Напередодні Великодніх свят, 2 травня, у столичному парку біля театру імені Івана Франка традиційні писанки та дряпанки, яйця з елементами бісеру, водограй, гірлянди та мозаїка з крашанок - усього 58 тисяч робіт із сорока міст України приїхало на Всеукраїнський фестиваль писанок. Там розпочався фестиваль – "Писанковий рай – 2013".

 мистецька акція "Писанковий рай"

В рамках фестивалю Вінниччина презентувала виставку “Великодня писанка”. До цієї важливої акції долучилися заклади культури і освіти усіх районів і міст нашої області. Понад 50 провідних писанкарів і більше 250 початківців виготовили понад 1300 традиційних писанок, де були використані знаки-символи Подільського краю.

Колекцію традиційних писанок доповнювали сувенірні писанкові вироби виготовлені в різних техніках (дряпанка, мальованка, зернівка, різьблена, керамічна, інкрустована, травлена). Окрасою виставки стали рушники, виготовлені майстрами Вінниччини в традиціях ручної вишивки, що є невід’ємним атрибутом Великодня.

 мистецька акція "Писанковий рай"

Метою цього величного дійства є виховання національно-патріотичних почуттів, гордості за свою країну, розвиток народного мистецтва, вивчення культури та історії українського народу на прикладі феномену писанкарства. І в результаті - створення музею "Народної писанки" у кожному місті України, а також проведення постійно діючих виставок на Співочому полі (м. Київ). Вінницька область здобула друге призове місце, винагороду у сумі десять тисяч гривень, а також – тисячу кущів троянд для м.Вінниці Найкращими цьогоріч визнали писанкарів із Полтавщини.

 мистецька акція "Писанковий рай"

Масштабний та видовищний фестиваль, який немає аналогів – «Писанковий рай», з кожним роком стає для українців невід’ємним атрибутом свята Великодня, має унікальне значення для України, підтримує та популяризує українські народні традиції. Кияни та гості міста вкотре мали змогу долучитися до справжніх традицій написання прадавньої і найдивовижнішої писанки та відчути величність і значимість Великодня.

Для довідки:

«Писанковий рай» - мистецька акція, яка вперше відбулася на Великдень 2012 року в Києві. Її суть полягає у тому, що розмальовані писанки збираються з усіх регіонів України.

Торік акція ввійшла до Книги рекордів України за найбільшу кількість писанок (близько 28 000) та найбільшу писанку в історії України (4 метри). Цьогоріч організатори побили власний минулорічний рекорд і зібрали 58 тисяч писанок в одному місці. Ще одне досягнення занесли в книгу рекордів України - найбільший вінок, його зробили із 10-ти тисяч троянд.



Переглядів: 8618
Поширень: 0