Новий 2013 рік не обіцяє Вінниці стрімкого економічного злету.

Принаймні, з огляду на непростий цьогорічний держбюджет і складну економічну ситуацію у країні. Але темп розвитку, якого місто набрало в останні роки, знижений не буде. Вінниця і далі рухатиметься шляхом реалізації концепції "Вінниця-2020", у центрі якої житель міста і його життя, котре має бути комфортним і зручним в усіх сферах. Деякі плани на 2013 рік озвучив міський голова Володимир Гройсман, виступаючи на сесії міської ради напередодні нового року.

"Комуналка" і транспорт

Одним із пріоритетних завдань для міської влади залишається модернізація застарілої інфраструктури міста: систем теплопостачання, доріг, транспорту, освітлення вулиць тощо.

Серед проектів, які планується реалізовувати у 2013 році - ведення розпочатого будівництва трамвайної колії, яка з\'єднає вулицю Келецьку із Барським і Хмельницьким шосе. Міська влада розраховує, що у цьому році отримає другу частину коштів із державного бюджету, які дозволять завершити цей проект.

Запланована також реконструкція теплових мереж і котелень на Тяжилові і у Військовому містечку (у мікрорайоні вулиць Карла Маркса і Баженова). Ці роботи будуть виконані в рамках угоди зі швейцарськими партнерами, їх основна частина припадає саме на 2013 рік.

Серед проектів у транспортній сфері - подальша модернізація тролейбусів. На цей рік заплановано капітальний ремонт ще 40-ка з них. Таким чином, із врахуванням 20 тролейбусів, які були відремонтовані торік, за 3-4 роки місто зможе повністю модернізувати свій тролейбусний парк.

Одночасно розпочнеться експеримент із впровадження електронного проїзного квитка, який діятиме на основі не менш інноваційної електронної картки вінничанина. Обидва ці проекти є досить складними в реалізації, і цього року планується зробити перші кроки на шляху їх реалізації.

На Старому Місті стартує черговий етап будівництва мереж каналізації та водовідведення. У рамках здійснення програми реконструкції мереж зовнішнього освітлення заплановано оновити підсвітлення Центрального мосту.

З\'явитись у Вінниці мають три спортивні та дитячі мультикомплекси, а також новеньке футбольне поле зі штучним покриттям, якщо вдасться примножити традицію і залучити кошти інвесторів.

А за межами Вінниці встановлять сміттєсортувальну станцію.

Економіка, яка дає імпульс

Щоб місто могло розвиватись і реалізовувати масштабні проекти, потрібно і далі посилювати його економічну основу. Це сприяє і надходженню податків у міський бюджет, і створенню нових робочих місць для вінничан. У 2012 році уже створено близько 8 тисяч робочих місць, а у 13-му планується відкрити ще не менше 7 тисяч. Мова йде як про оновлення наявних виробничих потужностей підприємств, так і про створення нових.

Зокрема, запрацює молочноконсервний комбінат корпорації "Рошен", почнеться спорудження нового заводу з виробництва олії. Запрацює і сучасне підприємство з випуску фасадних матеріалів "Бастіон". Триватимуть роботи з модернізації потужностей "Вінницяпобутхіму", "Сперко-України", розшириться виробництво на підприємстві "Аграна-Фрут". Також триватиме процес об\'єднання в одне підприємство та відновлення роботи 45-го експериментального механічного і 732-го ремонтного заводів. Ставатиме на ноги і Вінницький авіаційний завод.

- Завдяки нашим спільним зусиллям з екс-губернатором Миколою Джигою та корпорацією "Мотор-Січ" вдалось реанімувати діяльність авіазаводу, - сказав Володимир Гройсман. - Це означає, що місто займатиме в майбутньому серйозні позиції не тільки щодо авіаремонтів, а й у виробництві сучасних вертольотів і літаків.

Значна частина зусиль по розвитку промислового потенціалу міста буде і далі зосереджена на відновленні промислової зони на вулиці Тарногродського. На думку влади, вона є надзвичайно перспективною.

