Вінницька редакція ”Газети по-українськи” протягом 2008 року намагалася уважно слідкувати за життям області та максимально об’єктивно інформувати читачів. На основі публікацій ”ГПУ” та інших видань ми відібрали події, що викликали найбільший інтерес преси.

Успіх року

1. Наталі Добринській подарували квартиру, обручку, пістолет і чорний ”ягуар”

Наталія Добринська

Легкоатлетка 26-річна Наталя Добринська піднялася на найвищий п’єдестал пекінської Олімпіади, коли здобула перемогу із семиборства. Врода та весела вдача зробили вінничанку улюбленицею глядачів і фоторепортерів. Вона стала обличчям української збірної. Під час численних церемоній привітань високопосадовці вручали Наталі чергову нагороду й заодно цілували. Осторонь не лишився і президент України Віктор Ющенко.

У Вінниці на честь Добринської організували гучну вечірку в нічному клубі ”Спорт-тайм”. На ній були найвпливовіші підприємці міста. Делегацію чиновників очолювали губернатор і міський голова. Чоловіки ставали в чергу, щоб виголосити тост.

У жовтні легкоатлетка з’явилася на показі моделей у весільній сукні від вінницького дизайнера Олександра Очеретного. У цій сукні Наталя нещодавно вийшла заміж за тренера Дмитра Полякова, 43 роки. Вони п’ять років жили в цивільному шлюбі. Після Олімпіади розписалися у центральному РАЦСі Києва.

Після Пекіна Добринська отримала такі нагороди: орден Княгині Ольги ”За заслуги перед Україною” ІІІ ступеня, медаль ”За заслуги перед Вінниччиною”, зірка з малим гербом Вінниці, каблучка з діамантом, кольє, штанга, золота статуетка боксерської рукавички, іменний дамський пістолет ”Форт”, ексклюзивні вишиванка та скатертина. МВС присвоїло Наталі звання лейтенанта міліції. Окрім раніше отриманої однокімнатної квартири під Вінницею держава надала спортсменці помешкання у столиці й чек на 700 тис. грн.

— Гроші одразу перевела в долари, — каже Наталя. — Поклала їх на депозит.

Перед олімпіадою Добринська їздила автомобілем ”шкода”. Тепер — чорним ”ягуаром”, який їй подарував вінницький спорткомплекс ”Колос”.

2. ТіК зняли чотири кліпи й відгуляли на весіллі

Весілля Віктора Бронюка, ТІК

Цей рік вінницький гурт ТіК вважає найвдалішим для себе. Із концертною програмою об’їхали всю Україну. У жовтні презентували альбом ”Тихий”. Зняли чотири кліпи ”Сосюра”, ”Білі троянди”, ”Прощайте, дівчата” і останній на пісню ”Свєта”.

У травні група побувала на фестивалі ”Таврійські Ігри” в Каховці на Херсонщині.

— Запрошення на фестиваль стало величезною подією, — згадує соліст групи 29-річний Віктор Бронюк. — Уже на другій пісні народ підспівував. Два роки тому ми могли лише мріяти про таке.

Торік на концерт гурту у Вінниці не купили жодного квитка. Через це виступ скасували.

У липні Віктор Бронюк одружився з Тетяною Удінцовою з Івано-Франківська. На його весіллі записували кліп на пісню ”Сосюра”. Нині подружжя чекає дитину.

Злочин року

1. П’ять картин з Ямпільського музею підмінили

Ямпільський музей

Підміну картин ”Весняна повінь” та ”Весна на Чернігівщині” Федора Захарова, ”Весна в Криму” та ”Українські квіти” Василя Чегодара й ”Весняні води” Онуфрія Бізюкова виявили в музеї образотворчого мистецтва Ямполя. Кожну роботу оцінюють у $5–7 тис. Позаторік у листопаді полотна передали для тимчасового користування міжрайонному управлінню Служби безпеки України.

Періодично працівники музею перевіряли картини. Підозр не виникало. Повернули роботи торік у грудні. Їх прийняв начальник Ямпільського райвідділу культури Віктор Замишляєв. За кілька днів колектив музею помітив підміну.

— Картини були надто нові, — каже директорка музею Алла Мруг. — Першою в очі впала ”Весна на Чернігівщині”. Оригінал мав природні пошкодження і легкий осип. А повернена ніби щойно намальована. ”Українські квіти” аж палахкотіли фарбами. Такими яскравими кольорами автор ніколи не малював. Експертиза встановила, що полотна — підробки під копії.

Кримінальну справу досі розслідує військова прокуратура.

2. Сергій Стоянов убив роботодавця


У вбивстві підприємця 38-річного Олександра Ковальського зі Гнівані Тиврівського району зізналися Сергій Стоянов, 19 років, та 42-річний Іван Гула. Ковальський був роботодавцем чоловіків. Мав ферму та ставок у селі Жахнівка Жмеринського району.

