Про це повідомляє прес служба Міністерства юстиції.

За словами Міністра, з початку наступного року центри забезпечать надання безоплатної правової допомоги особам, до яких застосовано адміністративне затримання та адміністративний арешт, підозрюваним у вчиненні злочину особам, які затримані органами дізнання та слідства, особам, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту, особам, у справах яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України участь захисника є обов\'язковою.

Міністр нагадав, що з 1 січня 2013 року набирають чинності положення Кримінального процесуального кодексу України у частині надання безоплатної правової допомоги у кримінальному провадженні. З цього часу безоплатна вторинна правова допомога надаватиметься через спеціально утворені центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги через механізм, закладений у Законі України "Про безоплатну правову допомогу".

Крім того, з 1 січня 2013 року наберуть чинності положення постанови Кабінету Міністрів від 28.12.2011 № 1363, яка зобов’язує міліцію та інші органи, уповноважені здійснювати адміністративне затримання, затримання згідно з дорученнями правоохоронних органів або затримання органами дізнання та досудового слідства, негайно повідомляти в центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання особи.

Протягом однієї години з моменту реєстрації повідомлення про затримання особи центр з надання допомоги буде зобов’язаний призначити адвоката та видати доручення для підтвердження його повноважень. Адвокат буде зобов’язаний прибути протягом однієї години з моменту отримання доручення, а у виняткових випадках — не пізніше ніж протягом шести годин з моменту отримання доручення, до затриманої особи для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Ця постанова також була розроблена на виконання Закону "Про безоплатну правову допомогу".

Наразі перші 27 центрів вже пройшли процедуру державної реєстрації та внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. З адресами центрів можна ознайомитися на сайті Міністерства юстиції.

Вінницький обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою вул. Пирогова, буд. 82

Крім того, за словами Міністра юстиції, відповідно до проекту Державної цільової програми формування системи безоплатної вторинної правової допомоги на 2013-2017 роки протягом цього періоду мережа центрів буде розширена за рахунок створення міжрайонних, міських та міжрайонних у містах центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Як відомо, відповідно до статті 13 Закону "Про безоплатну правову допомогу" вторинна правова допомога є видом державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

До безоплатної вторинної правової допомоги входять такі види правових послуг як:

  • захист від обвинувачення;
  • здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.



Переглядів: 5630
Поширень: 0