Місяць тому до громадської приймальні Олександра Домбровського звернулись мешканці будинку по вулиці Свердлова, 155.

- Діток у нас дуже багато і малих, і старших, тому всі жителі підписались під зверненням про допомогу у спорудженні дитячого майданчика, – розповідає молода мама Наталія Талановська, – тут поруч три будинки і в жодному дворі дітям не було де гратися.

За підтримки міської ради, яка виділила на облаштування майданчика та прилеглої території 16 тисяч гривень, нині роботи тут завершуються. А от мешканцям п’ятиповерхівок по Юності, 13 та Юності, 71 доведеться разом з владою подумати, як спільно залатати дахи своїх будинків. 70% витрат на капітальний ремонт обіцяє профінансувати міська влада, решту доведеться зібрати з людей. На Юності, 13 мер Володимир Гройсман обіцяє бюджету підтримку малозабезпеченим родинам, а оскільки в будинку по Юності, 71 таких більшість, допомогти береться Олександр Домбровський.

- Це – добрий і корисний механізм взаємодії влади і громади. Однак, якщо ряд питань можна вирішити оперативно, то деякі потребують системного підходу, – говорить міський голова Володимир Гройсман. – Ще недавно ми міняли 300-400 погонних метрів мереж, цього року поміняли майже 30 кілометрів! Участь у цьому беруть безпосередньо мешканці. Ми й далі будемо таким чином покращувати якість нашого життя. Але нам потрібні можливості парламенту. Наприклад, 3 роки не фінансується програма по ремонту ліфтів. 250 ліфтів у нас сьогодні чекають капітального ремонту. Тому в парламенті під час розгляду бюджету мають бути пропозиції, які будуть враховані, без сумніву, цим займатиметься Олександр Георгійович.

За словами мера, свої депутати у парламенті потрібні не тільки для бюджетного лобіювання. Адже список законодавчих ініціатив, які вкрай потрібні кожній громаді, але про які нині чомусь мало хто думає у верхах, дуже великий.

- Зміни у законодавстві залежать від політичної волі тих, хто приймає рішення. Рішення приймають депутати Верховної Ради. Я 6 років працюю міським головою і за ці роки у нас не було представників міста у парламенті, – каже Володимир Гройсман. – Сьогодні ми таку можливість маємо: можемо відправити у парламент представників міста, які будуть з першого ж дня роботи наполягати на прийняті необхідних Вінниці і всім містам рішень, вносити свої пропозиції. Я вважаю, що кращих кандидатур, ніж Олександр Домбровський і Петро Порошенко знайти важко, я їх підтримував, підтримую і буду підтримувати на цьому шляху, бо знаю, що це дасть зворотну реакцію для мешканців Вінниці. А лозунгів і красивих слів ми вже наслухались дуже багато.

- Мені дуже подобається позиція міського голови в плані того, що місцеве самоврядування має бути дуже активним, і чим активніші будуть мешканці, тим легше буде вирішувати ті проблеми, які маємо, – додає Олександр Домбровський. – Без сумніву, там, де люди вміють організуватися, знайти варіанти рішень, міська влада завжди підставить плече і допоможе вирішити проблеми. Але міській владі, безумовно, треба допомагати законодавчими ініціативами, які б давали можливість мати достатні бюджети для того, щоб вирішувати проблеми. Переносити центр прийняття рішень на місця – це правильно. І не тільки з точки зору відповідальності, а й у плані реальних грошей і можливостей, які повинні у міської влади бути. Тут потрібне не просто лобіювання, потрібна революційна позиція, щоб перевернути цю піраміду, щоб гроші, які заробляються в місті, залишалися в місті, щоб міський голова мав можливість цими ресурсами розпоряджатися і вирішувати ті проблеми, які тут є.

Об\'їзд міського голови

- Аби, наприклад, залатати дах, можна скинутись по кількасот гривень, але проблеми не тільки в дахах, питань, з якими звертаються люди до громадської приймальні кандидата, дуже багато, – розповідає Олександр Домбровський. – Це і дороги, і робочі місця, освіта, лікування. Так звана медична реформа – тут ми з Володимиром Борисовичем в унісон заявляємо, що потрібно повертатися до нормальної, прозорої, зрозумілої для людей системи надання медичних послуг. Тим більше, що з точки зору не надуманого, а реального реформування, починаючи від медичного страхування і завершуючи відкриттям діагностичних центрів, у Вінниці вже дуже багато зроблено. На ці всі питання потрібна серйозна реакція, вони потребують серйозного переосмислення на законодавчому рівні. На мою думку, правило перше, яке має бути у стосунках центру з громадою: не заважай міському голові працювати. Правило друге: допоможи. Це має стати філософією держави. Закони мають допомагати місцевому самоврядуванню. Це і має бути місією Порошенка і Домбровського, депутатів, які пройдуть від Вінниччини, в парламенті – в доброму сенсі лобіювати інтереси Вінницької області і людей, які тут живуть.



Переглядів: 6218
Поширень: 0