Фестивальне буття нашого міста вельми різнобарвне і масштабне за своїми репрезентаційним втіленням. Вінничани на протязі року мають нагоду відчути себе на перехресті різних мистецьких амбіцій. Тут вам і традиційно солідний і оригінальний контент джазового фестивалю, і унікальна «Подільська лялька». З Китаю їдуть до метра Бойко на його барвінковий танцювальний конкурс. Цвіт кінематографічної тусовки України і Росії можна побачити на червоній доріжці ВІННИЦіЯнського фестивалю пародійного та комедійного кіно. Нові метаморфози навколишнього середовища демонструє на своїх ленд-артових зібраннях з друзями та послідовниками художник Олександр Нікітюк.

 

До цього списку наразі досить впевнено долучається «наймолодший» серед вінницької представницької братії фестиваль середньовічних мистецтв «Орден Сонця». Він існує всього два роки, але як показала остання субота у нього вже є своя стала група прихильників. І це тисячі вінничан, що на протязі свята долучалися чи до споглядання захоплюючих лицарських боїв, чи брали майстер-класи з давніх танців, чи частувалися смакотою похідної кухні, що готувалася на свіжому повітрі.

Цього року значно розширилась представницька географія фестивалю. За розкіш володіти орденами переможців, які виготовили майстри ювелірної фірми «Діадема» та мішок з металевими гривнями боролися крім вінницьких лицарів їх колеги з Києва, Ізмаїла, Кривого Рогу та Хмільника.

Роль головного маршал турніру успішно виконував авторитетний спеціаліст Михайло Терещенко з столиці Молдови.

Михайло Терещенко

Обов\'язки глашатая-коментатора як і минулого року взяв на себе один з найвідоміших екскурсоводів України львів\'янин Артем Бондарь.

Орден Сонця

За гарячої підтримки глядачів билися лицарі натхненно. Навіть розтрощуючи один об одного сталеві мечі. В результаті переможцями в одній із двох номінацій стали лицарі Сігурд та Микола Аверьянов.

Ана Берладін

Чемпіонські віночки їм на голову оділа переможниця конкурсу романтичного жіночого образу «Леді ВѢнничя 1363» Ана Берладін.

В самому конкурсі «Леді ВѢнничя 1363» брали участь півтора десятка дівчат, які причепурилися у сукні з колекції клубу рольового танцю «Танцююча саламандра», що працює на базі медичної бібліотеки. Саме учасники цього клубу танцювали на сцені і перед нею разом з людьми різного віку та статі.

конкурс «Леді ВѢнничя 1363»

квартет «Дикий Гон»

А ритм танцям за допомогою лютні, волинки, бубна та різних смичкових задавав квартет середньовічної музики «Дикий Гон». Фестиваль проходить не лише для задоволення суто спортивного інтересу учасників. Кожен з зацікавлених глядачів, а їх вистачало, міг відчути себе частинкою нашої спільної древньої історії. Хтось фотографувався, хтось цілив з арбалета у мішень, а хтось карбував власноруч собі на згадку подільські напівгроші.

монах віктор

На території фестивалю навіть можна було позбутися кари за гріхи. Треба було лише заплатити монахові брату Віктору тим самим напівгрошем за індульгенцію. Крім класичного набору із семи смертних гріхів також можна було позбутися кари за «flydys internetiys, jlobstvo vylgariys, patetikys politikys, budlo extraordinariys, kobeliniys, shanson fanatikys, v nosy koverjtiynys». Для багатьох шанувальників традицій фестивалю «Орден Сонця» була приємною несподіванкою новинка - інтерактивне дійство під назвою «Фестиваль середньовічної кухні». Завдяки дуже відомій вінницькій ковбасній фірмі, яка відмовилась від піару, але допомогла організатором з м\'ясними продуктами було проведено конкурс на самий смачний бограч. Бограч угорською — казан. Це страва, яку з сивої давнини готувало у походах лицарське воїнство у Європі. У Вінниці змагалися варити бограч команди студентських братств політеху, педуніверситету, медуніверситету, торговельно-економічного інституту та команда цеху торговців центрального базару.

команда педуніверситету

команда медуніверситету

команда торговельно-економічного інституту

команда цеху торговців центрального базару

Фестиваль середньовічної кухні

Дещо прогнозовано, але одностайним рішенням суддівської колегії кращим бограчем було визначено страву, яку приготували досвідченні ветерани базару!

Далі почалося частування всіх бажаючих. Приємним бонусом став приїзд відомої польової кухні з Кам\'янець-Подільського. Маститі кухарі під керівництвом Варвари Акулової запропонували зголоднілим учасникам і глядачам польський бігус, баварські ковбаски та архієрейську уху. Фестивальне дійство в парку закінчилося груповими боями лицарів і церемонією нагородження всіх переможців і переможниць. Далі дійство перемістилося на площу Музейну. Тут він став органічною частиною ще однієї цікавої події: «Tour de la Vinnitsya Bon Voyage».

Цього року у створенні та проведенні фестивалю «Орден Сонця» клубу історичної реконструкції «Аркона» (лідер Ольга Мазур) допомагали міський палац мистецтв «Зоря», міське комунальне підприємство «Вінниця-зеленбуд», спеціалісти міського департаменту культури та центру концертних та фестивальних програм. За це їм щира вдячність. В цьому році Вінниця буде святкувати своє 650-річчя. Маємо надію, що фестиваль «Орден Сонця» допоміг хоч на трішки заглянути у майбутнє свято.



Переглядів: 6512
Поширень: 0