Офіційне вручення ключів відбулося 19 жовтня на площі Театральній біля Вінницького обласного музично-драматичного театру ім.Садовського. Вартість кожного такого реанімобіля складає 860 тисяч гривень.

Оновлення автопарку медичних закладів є тим реальним кроком, що дозволить забезпечити якісне та своєчасне надання медичної допомоги населенню, переконаний Микола Джига.

Голова облдержадміністрації підкреслив, що розвиток охорони здоров’я області – найголовніший пріоритет для обласної влади, а зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я є першочерговим завданням у поліпшенні якості медичної допомоги та підвищенні доступності медичних послуг.

«Область отримала дуже багато преференцій від держави по створенню відповідних умов для поліпшення медичного обслуговування громадян. За два роки, відколи Вінниччина знаходиться в пілотному проекті по реформуванню медичної галузі, ми зуміли зробити капітальні ремонти в ФАПах, відновили багато районних лікарень, зокрема Літинського та Калинівського районів, завершили будівництво найпотужнішого в Україні хірургічного центру – хірургічного корпусу обласної клінічної лікарні імені М.Пирогова. Лише протягом поточного року капітально відремонтовано 353 фельдшерсько-акушерських пункти, 155 лікарських амбулаторій на загальну суму більше 5 млн. грн.» – повідомив Микола Джига.

Голова облдержадміністрації зауважив, що не так давно область отримала 34 машини швидкої медичної допомоги, вартість кожної складає 650 тис.грн., вони працюють у наданні невідкладної та екстреної допомоги населенню в районах області. За цей час автомобілі здійснили більше 3100 виїздів, а це тисячі врятованих людських життів.

«Я переконаний, що всі заходи медичного характеру мають сприяти одному – укріпленню здоров’я населення, особливо дітей. Нам потрібно зробити все можливе, щоб Вінницька область і далі продовжувала з гідністю носити звання центру здоров’я в центрі України. Повага до свого здоров’я повинна стати особистим переконанням кожної людини. Я сподіваюсь, що цей сучасний транспорт врятує ще не одне людське життя. Адже основне наше з вами завдання – це збереження здоров’я нації!», – підкреслив Микола Джига.

Як зазначила начальник управління охорони здоров’я та курортів облдержадміністрації Лідія Діденко, з 2011 року на Вінниччині розпочата модернізація служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, яка дозволить вирішити питання наближення надання екстреної та невідкладної медичної допомоги до пацієнта та зменшення часу прибуття бригади швидкої медичної допомоги, особливо у сільській місцевості. Завдяки підтримці уряду реформування швидкої та екстреної медичної допомоги у Вінницькій області супроводжується значною фінансовою підтримкою. За рахунок субвенції із державного бюджету для області на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для швидкої медичної допомоги виділено 11 млн 584 тис грн.

З метою досягнення нормативу 10-ти та 20-ти хвилинної транспортної доступності надання екстреної медичної допомоги в області виконується робота щодо створення на базі лікарських амбулаторій пунктів швидкої медичної допомоги тимчасового базування. Із 81 запланованих створено 27 пунктів тимчасового базування бригад швидкої медичної допомоги та до кінця року планується додатково відкрити ще дев’ять.

Довідка:

Автомобілі закуплено Міністерством охорони здоров\'я України в рамках Програми «Розвиток служби екстреної медичної допомоги (придбання медичного автотранспорту) у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві».

Реанімобілі обладнані всім необхідним для транспортування та здійснення ускладненого догляду і нагляду за пацієнтом. Усі автомобілі відповідають Національному стандарту України "Автомобілі швидкої медичної допомоги та їхнє устаткування, технічні вимоги та методи випробувань" (EN 1789:2007, MOD) ДСТУ 7032:2009.

У Вінницькій області реанімобілі розподілено для Бершадської, Могилів-Подільської, Хмільницької центральних районних лікарень, Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Вінницької обласної клінічної дитячої лікарні та Вінницької станції швидкої медичної допомоги.



Переглядів: 4196
Поширень: 0