— Улітку 2005-го я найнявся сторожем до Ковальського, — згадує Сергій. — Тільки приїхав на ферму в село Жахнівка, як Іван Гула, що вже працював там, випалив: ”Тікай швидше звідси”.

Роботодавець не відпускав найманих працівників додому, бив. Коли ті тікали, ловив і карав.

— У мене був день народження, я хотів поїхати додому, — розказує Стоянов. — А Ковальський збісився, закрив мене в багажнику ”запорожця”. Випустив уранці. Міг кинути в бочку з-під аміаку. Закриє на сутки і їсти не дасть.

Сергій викрав пістолет з авто Ковальського й вистрелив йому в голову. Тіло спільники закопали в лісі, а машину спалили.

3. Ґвалтівника Наталі Циби ловили два місяці

Подробиці вбивства та зґвалтування 15-річної Наталі Циби з села Мізяківські Хутори Вінницького району шокували всю область.

Зловмисника шукали два місяці. Підозри падали то на одного чоловіка, то на іншого. Зрештою, у вересні в Миколаївській області міліція затримала односельця Наталі 42-річного Павла Тимощенка.

— Узяли його на пляжі, — розповідає місцева 40-річна Надія Бойко. — Кажуть, вирахували по мобільному дзвінку, бо він уночі набирав Наташу.

12 липня Павло був у сільському клубі на зустрічі із випускниками дружини. Та пішла раніше, а чоловік залишився. Зайшов у сільське кафе, випив пива. Коли повертався, дорогою зустрів Наталю. На відтворенні злочину показав, як силував дівчину біля покинутих будинків. У кущах міліціонери знайшли медичні рукавички та презерватив.

— Коли дорогою проходили люди, закрив Наталії рукою рота, щоб не кричала, — свідчив на допитах затриманий.
Скандал року

1. Суддя Володимир Люлько зімітував замах на себе

16 жовтня до міліції міста Тульчин надійшла заява від голови райсуду 34-річного Володимира Люлька про замах на його життя. Чоловік розповів, що їхав ”опелем” до сусіднього Немирова. Його наздогнали ”жигулі”, з яких по машині судді стріляли, але кулі не зачепили водія. Невідомі підпалили приміщення Тульчинського райсуду. На першому поверсі вигоріли канцелярія та частина кабінету Люлька. Вогонь пошкодив судові документи.

Неподалік дороги міліціонери знайшли дві гільзи від патронів й рукавички, а в лісосмузі — пістолет. Сліди від куль на авто здалися підозрілими.

— За висновками експертів постріли здійснювали, коли машина стояла, — кажуть у прес-центрі міліції Вінниччини. — Напередодні суддя придбав мобільний. Продавщиця з магазину мобільного зв’язку впізнала його. Із телефону він надсилав собі повідомлення з погрозами — для забезпечення алібі.

Люлько зізнався, що зімітував замах на себе. Підозрюють, хотів уникнути відповідальності за винесення ним неправомірних рішень з кількох справ.

Наприкінці листопада Замостянський районний суд Вінниці відмовив у порушенні кримінальної справи проти Володимира Люлька. Обласна прокуратура подала апеляцію. Справу під контроль узяли президент України та генпрокурор.

Минулого тижня суддя вийшов на роботу. Із собою у машині тепер возить охоронця.

2. У селі з’явилися приватні міст та газопровід

Підприємець Олександр Мальцев відкрив перший в Україні приватний міст. Він побудований у селі Селище Тиврівського району. За проїзд мостом з кожної легкової машини чоловік бере 5 грн. Вантажівки за разовий переїзд платять 10–15 грн. Неподалік стоїть закритий на ремонт старий державний міст.

— Скоріше б вони вже їхали звідси, — каже про приватників житель села Володимир, прізвища не називає. — Той міст, що закрили, практично доробили, але їздити не дають. Перекривають дорогу вантажним краном.

Новий міст планують відкрити наприкінці грудня. Подейкують, що власники збираються переїхати до Ямпільського району, там теж планують закривати на ремонт міст через річку.

Жителі Селища дізналися, що в їхньому селі живе й власник приватного газопроводу. Він володіє 3 км газової труби. Селяни подали на нього до суду. Позов відхилили. На підприємстві ”Вінницягаз” зауважують, що таких приватних газопроводів у області 10.

Несподіванка року

1. Повінь накрила Придністров’я

повінь

Після злив на Прикарпатті затопило Могилів-Подільський, Ямпільський та Мурованокуриловецький райони Вінниччини. 26 липня МНСники повідомили, що на Новодністровській ГЕС буде аварійний скид води. Мер Могилева-Подільського Михайло Саволюк у телевиступі сказав, що вода прибуватиме по 5 см на год. Просив зберігати спокій, узяти документи. Однак вода прибувала по 10–12 см на год. У місті затопило три вулиці.

— Раньше, доки дамби не було, нас часто топило, але тоді ми знали про це, — говорить 55-річний Микола Зінкевич. Його будинок у Могилеві-Подільському стоїть над річкою. — Збирали речі, переносили їх до родичів, виносили на гору. А як построїли дамбу, ми заспокоїлися.

