Гелікоптер санавіації зустрічали перший заступник голови облдержадміністрації Іван Мовчан та міський голова Володимир Гройсман.

Як зазначив Іван Мовчан, дана робота є продовженням реалізації в області програми розвитку санітарної авіації, яку започаткував голова облдержадміністрації Микола Джига. За його словами, 1 липня 2012 року відбувся перший політ літака АН-2 і за цей період було здійснено 6 вильотів у райони області, а саме Бершадський, Тростянецький, Крижопільський та Піщанський, а також у місто Ужгород.

Враховуючи те, що багато районів віддалені від обласного центру, при несприятливих природних умовах виникають проблеми щодо перевезення важко хворих пацієнтів до міста в короткий термін. Тому був розроблений та відпрацьований алгоритм дій щодо транспортування таких пацієнтів гелікоптером. За словами Івана Мовчана, перевезення хворих таким видом транспорту є значно простішим та швидшим аніж будь-яким іншим. «Даний політ фактично продемонстрував, що за 32 хвилини гелікоптер долетів з смт Піщанка до Вінниці, при цьому пацієнтка досить комфортно себе почувала і добре перенесла переліт» - відмітив І.Мовчан.

Перший заступник голови облдержадміністрації запевнив, що транспортування тяжко хворих пацієнтів в такий спосіб будуть продовжуватися і надалі, адже навіть з найвіддаленішого району області гелікоптер може доставити людину за максимально короткий час. А охорона і збереження здоров‘я наших людей – основний пріоритет діяльності обласної влади – наголосив Іван Мовчан.

На питання журналістів щодо коштів на перевезення гелікоптером пацієнтів Іван Мовчан зазначив, що у обласному бюджеті на 2012 рік було передбачено 600 000 гривень для послуг санавіації. За його словами, даної суми достатньо для технічного забезпечення та медичного оснащення літака. Так, один виліт гелікоптеру до районів області обходиться обласному бюджету приблизно 8 тис. грн. «Але ці кошти є незначними, якщо мова йде про рятунок життя людини» - відмітив І.Мовчан. На разі відбувається обговорення обласного бюджету на 2013 рік, де теж планується виділити кошти для функціонування та розвитку санавіації.

Іван Мовчан також зазначив, що ці літаки та гелікоптери планується застосовувати і у екстрених випадках, коли право користування літаками надається працівникам не лише медичної допомоги, але й представникам Міністерства надзвичайних ситуацій. За його словами, на даний час обговорюється питання побудови вертолітного майданчика ближче до центру міста. Вся ця робота дає змогу надати хворим людям медичну допомогу в максимально короткий термін.

«На сьогоднішній день вивчаються всі можливості, що сприятимуть найкомфортнішому та найшвидшому транспортуванню жителів області до лікувальних закладів» - зазначив І.Мовчан.

У свою чергу міський голова Володимир Гройсман відмітив, що розвиток санавіації є важливим і необхідним кроком вперед у наданні швидкої медичної допомоги. І міська влада всіляко сприятиме і підтримуватиме подальшу роботу щодо функціонування санітарної авіації в області.



Переглядів: 10432
Поширень: 0