Швейцарська делегація складалася із заступника директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Петри Відмер, програмного менеджера Швейцарського державного секретаріату з економіки Жерома Візера та координатора проектів Швейцарського бюро співробітництва Світлани Гріщенко. 12 грудня на спільній зустрічі з міським головою Володимиром Гройсманом було обговорено робочі моменти, передбачені підписаним з швейцарською стороною Меморандумом про взаєморозуміння та проектом «Цюріхські трамваї для Вінниці».

Меморандум про взаєморозуміння щодо модернізації системи теплозабезпечення, підписаний рік тому між урядами Швейцарської конфедерації, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України й містом Вінниця передбачає модернізацію двох інвестиційних об’єктів – котелень за адресами вулиця К. Маркса,18а та вул. Баженова, 15, встановлення індивідуальних теплових пунктів і заміну старих трубопроводів на попередньо ізольовані труби. Ці заходи покращать енергоефективність двох мікрорайонів міста. Швейцарська сторона надає технічну та фінансову допомогу Вінниці. Реалізовуватиметься проект протягом двох наступних років і з 2013 року перейде в активну фазу. В рамках другої частини угоди «Європейська енергетична відзнака» (ЄЕВ) надається технічна допомога Вінниці для підтримки муніципалітету у його зусиллях на шляху до енергоефективного міста. Остання частина угоди передбачає підвищення інституційної спроможності КП «Вінницяміськтеплоенерго» і спрямована на формування фінансової стійкості підприємства. Саме на реалізацію цієї частини угоди швейцарці радять наразі звернути особливу увагу. Адже, незалежно від того, скільки коштів буде вкладено в модернізацію, саме професійне управління забезпечить в подальшому ефективну роботу підприємства.

Швейцарські гості відвідали і Трамвайно-тролейбусного управління, яке вже декілька років експлуатує подаровані місту цюріхські трамваї. «Ми побачили добре функціонуючу структуру, яка не тільки забезпечує транспортним зв’язком мешканців міста, але є й консультативним центром, який ділиться досвідом з іншими містами, як реалізувати подібні проекти, - розповідає Жером Візер. - Спільний проект передбачав передачу швейцарських трамваїв на баланс ТТУ, однак ми побачили, що сьогодні вони мають навіть кращий вигляд, ніж у Швейцарії, та ще й забезпечені wi-fі».

«У цьому році ми почали перебудовувати транспортну систему в місті, проводимо капітальний ремонт тролейбусів, працюємо над проектом по розгалуженню колійної мережі трамваїв, - каже міський голова Володимир Гройсман. - Ми прагнемо побудувати якісну європейську систему транспортних перевезень, однак стикнулися з двома проблемами, які ускладнюють реалізацію цієї мети – це необхідність збільшення кількості муніципального транспорту, а особливо тролейбусів, та побудова сучасної системи управління громадським транспортом. І в реалізації цих проектів ми б хотіли отримати підтримку з швейцарського боку».

Жером Візер запевнив, що при приїзді додому, основні ідеї обговорення будуть передані керівництву центрального офісу. «Щодо побудови нової системи управління, це те, чим Швейцарський державний секретаріат з економіки якраз зараз займається, і я бачу дуже багато можливостей для співпраці», - відзначив пан Візер.



Переглядів: 5126
Поширень: 0