Під час візиту до Вінниці заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов, який опікується медичною реформою, подякував місцевій владі за збереження педіатрів та інших вузьких спеціалістів. У свою чергу мер обласного центру Володимир Гройсман висловив необхідність залишити вузьких фахівців і у подальшому, а також підкреслив, що для того, щоб реформа відбулась – потрібна якісна комунікація між центральною владою і владою на місцях.

17 травня у рамках робочої поїздки на Вінниччині перебували Перший заступник Голови Адміністрації Президента України Ірина Акімова та заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов. Під час візиту гості ознайомилася з роботою амбулаторій загальної практики сімейної медицини у с.Северинівка Жмеринського району і в с.Селище Тиврівського району, а також Центру первинної медичної допомоги №6 Вінниці. Завершила поїздку нарада з головними лікарями закладів охорони здоров’я Вінницької області, керівниками та науковцями медичних навчальних закладів. Її темою став аналіз сучасного стану надання первинної медико-санітарної допомоги та визначення цілей для подальшого розвитку галузі. Разом із медиками проблеми реформування медичної галузі обговорювали Вінницький міський голова Володимир Гройсман, голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан, заступник голови обласної ради Юрій Медвєдєв та заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова.

«Вінниця і Вінниччина – це пілотний регіон, тому на їх прикладі можна побачити, яких результатів ми досягли і з якими проблемами зіткнулися, який досвід варто розповсюджувати і які проблеми вирішувати спільними зусиллями», - зазначила Ірина Акімова.

За її словами, напрацьований досвід свідчить про те, що напрям медичної реформи, який передбачає відокремлення первинної ланки та наповнення її фінансово й технічно, працює. Окрім цього, Ірина Акімова відзначила, що в регіоні спостерігається зменшення протягом останніх двох років кількості смертей через невчасне виявлення онкозахворювань, а також є позитивна тенденція до збільшення кількості ранньої діагностики захворювань на туберкульоз та рак.

«Мета реформи – це створення інституту сімейного лікаря і запровадження його із 1 січня 2020 року як основного на первинному рівні. Але сьогодні ми обов’язково повинні дякувати Вінниці та області за збереження педіатрів та інших вузьких фахівців», - зазначив Олександр Толстанов.

«Процес реформування медичної галузі нині знаходиться на початковому етапі. Зрозуміло, що ми повинні рухатися по вже прийнятих засадах, які передбачені законодавством про реформування медицини, але на шляху реформи є певні проблеми. Тому дуже важливо, щоб між центральними органами влади і місцевою владою у пілотних регіонах була нормальна комунікація і взаєморозуміння, - каже Вінницький міський голова Володимир Гройсман. – За 4-6 місяців якісно підготувати лікаря-професіонала дуже важко. Разом із тим, ми об’єднали зусилля і створили центри первинної медико-санітарної допомоги, які працюють за принципом сімейних лікарів. Я вважаю, що на цьому етапі перетворень, який ми зараз проходимо, потрібно вносити певні корективи, щоб допомогти центрам первинної медико-санітарної допомоги здолати проблеми, які є. Було б добре, щоб при центрах первинної медико-санітарної допомоги на певний період, можливо 5–7 років, залишилися вузькі фахівці. Які саме і скільки – це вже дискусія. Але те, що вони повинні залишитися – це однозначний факт. Це дозволить якісно підготувати лікарів, якісно надавати послуги та мінімізувати будь-які помилки».

Обговорювали і питання створення госпітальних округів. Законом про медреформу передбачається, що в межах одного госпітального округу проживатиме від 20 до 50 тисяч громадян. Але якщо така система може бути ефективною на території районів Вінниччини, то в самому обласному центрі, на думку міського голови Володимира Гройсмана, доцільно створювати єдиний госпітальний округ, який охопить усі 370 тисяч вінничан. Крім того, закон передбачає передачу міських лікарень в обласне підпорядкування. Володимир Гройсман неодноразово висловлював свою позицію з цього приводу – це може призвести до погіршення обслуговування населення. Щоб зберегти цілісну систему надання лікувальних послуг мешканцям міста, мер пропонує залишити управління госпітальним округом на рівні міста. На переконання Володимира Гройсмана, це буде цілком логічний крок, зважаючи на самодостатню систему охорони здоров’я, яка діє у Вінниці, та самодостатню вінницьку інфраструктуру.



Переглядів: 4872
Поширень: 0