Вода йшла сильним потоком.

— Стою на вулиці — води по кісточки, сходив до хати, повертаюся, а її вже майже по коліна, — розказує. — Ніхто не ожидав, що так швидко нас затопить.

У Ямпільському районі затопило 10 сіл. Найбільше постраждав райцентр. У Мурованокуриловецькому районі затопило три села.

2. Вінницький аеропорт став міжнародним

Улітку офіційно почав працювати аеропорт Вінниця в селі Гавришівка Вінницького району. У його відремонтованій частині є зала чекання, медпункт та міліцейський ізолятор. Однак за літо жоден літак із Гавришівки не злетів.

Регулярні рейси в Крим або чартери в Туреччину організувати так і не вдалося — чи через брак пасажирів, чи через неспроможність управлінців. Коли сподівання на роботу летовища розвіялися, Кабінет Міністрів ухвалив рішення про відкриття в Гавришівці міжнародного пункту пропуску через державний кордон. Кажуть, аеропорт планують використовувати як резервний під час проведення Євро-2012.
Розчарування року

Антиалкогольна компанія1. Антиалкогольна кампанія провалилася

У вересні обласна рада з ініціативи голови Григорія Заболотного вирішила запровадити на Вінниччині антиалкогольну кампанію. За її умовами продаж алкоголю заборонили з дев’ятої вечора до 11.00. Підприємці мають щомісяця сплачувати 4% від виручки з продажу спиртного в фонд підтримки кампанії. Планували відкрити кризові центри для алкоголіків. На всі заходи виділили 33 млн грн.

На другий тиждень після рішення спиртне почали продавати в заборонений час у великих супермаркетах. Пояснювали, що вони належать до всеукраїнської мережі й на них рішення не поширюється. До прокуратури Вінниччини із заявами звернулися понад 100 підприємців. Справу розглядав Вінницький адміністративний суд. Майже всі пункти рішення суд визнав недійсними.

— Знав, що цього слід було чекати, — каже голова облради 56-річний Григорій Заболотний. — Ми підготували пакет звернень до відповідних профільних комітетів Верховної Ради. Хочемо, щоб вони підтримали кампанію.

Заболотний звернувся за підтримкою до голів обласних рад регіонів України.

— Ми навіть збільшили фінансування правоохоронцям і виділили машину, — додає він.

— На цій антиалкогольній кампанії я втратив 50 тисяч гривень, — говорить підприємець Володимир Іщенко. — Цей закон був якимось несправжнім. Таке враження, що чиновники проводили піар-кампанію.

Під тиском громадськості Верховна Рада заборонила рекламу тютюну й алкоголю на вулицях та телебаченні з 1 січня 2009 року.

2. 40 сім’ям-погорільцям не надали житла

28 квітня у ніч після Великодня у селищі Вороновиця згорів двоповерховий 16-квартирний будинок. Без даху над головою залишилися 40 осіб. У травні обласна рада виділила постраждалим по 5 тис. грн допомоги. Керівники області пообіцяли надати людям дах над головою. Однак погорільці досі не мають оселі. Їм пропонують брати кредити на житло під 3% річних.

У жовтні обласна влада виділила 286 тис. грн на проектну документацію нового будинку та початок будівельних робіт.

3. Підшипниковий завод ліквідували


Одне з найбільших підприємства області Вінницький підшипниковий завод після 41 року роботи припинив існування. За радянських часів на ”підшипнику” працювали 10 тис. людей. Його продукцію купували всі машинобудівні підприємства країни, а також Польщі, Словаччини, Болгарії, США.

Із серпня 2002-го підприємство припинило діяльність через збитковість. Цьогоріч без роботи лишилися останні тисяча робітників. У травні ширилися чутки, що на завод хочуть привезти 1,5 тис. китайців, які працюватимуть за $30 на місяць.

Рік у цифрах

  • Населення Вінниччини зменшилося на 9 тис. осіб. Нині в області проживає 1 млн 662 тис. людей.
  • За рік народилися 10 тис. 995 дітей. З них у Вінниці — 5164.
  • Учнів шкіл стало менше на 11 тис. Нині в школах учиться 173 тис. дітей. На кожного вчителя припадає в середньому 8 учнів.
  • Зібрали 3 млн т зерна — рекордний урожай за останні роки.
  • Восени до армії на строкову службу пішло 1 тис. 45 солдатів.
  • Шість торговельних центрів відкрили у Вінниці.
  • За 11 місяців скоєно 9751 злочин. Із 54 умисних убивств розкрито 53.
  • Задокументовано 70 фактів хабарництва. У трьох випадках сума перевищує 100 тис. грн.
  • Зафіксовано 1,8 тис. наркозлочинів, вилучено 721 кг наркотиків, 800 г героїну.
  • Виявили 460 нелегальних мігрантів


Переглядів: 16373
Поширень: 0