І таки «підклав» свиню на завершення – у вигляді фінансово-економічної кризи, наслідки якої будемо «пожинати» у наступному році Бика. Може, все-таки зможе Бик своїми рогами її відкинути геть? Але в Україні спершу йому потрібно буцнути державне корито з політичними свинями, які повстромляли туди свої рила…
Яким же був цей рік для вінничан? Так чи інакше, безпосередньо чи опосередковано кожна подія впливає на життя кожного з нас.

Відбилися від рейдерів

За тим, як міська влада повертала у комунальну власність Будинок побуту, стежила вся Україна. Подібного у Вінниці раніше ніколи не було – класичні рейдерські схеми із журавлиною та кедровими горішками (що зникають та псуються, а навзамін їм віддають цілу будівлю в центрі міста), зникненням фірм і людей, кредитними оборудками. Певні особи мали на меті привласнення не тільки Будинку побуту, а ще й земельних ділянок 45-го заводу, аптеки №6 та кількох підприємств у Вінниці. Загалом зазіхнули на 17 об’єктів. Відвоювати ці об’єкти вдалося. Хоча розслідування протизаконних дій триває і досі. Тепер у відвойованому Будинку побуту розміститься міське БТІ. І символічно, і структура – прибуткова для міста.

Повінь, якої не було 100 років

Наприкінці липня на Вінниччину прийшла велика вода. Могилів-Подільський, Ямпільський та Мурованокуриловецький райони запам’ятають цей рік, як рік втрати всього, що мали. Врожаю, господ, будинків, бізнесу – всього. А ще, як рік обіцянок, певною мірою виконаних у строк. Президент України Віктор Ющенко приїхав сюди через два тижні після потопу. Він сказав, що ця повінь – на Вінниччині була плановою. Адже Новодністровська ГЕС мусила регулювати прибуття величезних мас води так, аби не зашкодити більшій кількості будинків. У результаті, майже 900 хат і господарств виявились затопленими повністю або частково. Збирали гроші потерпілим усім миром, усією Україною. Видавав компенсації і Уряд. Вже згодом КРУ, правоохоронці знайдуть зловживання та порушення під час видачі грошей. За фактами незаконного використання цих бюджетних коштів обласним УМВС України порушено п’ять кримінальних справ.

Вінничани готувалися до виборів

Гарячим було минуле літо як для хліборобів, так і для політиків. Селяни області зібрали найбільший за часи незалежності врожай зернових, а політики – найбільший «урожай» негативу. Саме у червні губернатори «моталися» між Президентом та Прем’єркою, почувалися, як між молотом і наковальнею. Ющенко розпускав парламент, і область уже готувалася до виборів. Зрештою, змінився лише спікер ВР, склад коаліції, але старі проблеми входять у новий рік.

Святі речдокази і „замах” на суддю

Правоохоронці у 2008 відзначилися тим, що затримали дев’ять організованих злочинних угруповань, які промишляли і на Вінниччині. За одним слідкували понад півроку, а всі речові докази, що вилучили у цього угруповання, треба було вивозити на двох вантажівках. Тут і холодильники, і телевізори, і зброя. Прокололися миколаївські шахраї на вбивстві свого товариша. Тепер всі підозрювані затримані, слідство триває. Так само цього року затримали і групу, яка понад десять років викрадала з церков України унікальні ікони. Викрадене вилучене і тепер господарів образів шукають міліціонери.
Шуму на всю Україну спричинив замах на голову Тульчинського райсуду. Суддя спершу зізнався, наче замах зімітував, аби уникнути відповідальності за ухвалені деякі рішення. А потім відмовився від своїх слів... Служителі Феміди не дозволили порушити кримінальну справу проти свого колеги за фактом неправдивого повідомлення про злочин. Але прокуратура подає апеляцію.

Святкувати, так святкувати!

Феєричні дійства, карнавал, театральні постановки на Дні Європи – безпрецедентні досі подарунки вінничанам до загальноміських свят. Актори на ходулях, вогняне шоу від львівського театру „Воскресіння”, театрів з Кракова, Києва, Одеси, Миколаєва, Євпаторії та ін. Найбільше вінничан вразив конкурс живих скульптур. За кращу городяни голосували вінницькими євро.
День Вінниці святкували не менш масштабно. Найяскравішим шоу стала постановка „Карміну Бурану”. Так ще нас не розважали! Цього ж року у Вінниці причепурили сквери на Пирогова та Козицького. Тут на клумбах висаджено понад 70 різноманітних видів рослин.

