У листах, під якими стоїть підпис представника Банку Кіпру, орендарям настійно рекомендується "зважено розглянути можливість" продовження договорів оренди з ТРЦ. Банк прогнозує, що власник приміщення може змінитися, а договори оренди з магазинами будуть анульовані. Мовляв, у разі банкрутства у орендарів можуть виникнути труднощі з поверненням авансових платежів.

Розслідування "Міста" показало, що листи від банку отримали не всі орендарі. Хоча ситуація, яка склалася у центрі, вже не є таємницею. Принаймні керівник комерційного відділу з питань оренди Ірина Бартєнева у телефонній розмові підтвердила обізнаність компанії щодо цього питання.

Банк тисне

Керівництво "Овертайму" стверджує, що банк тисне на компанію, домагаючись повернення великого кредиту.

- Ми не платимо за кредитом, оскільки перебуваємо на початковій стадії процедури банкрутства та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, - розповідає директор компанії Олександр Чекирда.

За його словами, конфлікт з банком почався з моменту старту процедури банкрутства, тобто в листопаді минулого року.

У листах, розісланих орендарям торгового центру, банк повідомляє не тільки про проблеми позичальника, але і наводить дані про розмір його заборгованості. На думку радника правової групи "Павленко і Побережнюк" Валерії Тарасенко, така інформація, згідно із Законом України "Про банки і банківську діяльність", є банківською таємницею і не може передаватися третім особам без згоди позичальника.

Нагадаємо, "Магіцентр" у 2006 році став першим із низки торговельно-розважальних об\'єктів у Вінниці. Промислова група КМТ інвестувала тоді в будівництво комплексу не менше 65 млн грн. і справедливо розраховувала зайняти 20% місцевого ринку. Цю думку озвучував тодішній керівник компанії "Овертайм" Сергій Векірчик.

Втім, тоді ж аналітики девелоперської і консалтингової компанії "Українська торгова гільдія" пророкували швидке ускладнення конкуренції, оскільки дедалі більше компаній знаходять привабливим інвестування в будівництво нерухомості в регіонах. Адже комерційна нерухомість і зараз, і тоді вважалась ефективним вкладенням.

Є причини

У банку ситуацію не коментують.

- Ваш запит був переданий на розгляд відповідального співробітника. Відповідно до внутрішнього регламенту, наші співробітники мають певний термін для відповіді на запити, що надходять, - повідомили Forbes у прес-службі Банку Кіпру.

- Ми готові виконувати зобов\'язання по кредиту, але банк зробив недружній жест в нашу сторону, - пояснює Олександр Чекирда.

За його словами, банк пропонував варіанти реструктуризації, але вони виявилися занадто важкими.

Старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець пояснює дії банку по розсилці листів бажанням натиснути на позичальника психологічно.

- У 2008-2009 роках банки розміщували на сайтах списки боржників, але це не мало жодного ефекту, - згадує Кравець.

Більше того, якщо банк у перспективі забере приміщення, то у нього самого виникне потреба в надійних орендарях. А ось чи захочуть вони повертатися після таких перипетій у торговельний центр - вже питання.

Навіщо ж робити такі, здавалося б, необдумані кроки? Причина є - банк готують до продажу.

За інформацією Forbes, кіпрська банківська група Bank of Cyprus виставила на продаж Банк Кіпру ще влітку 2012 року. Таким чином настільки різкі кроки, як розсилання листів орендарям одного зі своїх боржників, можуть пояснюватися всього лише прагненням банку акумулювати капітал напередодні продажу



Переглядів: 10100
Поширень: 0