. «Мені приємно вітати сьогодні зі 100-річчям не простої але історії, історії, яка торкнулась напевно кожну родину нашого краю. Якщо говорити про мою родину, то вона у більшості складається саме з освітян – мій дід закінчив педінститут в перший випуск після Великої Вітчизняної війни. Моя мати вийшла з цих стін й стала вчителем, роботу якої я бачив завжди на власні очі. Я пам’ятаю своє навчання у школі – це дуже приємні часи, і своїх вчителів я згадую з особливою теплотою, адже навчати – це дуже високе мистецтво», - сказав під час привітання В.Гройсман.

Ректор ВДПУ Олександр Шестопалюк

Дякуючи за привітання ректор вінницького державного педагогічного університету ім.Михайла Коцюбинського Олександр Шестопалюк згадав славне минуле та викладацький склад університету, які на довгі роки заклали фундамент, принципи та ідеали навчального закладу, основними з яких є дух, наука, думка і воля. «Усі покоління викладачів та студентів розбудовували вінницький державний педагогічний університет відповідальним виконанням своєї місії. 5 жовтня 2012 року увійде в історію, як день вдячної пам’яті усім причетним до заснування університету», - сказав О.Шестопалюк.

Завершилось святкування концертною програмою та врученням подарунків до ювілейної дати.

Довідка:

Вінницький державний педагогічний університет ім. М.Коцюбинського свою історію розпочав у 1912 році з невеликого учительського інституту з трирічним терміном навчання, контингент студентів якого не перевищував 100 осіб. Нині тут здійснюється підготовка вчительських кадрів за денною та заочною формами навчання з 18 напрямів підготовки, які охоплюють практично усі шкільні предмети.

Контингент студентів становить 7000 осіб, в університеті функціонують шість інститутів. Навчально-виховний процес забезпечують 38 кафедр, на яких працює близько 500 викладачів, з них понад 300 мають науковий ступень та (або) вчене звання.

На базі університету щороку проводяться міжнародні, всеукраїнські, міжвузівські, обласні науково-практичні конференції та семінари.

Педуніверситет має 5 гуртожитків на 2800 місць. Працює санаторій-профілакторій «Педагог», де щорічно оздоровлюється 1000 студентів.

У 2001 р. введено в експлуатацію нову їдальню на 300 місць, у 2003 р. – два кафетерії, у 2009 р. – оновлено приміщення бібліотеки, у 2010 р. – відкрито спортивний комплекс зі штучним покриттям, зростає кількість сучасних засобів обчислювальної техніки.

як ми повідомляли раніше, 5 жовтня Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського святкує своє 100-РІЧЧЯ!!!



Переглядів: 9046
Поширень: 0