Вінниця не потонула у смітті

Декілька днів було в облозі Стадницьке сміттєзвалище, куди вивозять сміття з Вінниці. Стадничани вимагали припинити використовувати полігон. Цього ж року владі довелось впритул розв’язувати проблеми цього полігону. Завдяки спільним перемовинам, досягнуто компромісу – велика Стадниця отримала водогін, освітлення, а за два роки Вінниця піде з полігону і не використовуватиме його взагалі. Сміття ж вивозитимуть на нове місце, де для цього спеціально розташують сміттєпереробний завод та за європейськими стандартами облаштують сам полігон. Де це місце, поки невідомо.

Губернатор пішов з посади, щоб повернутись

Ще у лютому губернатор Олександр Домбровський відзначав три роки на посаді – ніщо не віщувало владних катаклізмів. У березні він став Людиною року в номінації «Регіональний лідер». У вересні повінчався зі своєю дружиною Іриною, а у жовтні отримав догану від Президента Віктора Ющенка – нібито за те, що не повідомив про свій візит до столиці на нараду. Спересердя Домбровський заявив, що йде з посади. Серйозно і безповоротно. Але... «Глава держави не прийняв мою відставку», — сказав губернатор і почав боротися з «наслідками фінансово-економічної кризи в області», створивши у листопаді антикризову раду. Так і діє.

Сухий закон по-вінницьки

Ще у березні голова обласної Ради Григорій Заболотний кинув клич боротьби із «зеленим змієм». У вересні обласні депутати ухвалюють рішення «Про посилення профілактичного впливу і протидії проявам пияцтва та алкоголізму серед населення області». Область стає флагманом у цій боротьбі, нам телефонують навіть з інших регіонів, просять поділитися досвідом. Однак, як з’ясувалось, вирішили нашвидкоруч, не вникнувши в усі тонкощі законодавства. І Вінницький окружний адміністративний суд призупиняє окремі положення обласної програми боротьби з алкоголізмом. Обласна Рада не здається… Суд же слухатиме справу по суті 30 грудня.

Чиновників витягли з кабінетів

Вінницька влада стала прозорішою у цьому році – на першому поверсі міськвиконкому запрацював прозорий офіс. Жодних перепон між відвідувачами та посадовцями немає – суцільне скло. Отож, тепер передавати хабарі посадовцям буде неможливо, переконаний мер Вінниці Володимир Гройсман. Електронне табло, спеціальні талончики, зручні диванчики та крісла – все для клієнтів.

Тисяча від Юлі і забуті „хрущовки”

Цей рік, як рік тисячі гривень, запам’ятають вінницькі пенсіонери. Адже вони стояли у чергах за „тимошенківською” тисячею – компенсацією за втрачені заощадження. Приходили попід банками із своїми стільчиками та ліками: якщо раптом схопить серце – ковтнути кілька крапель корвалолу, „відходячи від каси”. Біля Ощадбанку на Першотравневій помер один з пенсіонерів... До кінця року обіцяну тисячу усі, кому причитається, так і не отримали. Та процес триває.
А от Процес реконструкції „хрущовок” завмер на стадії гасла. А ось три вінницькі “хрущівки”, які почали капітально ремонтувати ще раніше, так би і залишились без даху і ремонту, бо коштів на це уряд не передбачив. Шукали гроші в міському та обласному бюджетах.

ЖЕКи стали Мийдодирами

Рік Щура став символом боротьби із брудом у підвалах та сушарках вінницьких багатоповерхівок. За цю ініціативу міської влади, яка вирішила покласти край сміттєвому неподобству, полетіло зі своїх посад кілька голів. Зокрема, трьох начальників ЖЕКів. Згодом, за власним бажанням, з посади начальника управління житлово-комунального господарства пішов і Микола Костюк. Ціна чистоти у підвалах і сушарках виявилася для декого рівноцінною посадового крісла.


Переглядів: 4441
Поширень: 0