На першому у 2009 році засіданні сесії Вінницької міської ради депутати ухвалили рішення, що стосуються створення трьох нових комунальних підприємств: «Вінницький інформаційний центр», «Інститут розвитку міст» та «Вінницька спеціалізована монтажно-експлуатаційна дільниця з організації дорожнього руху». Названі підприємства займатимуться запровадженням інноваційних технологій, формуванням іміджу Вінниці,реалізацією проектів з безпеки дорожнього руху на території міста.

Зокрема, КП «Вінницький інформаційний центр» розроблятиме кілька проектів, які, на переконання очільника міста значно полегшать роботу усіх комунальних підприємств та вінничан. «Щоб відійти від сплати коштів комерційним структурам, було прийнято рішення про створення даного підприємства, яке займатиметься інформаційними технологіями, обслуговуванням мереж між організаціями та установами міської ради. Тобто усім, що пов\'язано з передачею даних», - прокоментував ухвалене рішення міський голова Володимир Гройсман на прес-конференції по завершенню сесії.
Зокрема, завдяки проекту «Муніципальні мультисервісні мережі» стане можливим об\'єднати всі комунальні підприємства в єдину інформаційну мережу. Для вінничан розроблятиметься проект «Оптика в кожну оселю». Цей проект надасть змогу комунальним підприємствам та жителям Вінниці у будь-який час входити у інформаційний простір УА-ІХ (Українська мережа обміном трафіком), що в свою чергу підвищить інформаційний потенціал міста, надасть доступ до електронних сервісів, а оплатити за всі послуги можна буде, не виходячи з дому. А впровадження проекту «Безпечний дім» дасть можливість вінничанам повідомляти про всі негаразди у відповідні центри допомоги та аварійно-диспетчерську службу міста.

«Інститут розвитку міст» опікуватиметься організацією семінарів, наукових конференцій та проведенням переговорів з потенційними інвесторами тощо. Завдання, поставлені міським головою Володимиром Гройсманом, виконуватимуть професійні, спеціально відібрані кадри.
«Про те, що КП «Інститут розвитку міст» буде величезною структурою,- не йдеться. Разом з тим, професійні фахівці відслідковуватимуть інноваційні тенденції у різних напрямках життєдіяльності міст. Зокрема, освітніх, медичних, соціально-економічних», - зазначив Володимир Гройсман.
Створене комунальне підприємство дозволить також вдосконалювати інноваційні технології, як ті, що вже запроваджені Вінницькою міською радою, так і ті, що знаходяться на стадії реалізації: електронний документообіг, діяльність Прозорого офісу, програми «Муніципальний університет». «Інститут розвитку міст» працюватиме також і над вже проголошеною Володимиром Гройсманом програмою «Антикорупція». Подібні структури працюють в декількох містах України. Зокрема, у Києві. Створення «Інституту розвитку міст» сприятиме обміну позитивним досвідом та новими напрацюваннями в галузі місцевого самоврядування із іншими обласними центрами України. Згідно із Статутом новостворене підприємство має право для своєї роботи залучати міжнародні гранти.

Нові світлофори, розмітка доріг та дорожні знаки - компетенція новоствореного КП «Вінницька спеціалізована монтажно-експлуатаційна дільниця з організації дорожнього руху» (скорочена назва - Вінницьке КП «СМЕД ОДР»). Це підприємство опікуватиметься встановленням не лише нових транспортних та пішохідних світлофорів, а й оновленням дорожніх знаків, огороджень та дорожньої розмітки. Володимир Гройсман розповів, що у КП «СМЕД ОДР» буде зібрано найкращих фахівців, котрі створять спеціальну комісію по прийняттю в експлуатацію технічних засобів і автоматизованих систем управління дорожнім рухом після їх монтажу і капітального ремонту. «Основна мета цього підприємства - забезпечення безпеки дорожнього руху, ефективне застосування технічних засобів і автоматизованих систем керування дорожнім рухом, отримання на цій основі прибутку. - наголосив мер міста. - Моя мета полягає в тому, щоб усі ці комунальні підприємства працювали в існуючому економічному середовищі і були прибутковими».

Керівник міста додає, що прибуток створених підприємств перевищить витрати на їх створення в рази. На разі, Володимир Гройсман бере активну участь у діяльності головного захисника інтересів місцевого самоврядування - Асоціації міст України (АМУ). За ініціативи Вінницького мера у Верховній Раді нещодавно було обговорено кілька законопроектів, які безпосередньо стосуються формування бюджетів на місцях. Запропоновані новації дозволять покращити наповнення місцевих бюджетів і, відповідно, поліпшити рівень життя всіх жителів міст та містечок України, що особливо важливо під час фінансово-економічної кризи.


Переглядів: 6943
Поширень: 0