У вересні 2003 року на саміті СНД президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада глав держав СНД підтримала цю пропозицію.

Сьогодні виповнюється 27-ма річниця аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Ця найбільша екологічна катастрофа сучасності сталася о 1 год. 23 хв. 26 квітня 1986 року, коли вибухнув реактор 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС.

Спочатку ситуацію особливо не висвітлювали. Але з часом замовчувати очевидні факти стало неможливо. І довелося-таки визнати, що на Чорнобильській АЕС сталися потужні вибухи.

Вся світова громадськість була вражена цією обставиною, оскільки ядерним ударом було викинуто в атмосферу близько 190 радіоактивних речовин. Радіаційна стихія призвела до тяжких наслідків, в результаті яких постраждало безліч людей. Величезні площі землі стали непридатними для людей, тварин і рослин.

Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.

З часу Чорнобильської катастрофи пройшло багато років. Однак люди досі змушені проходити курс реабілітації, щоб поправити своє здоров`я.

Екологічні катастрофи вселяють жах і побоювання.

У Вінниці ж, на передодні 27-мої річниці аварії на Чорнобильській АЕС, 25 квітня ліквідатори та вдови ліквідаторів зібралися у палаці дітей та юнацтва, де для них був організований концерт.  Сюди ж запросили дітей з прилеглих шкіл, щоб ще раз нагадати про цю катастрофу.

Низький уклін і довічна повага всім, хто брав участь у подоланні чорнобильського лиха. Вічна пам\'ять загиблим, вічна шана подвигу героїв-ліквідаторів!

 



Переглядів: 3975
Поширень: 0