Протичовновий корвет «Вінниця» - за радянською класифікацією ПСКР – прикордонний сторожовий корабель, створений на базі МПК пр. 1124 на початку 70-х років. Головним конструктором був Ю.А. Нікольський. Від базового варіанту відрізнявся відсутністю зенітно-ракетного комплексу Оса-М (замість нього на баці з’явилася 57-мм АУ АК-725 та дещо зміненим обладнанням ).

протичовновий корвет U-206 «Вінниця»

«Вінниця» - екс «Дніпро» був закладений 23.12.1975-го року на Зеленодоському СБЗ (заводський №775), спущений на воду 12.09.1976 року, у стрій ввійшов 31 грудня того ж року в 5-ту окрему Балаклавську бригаду прикордонних сторожових кораблів, де і служив до 1992-го року, доки не перейшов до Морських частин Держкомітету з охорони кордонів (нинішня Державна прикордонна служба). В січні 1996-го року корабель було передано новоствореним ВМС України. Основними причинами передачі були відсутність достатньої кількості кораблів у ВМС та недоцільність утримання настільки потужного корабля у прикордонників. В цей же час відбулася зміна назви з «Дніпра» на «Вінницю». 19 січня на кораблі піднято прапор ВМС України.

За 17 років служби у ВМС корвет брав участь у різноманітних навчаннях та збір-походах, гідно представляв державу у Чорному морі.

11 листопада 2007-го року корабель отримав серйозні пошкодження лівої частини корпусу на форштевня, під час шторму у Севастополі, після чого став на ремонт. З тих пір корвет так і не був повністю відремонтований. Критична ситуація з корпусом, який за довгі роки служби та відсутність регулярного докування (по нормам раз в 1-1.5 роки) призвело до зношення та гниття підводної частини. Не справними також є РЛС загального виявлення МР-302 «Рубка», гідроакустичні станції МГ-332 «Амгунь» та МГ-339Т «Шелонь», та ряд інших систем та механізмів.

Минулого року ВМС України вже списали ряд кораблів та суден, а саме: ракетний катер «Каховка», протичовновий корвет «Ужгород», базовий тральщик «Маріуполь», ракетний корвет «Кременчук», навчальний корабель «Сімферополь» та судно-мішень СМ-15. Основною причиною їх списання була таж технічна несправність та недоцільність ремонту. Подробиці у відеосюжеті:



Переглядів: 4566
Поширень: 0