Планується і ряд кроків, спрямованих на підтримку малого бізнесу.

- Міністерство закордонних справ Польщі нині розглядає два нових наших проекти, - говорить Володимир Гройсман. - Серед них - проект створення бізнес-інкубатора, за аналогом того, який мають наші побратими у польському місті Кельце.

"Соціалка"

Триватиме удосконалення медичного обслуговування вінничан. Заплановано створення хоспісного відділення на 30 ліжок на базі лікарні №3 та реконструкцію амбулаторії сімейної медицини по вул.Пархоменка.

"Електронна картка пацієнта" торік вперше була запроваджена у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №6, а цього року її переваги зможуть оцінити пацієнти Центру первинної медико-санітарної допомоги №5.

- На 2013 рік узгоджені плани, за якими наші лікарі стажуватимуться у державі Ізраїль, а тамтешні медики приїжджатимуть у Вінницю, аби консультувати у тих сферах, в яких потребують вдосконалення наші фахівці, - каже Володимир Гройсман.

Серед проектів, які започатковані у минулі роки, і триватимуть далі - програма "Муніципальне житло". Вже розпочато зведення третього будинку по провулку Щорса на 140 квартир. Окрім того, протягом двох років міська влада планує повністю ліквідувати чергу на проведення капітального ремонту помешкань інвалідів війни.

Також будуть реалізовуватись низка проектів, пов\'язаних із інклюзивною освітою: зокрема, у садочку №24 обладнають колясочну для інвалідних візків, а в гімназії №6 - ліфт-підйомник для потреб дітей з обмеженими можливостями.

- У нас є два нових цікавих проекти, які ми плануємо реалізувати разом із муніципалітетом Цюріха, - каже Володимир Гройсман. - Один із них - це розвиток парку Дружби народів за участю громадськості, як зони відпочинку, а другий - поширення у нас швейцарського досвіду роботи соціальних працівників у школах.

У діючих міських садочках заплановано відкрити 14 нових груп.

Сучасне управління - зручні послуги

У цьому році буде розроблено такі стратегічні містобудівні документи, як "Концепція формування суспільного простору в місті Вінниці" та "Проект землеустрою зміни межі міста Вінниці". У співпраці із міжнародними експертами буде завершено роботу над Стратегічним планом розвитку міста до 2020 року, в основу якого закладено Концепцію "Вінниця-2020".

- Ми і далі співпрацюватимемо з майже 20-ма міжнародними організаціями - в різних сферах життєдіяльності міста, - зауважив Володимир Гройсман. - Це дає усвідомлення того, що ми зможемо залучати додаткові ресурси для завершення тих завдань, які стоять перед нами.

Також триватиме впровадження інноваційних підходів у системі управління містом і наданні адміністративних послуг вінничанам. Завершиться введення в дію новостворених районних "прозорих офісів", окрім цього планується збільшити кількість адміністративних послуг, які надаватимуться тепер і через Інтернет. Ця ж система і далі поширюватиметься на інші організації та установи. Мешканці, яких обслуговують ЖЕКи №7 і 16, зможуть відчути на собі ці зміни. Тут створять Центри обслуговування споживачів, за зразком тих, які вже діють у ЖЕКах №15 і 5.

А тим часом автоматизація системи управління житлово-комунальним господарством, впровадження якої торік тестували на базі ЖЕКу №12, виявилась вдалим рішенням. Цього року цей досвід пошириться на інші комунальні підприємства.

Всі ці проекти дають вінничанам можливість сподіватись, що місто і далі рухатиметься шляхом перетворення на сучасне і комфортне європейське місто.

Довідка:

Дохідна частина бюджету Вінниці на 2013 рік сформована у розмірі 1,429 млрд. грн., що на 17% більше, ніж у минулому році. На відміну від бюджету 2012 року, коли планувалось витратити багато коштів на бюджет розвитку, кошторис 2013 року більш соціально спрямований. Видатки передбачені в обсязі 1,432 мільярди, це на 17,6% більше, ніж 2012 року.



Переглядів: 7638
Поширень: 0