Виконавчий комітет Вінницької міської ради розглянувши звернення Вінницької міської організації ветеранів, з метою вшанування пам’яті Героя Радянського Союзу генерал-майора авіації Сищикова Миколи Сергійовича, керуючись розпорядженням міського голови від 10.12.2012р. № 384-р «Про підготовку та відзначення у м. Вінниці 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років», ч.1 ст.52, ч.6 ст.59 Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради вирішив надати дозвіл на встановлення меморіальної дошки Герою Радянського Союзу генерал-майору авіації Сищикову Миколі Сергійовичу на фасаді будівлі за адресою: м. Вінниця, вул. 40-річчя Перемоги, 16.

Також, Виконавчий комітет Вінницької міської ради вирішив надати дозвіл на встановлення меморіальної дошки Герою Радянського Союзу, першому військовому коменданту м. Вінниці Брую Федору Пилиповичу на фасаді будівлі за адресою: м. Вінниця, вул. Чкалова, 28.

Раніше ми повідомляли про те, що Скульптор Анатолій Бурдейний уже виготовляє меморіальну дошку Федору Брую.

Довідка:

Бруй Федір ПилиповичБруй Федір Пилипович (1907-1982рр) — після визволення Вінниці був призначений Київським військовим округом комендантом Вінниці. На цій посаді прослужив до 1947 року. Похований у Вінниці.

Звання Герой Радянського Союзу - присвоєно 29.10.1943 року за звільнення Києва і героїчний вчинок під час форсування Дніпра, надійне укріплення плацдарму на західному березі річки. Під час ВВ війни воював на Воронезькому і 1-му Українських фронтах. Учасник Курської битви.

За боєві подвиги Федора Бруя нагороджено двома орденами Леніна, Вітчизняної війни 1-го ступеня, Червоною Зіркою, Червоного Прапору, медалями.

2 вересня 1943 року у боях за місто Суми стрілецький батальйон на той час майора Федора Бруя подолав сильний супротив суперника і першим увірвався у місто, звільнив його від німецьких загарбників.

Поблизу Києва 1-ий стрілецький батальйон майора звільнив декілька населених пунктів, зайняв Труханів острів, пізніше на підручних засобах форсував Дніпро у Вишгородському напрямку. Поранений був п’ять разів.

Сищиков Микола СергійовичСищиков Микола Сергійович (*1917, Владимир — 15 лютого 2012, Вінниця), український льотчик, Герой Радянського Союзу.

Сищиков Микола Сергійович народився 1917у місті Владимир місто ВінницяСемирічку закінчив у 1933 році, вчився у ФЗУ, влаштувався токарем, робив деталі для авіаційних моторів.

У Рибінську вступає до аероклубу, після закінчення курсів мотористів був прийнятий на роботу, потім працював начальником технічної служби аероклубу. Пілотував По-2, в 1940 молодшим лейтенантом полетів на Далекий Схід, потрапив у 32-й винищувальний авіаполк.

В роки Другої Світової війни Микола Сищиков був командиром екіпажа на бомбардувальниках далекої авіації. У березні 1943 року визнаний гідним вищої урядової нагороди — звання Героя Радянського Союзу. Через півроку літак Сищикова було збито при бомбардуванні залізничної станції Джанкой, 29 вересня.  Про збитого льотчика дізнався управляючий і здав його німцям. Далі були два роки полону.

Після довгих допитів Героя Радянського Союзу Сищикова направили на час перевірки до запасного авіаполку в Уфі. Лише за кілька місяців його повернули в полк, що перелетів на той час у Вінницю.

З того часу його життя пов"язане з містом. Здійснив 241 бойовий виліт, скинув на ворога та його об\'єкти приблизно 290 тонн авіабомб.
Почесний громадянин Вінниці.

Помер 15 лютого 2012



Переглядів: 4471
Поширень: 0