«І я гукну, і край мене почує…» Під таким гаслом відбувся урочистий мітинг , присвячений 75-річчю від дня народження нашого земляка, поета, Героя України Василя Семеновича Стуса.

покладання квітів біля пам\'ятника ім. В. Стуса

Біля пам’ятника Стусу на площі його імені 0 12-й годині зібралися викладачі,студенти, письменники, актори, музиканти, творча інтелігенція Вінниччини, щоб вшанувати пам’ять великого свободолюбця.

Василь Стус належить до тієї славної плеяди імен, без яких важко уявити собі вершинні досягнення української літератури XX століття. Поет від Бога, котрий ввібрав у себе всі чари подільської природи і гіркоту нашої історії, перекладач і літературознавець, що вільно почувався в океані світового письменства, людина, яка не могла поступитися сумлінням і честю заради шматка хліба і тихого родинного затишку. Він був борцем і патріотом. Саме йому належать слова : «за мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу стояти до загину».

покладання квітів біля пам\'ятника ім. В. Стуса

В урочистостях взяли участь голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан та його заступники, а також перший заступник голови обласної Ради Ігор Кревський, народний депутат Верховної Ради п’яти скликань Анатолій Матвієнко та керівники міста і області різних рівнів.

Пам\'ятник ім. В. Стуса

По закінченню урочистого мітингу відбулося покладання квітів до підніжжя пам’ятника видатного земляка.

Також 15 січня у Вінниці відбулись ювілейні 25-ті Стусівські читання. На літературно - мистецькому вечорі у Вінницькій ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва «Поет – це слово. Це його життя», що відкривав Стусівські читання, з привітальним словом до присутніх звернулась заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова. Вона зазначила, що влада Вінниччини докладатиме всіх зусиль аби розвивалась освіта і культура рідного краю: «щоб ми були гідні пам’яті тих діячів, яких народила Вінниччина». Любов Спірідонова також висловила думку, що село Рахнівка, де народився Василь Стус, має стати осередком культурної спадщини великого поета-борця та місцем паломництва до чистих джерел «Стусівської криниці».

На знак відкриття урочистого вечора письменник та поет Василь Довжик, що був особисто знайомий зі Стусом, запалив традиційну свічку пам’яті.

В ході заходу, виступи відомих діячів культури та мистецтва України переплітались із виконанням прози та поетичних творів Василя Стуса фіналістами літературно-мистецького конкурсу «Я читаю Стуса» приуроченого святкуванню 75-річного ювілею нашого талановитого земляка. Цей конкурс став ще однією гілочкою у вінок пам’яті видатного краянина.

учасниця Стусівських читань

учасниця Стусівських читань

Кращі читці та мистецькі колективи, що стали справжньою окрасою вечора, отримали дипломи переможців.

вручення дипломів



Переглядів: 6789
Поширень: 0