Першому післявоєнному військовому коменданту Вінниці, Герою Радянського Союзу, Федору Брую встановлять меморіальну дошку. Її розмістять на стіні будівлі у який він проживав, що по вулиці Чкалова,28. Урочисте відкриття - заплановано на 9 травня 2013 року, День Перемоги.

Минулого тижня спецкомісія затвердила проект меморіальної дошки і його автор скульптор Анатолій Бурдейний приступив до її виготовлення.

Анатолій Бурдейний

- Для робочого проекту дошки мені довелось віднайти фотографії, зроблені 20 березня 1944 року, у день визволення Вінниці від німецько-фашистських загарбників, - розповідає Анатолій Бурдейний. - На них зображено готель “Савой” і дітей того часу. Було б цікаво, якби дійсно хтось із них упізнав себе.

Окрім портрету Федора Бруя на дошці буде зображено водонапірна вежа, яка на той час була фактично найвищою точкою міста Вінниці. Заплановано, що дошку виготовлять із матеріалу, який імітує бронзу.

екскіз меморіальної дошки Федору Брую

Довідка:

Бруй Федір Пилипович (1907-1982рр) — після визволення Вінниці був призначений Київським військовим округом комендантом Вінниці. На цій посаді прослужив до 1947 року. Похований у Вінниці.

Звання Герой Радянського Союзу - присвоєно 29.10.1943 року за звільнення Києва і героїчний вчинок під час форсування Дніпра, надійне укріплення плацдарму на західному березі річки. Під час ВВ війни воював на Воронезькому і 1-му Українських фронтах. Учасник Курської битви.

За боєві подвиги Федора Бруя нагороджено двома орденами Леніна, Вітчизняної війни 1-го ступеня, Червоною Зіркою, Червоного Прапору, медалями.

2 вересня 1943 року у боях за місто Суми стрілецький батальйон на той час майора Федора Бруя подолав сильний супротив суперника і першим увірвався у місто, звільнив його від німецьких загарбників.

Поблизу Києва 1-ий стрілецький батальйон майора звільнив декілька населених пунктів, зайняв Труханів острів, пізніше на підручних засобах форсував Дніпро у Вишгородському напрямку. Поранений був п’ять разів.



Переглядів: 6088
Поширень: 0