Про це йшла мова на засіданні робочої групи Асоціації міст України з напрацювання пакету законопроектів з питань місцевого самоврядування, яке відбулось цими днями у Києві за участю представників керівництва Асоціації, а також профільних експертів.

Робоча групи з напрацювання пакету законопроектів з питань місцевого самоврядування була створена в рамках Асоціації міст України напередодні Нового року з ініціативи Вінницького міського голови Володимира Гройсмана. До складу групи увійшли міські голови Черкас, Івано-Франківська, Полтави, Луцька, Херсону та ряду інших міст.

На даний момент робоча група зосередила свою увагу на напрацюванні пропозицій до проектів Законів України "Про місцеві податки і збори" та "Про податок на нерухоме майно (нерухомість), відмінне від земельної ділянки", прийняття яких може реально зміцнити матеріальну базу місцевих бюджетів.

Як зазначив Володимир Гройсман: «Ми хочемо добитись того, щоб при прийнятті законодавчих актів, які стосуються місцевого самоврядування, враховувалась позиція представників самого місцевого самоврядування. І хоча ми на сьогодні навіть як Асоціація не маємо права законодавчої ініціативи, ми готові розмовляти з депутатами мовою законопроектів».

Принциповими моментами у тих пропозиціях, які зараз напрацьовуються робочою групою, є, наприклад, визначення додаткових джерел поповнення місцевих бюджетів і особливо їх так званого «другого кошика», з якого фінансуються роботи по ремонту житлового фонду, доріг, благоустрою тощо; надання місцевому самоврядуванню реальних можливостей стимулювати розвиток малого бізнесу за рахунок самостійного визначення пільг при встановленні місцевих податків та зборів. Усі ці рішення сьогодні є вкрай нагальними, оскільки допоможуть місцевому самоврядуванню ефективніше протистояти тим кризовим явищам у економіці, які сьогодні мають місце.


Переглядів: 3213
Поширень: 0